29 Nisan 2011 07:01

Hekimler sistemden rahatsız

Sağlık Bakanlığı'nın sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında başlattığı "performansa dayalı ücret" politikası hekimlerin sert eleştirilerine neden oluyor. Türk Cerrahi Derneği (TCD) tarafından yapılan bir ankete katılan hekimlerin büyük bölümü, sistemin olumsuzluklarına dikkat çekerken, bunun iş yük&u

Hekimler sistemden rahatsız
Paylaş

Sağlık Bakanlığı'nın sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında başlattığı "performansa dayalı ücret" politikası hekimlerin sert eleştirilerine neden oluyor. Türk Cerrahi Derneği (TCD) tarafından yapılan bir ankete katılan hekimlerin büyük bölümü, sistemin olumsuzluklarına dikkat çekerken, bunun iş yükünü arttırdığını, sağlık kalitesini düşürdüğünü, hastaların nitelikli sağlık hizmeti alamadığını vurguladı.

Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm kapsamında uygulamaya koyduğu ve "sağlıkta devrim" diye lanse ettiği, "Performansa Dayalı Ödeme Sistemi" en çok hekimlerin tepkisine neden oluyor. Türk Cerahhi Derneği (TCD) tarafından 413 sağlık çalışanı ve konuya muhatap hekim arasında yapılan ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Yüzde 49'u 10 yıldan fazla çalışan sağlık emekçileri arasında yapılan ankette katılımcıların yüzde 69'u Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma Hastanesi ve Sağlık Bakanlığı Devlet Hastaneleri'nde çalışanlardan oluştu. Yüzde 14'ünün idari görevli olduğu yüzde 4'ünün uzmanlık öğrencileri, yüzde 13'ünün profesör unvanında olan katılımcıların; yüzde 82.57'si "Çalıştığınız kurumdaki mevcut ödeme sisteminden memnun musunuz?" sorusuna "hayır" cevabını verdi.

İŞ YÜKÜ ARTTI, SAĞLIK SİSTEMİ BOZULDU

Katılımcıların yüzde 38'i tıbbi kodlama veya sekreterlerin yapması gereken veri girişlerini hekim olarak kendilerinin yaptığını dile getirirdi. Yine ankette veri girişlerinin yüzde 30'unun da farklı bir personel görevlendirmek yerine uzmanlık öğrencilerine yaptırıldığını ortaya çıkardı. Katılımcıların yüzde 62'si performansa dayalı ödeme sisteminin iş yükünü ağırlaştırdığını belirtirken, katılımcıların yarısından fazlası, hekimlerin bir çok hekimin sırf daha iş yapmış olmak için hastalarını bir basamağa sevk ettiğini dile getirdi. Katılımcıların yüzde 78'i söz konusu sistemin uzmanlık öğrencilerine verilen akademik eğitimin ve üretimin aksadığını belirtirken, yüzde 77'si de kıdeme dayalı çalışma düzenin bozulduğundan yakındı.

Anketin en dikkat çekici bölümü ise, ücret artışlarına ilişkin sorulan soruya verilen cevap oluşturdu. Ankete katılan hekimlerin yüzde 28'i söz konusu sistemden sonra ücretlerinin arttığını belirtirken, yüzde 61'i ücretlerinin artmadığını vurguladı. Ankette sisteme atfedilen olumsuzluklara rağmen, katılımcıların sadece yüzde 39'u eski sisteme dönmek istediğini belirtirken, yüzde 30.51'i sistemin devam etmesini istedi. Katılımcıların yüzde 75'i söz konusu sistemin komplikasyonları (ameliyat) arttığını görüşünü savunurken, yüzde 84'ü de sistemden sonra endikasyon dışı ameliyatlarda (etik sorunlarda) artış olduğunu vurguladı. Anketin dikkat çeken bir başka bölümü ise, hekimlerin yüzde 61'inin hastaların hastanede yatış sürelerinin kısalması görüşünü dile getirmeleri oluşturdu. Buna göre, hekimler daha fazla hastaya yer açmak için hastaları erken taburcu etme yolunu seçiyor. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Göçük altında kalan işçi feci şekilde can verdi

SONRAKİ HABER

Nisan yağmuru çiftçinin yüzünü güldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...