14 Mart 2013 02:26

İlk kez Avrupa dışından bir Papa seçildi

Vatikan'da Türkiye saati ile 20.05'te çanlar çalındı, bacadan beyaz duman tüttü, Aziz Peter Meydanı'ndaki binlerce katolik büyük sevinç yaşadı. Yaklaşık 1 saat 10 dakikalık bekleyişin ardından yeni Papa'nın Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio olduğu açıklandı. Papa'nın adı 1.Francis olurken tarihte il

İlk kez Avrupa dışından bir Papa seçildi
Paylaş

İstifa eden Papa 16’ncı Benedikt’in halefini belirlemek için başlayan seçimler Vatikan'daki bacadan beyaz dumanların yükselmesiyle sona erdi.

Kardinaller Meclisi mensubu 115 Katolik din adamı, Emerit Papa 16. Benedikt’in halefini belirlemek üzere Salı gününden itibaren tarihi Sistine Şapeli’ne kapanmış, kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen seçim (Konklav) öncesinde, oy kullanma hakkına sahip bütün kardinaller ve Kilise görevlileri gizlilik yemini etmişti.

Papa'yı belirlemek için toplanan 115 kardinalin 60'ı Avrupa kıtasından, 33'ü Amerika kıtasından, 11'i ise Afrika kıtasından.

Dünya üzerinde yaklaşık 1.2 milyar Katolik yaşıyor. Dünyada Katolik nüfusun en fazla olduğu ülkelerse Brezilya(123 milyon), Meksika(95 milyon) ve Filipinler(75 milyon).

YENİ PAPA'NIN ADI: 1.FRANCIS

Karar yaklaşık 1 saat 10 dakikalık bekleyişin ardından Jean-Louis Pierre Tauran tarafından açıklandı. Yeni Papa'nın İtalyalı bir demiryolu işçisinin Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te 1936 yılında doğan oğlu Jorge Mario Bergoglio olduğu açıklandı. Yeni Papa'nın kendisine isim olarak 1.Francis'i seçtiği açıklandı.

1.Francis, "balkon konuşması"nda "Tüm dünya ve dünyadaki kardeşlik için" diyerek Aziz Peter Meydanı'ndaki kalabalıktan dua etmelerini istedi.

EŞCİNSEL EVLİLİĞE KARŞI SERT MUHALEFET YÜRÜTTÜ

Yeni Papa, ülkesi Arjantin'de hükümetin 2010'da eşcinsellerin evliliğine izin veren yasa tasarısına karşı yürüttüğü güçlü muhalefetle tanınıyor. Arjantin'de eşcinsellerin evlenmesi 22 Temmuz 2010'dan bu yana serbest. Bergoglio'nun çıkışları Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner tarafından "Orta Çağ'ın engizisyon mahkemelerini hatırlatıyor" şeklinde eleştirilmişti.

CUNTAYA YARDIMLA SUÇLANMIŞTI

Kürtaj ve ötenazi haklarına da karşı olan 1.Francis, 1976'da darbeyle ülkenin başına geçen Jorge Rafael Videla rejimiyle olan yakın ilişkileriyle de tanınıyor. Bergoglio, 2005 yılında, 1976'da cuntanın 2 rahibi kaçırmasına yardımcı olmakla suçlanmıştı. Bergoglio'nun sözcüsü bu iddiaları reddetmiş, iddiaları kanıtlayacak kanıtlar da bulunamamıştı.



KATOLİK OLMAYANLAR PAPA SEÇİMLERİNİ ÖNEMSEMELİ Mİ?

Bu soruya Immanuel Wallerstein'in yanıtı "Elbette" şeklinde. Kendi sitesinde yayınladığı son yazısına dünyaca ünlü düşünür Wallerstein şöyle başlıyor:

"Vatikan dünya üzerindeki ana jeopolitik aktörlerden biridir.  ABD, Rusya, Almanya, Çin ya da Brezilya gibi ülkelerin başına kimin geçtiği dünya üzerinde yaşayan herkesi nasıl ilgilendiriyorsa kimin Papa seçildiği de öyledir. Bu konuda Stalin'e atfedilen bir söz şöyle der: "Papa'nın kaç askeri var ki?". Ancak jeopolitik güç askeri güçten daha önemlidir..."


İŞTE BEYAZ DUMANIN TÜTTÜĞÜ AN

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suriye'de çocuklar da savaşıyor

SONRAKİ HABER

Cemil Çiçek'ten Newroz açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...