30 Mart 2024 17:46

İzmir’den kadın adaylar yönetimlerde fırsat eşitliği istiyor

İzmir’den Belediye Meclis Üyeliği ve muhtarlığa aday olan kadınlar “Kadınların da sözü iradesinin olduğu yerel yönetimlerin olması gerektiğini” düşündüklerini belirtti

İzmir’den kadın adaylar yönetimlerde fırsat eşitliği istiyor

Fotoğraf: Evrensel

İzmir’den Belediye Meclis Üyeliği ve muhtarlığa aday olan kadınlar sorularımızı yanıtladı. Balçova Belediyesi EMEP Meclis Üyesi Adayı Selver Kopan ve Balçova Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtar Adayı Melahat Akçakoca, neden aday olduklarını ve kadınların yerel yönetimlerden beklentilerini anlattı.

EMEP’in Balçova Belediyesi Meclis Üyesi Adayı Selver Kopan, “Kadınların da sözü iradesinin olduğu yerel yönetimlerin olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

EMEP MECLİS ÜYESİ ADAYI: EMEKÇİNİN, KADININ SÖZ HAKKI İLK HEDEFİMİZ

Toplumda ve siyasette kadın temsilcilerin oranının dünyada yüzde 30 iken Türkiye’de yüzde 10 olduğunu söyleyen Kopan sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu çok yetersiz bir oran. Bu oran kadınların karar alma ve söz söylemede yetersiz hatta görünmez olduğunu gösteriyor. Özellikle işçi ve emekçi kadınlar bir yandan çalışma koşulları bir yandan ev bakım işler nedeniyle toplumsal etkinliklerde de söz sahibi olma fırsatları yok… Yerel yönetimler açısından; kadınlar eşit fırsatta olmalı. Özellikle güvenli yaşam güvenli binalar, sığınma evleri, yaşlı bakım evleri olmalı, okullarda bir öğün ücretsiz yemek sağlanmalı, yerel yönetimler vatandaşın eğitim ve sağlık ihtiyaçlarına eşit destek olmalı.”

Kreşin öneminin altını çizen Kopan; “Balçova belediyesinin sadece bir kreşi var yaygınlaşmalı ve tamamen ücretsiz olması sağlanmalı. Ormanlık alanların kar uğruna talan edilmesine son verilmeli. Yeşil alanlar korunmalı. Yerel yönetimlerde atanmışlar değil halkın seçtiği emekten yana yöneticiler olmalı. Ulaşım ve su fiyatları tekrar gözden geçirilerek düşürülmeli. Bulunduğumuz her alanda işyerinde mahallelerde okullarda bir araya gelerek gücümüzü birleştirip işçinin emekçinin kadının sözünün var olduğu demokratik yerel yönetimler kurmak ilk hedefimiz olmalıdır” dedi.

Kopan son olarak, “Kadınların yerel yönetimlerde eşit fırsatta dahil olmasını sağlamak, kadınların bu alanda görev almalarını kolaylaştırmak gereklidir” sözleriyle yerel yönetimlerde fırsat eşitliğine vurgu yaptı.

“KADIN YOKTAN VAR EDER, BIRAKIN KADINLAR DÜNYAYI GÜZELLEŞTİRSİN”

Balçova Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtar Adayı Melahat Akçakoca, neden aday olduğu sorusuna şu yanıtı verdi; “Sorumlu bir birey olarak çok uzun yıllardan beri gerek ulusal gerekse de yerel birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldım, almaya da devam ediyorum. Fayda üretmeyi, faydalı olmayı, geliştirmeyi, hele ki ülkem için çalışmayı çok seviyorum. Mesleğim gereği hem aday olduğum mahallemizde hem de ilçemizde tanınan birisiyim. Komşularımın ve dostlarımın teşvikiyle mahallemizi güzelleştirmek, geliştirmek, sosyal ve kültürel açıdan hak ettiği seviyeye ulaştırmak için aday oldum.” Toplumda ve siyasette kadınların yerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akçakoca, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınına her zaman çok güvenmiş gerek toplumsal hayatta gerekse de siyasi hayatta hak ettiği yere gelmesi için öncü reformlara imza atmıştır. İtalya, Fransa ve İsviçre gibi ülkelerde dahi kadınların böyle bir hakkı yokken Ulu Önder, kadınlara “seçme ve seçilme hakkı” tanıdı. Dünyada hiçbir lider kadınlar için bu kadar uğraş vermemiştir” ifadelerini kullandı. Gelinen noktada kadınların değil siyaset toplumda var olma çabası verdiğini üzüntüyle dile getiren Akçakoca, “Siyasete hiç değinmiyorum bile. Mecliste de siyasi partiler içerisinde de yerel yönetimlerde de kadınların sayısı yok denecek kadar az. Halbuki kadın, üretir, geliştirir, çoğaltır, yoktan var eder. Bırakın kadınlar var olsun ve dünyayı güzelleştirsin” dedi.

“BİRLEŞİRSEK VAR OLURUZ, BÖLÜNÜRSEK YOK OLURUZ”

Kadın muhtar adayı olarak önceliğini sorduğumuz Akçakoca, “Elbette ki önceliğim kadınlarımız. Kadınlarımız toplumu şekillendirir. Kadını var ettiğinizde toplum da daha iyi olur. Mahallemizde kadınlarımızın aktif rol alması için çalışacağız. Ve tabii ki diğer önceliğimiz çocuklarımız ve yaş almış büyüklerimiz. Misyonum; mahallemizde dayanışmayı ve yardımlaşmayı geliştirmek, büyütmek” diye konuştu. Akçakoca, kadınlara özel bir çağrısı olup olmadığı sorusuna ilişkin ise “Olmaz mı, elbette var. Biz kadınlar o kadar güçlüyüz ki ve gücümüzü tamamen kendimizden alıyoruz. Düşsek dahi yeniden kalkıyoruz, hem de düştüğümüz yerden elimize bir avuç toprak almayı bilerek kalkıyoruz.  İstersek her şeyi yapabilir, her şeyi başarabilir, her şeyin üstesinden gelebiliriz. Yeter ki vazgeçmeyelim ve birbirimize destek olalım, “birlik” olalım.  Birleşirsek var oluruz, bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz” yanıtını verdi.

“NE YAZIK Kİ KADIN VAR OLMA ÇABASI İÇERİSİNDE”

Akçakoca son olarak yerel yönetimlerde kadınlara yönelik yapılması gerekenlere dair de “Önceki soruda da ifade ettiğim gibi kadının hala toplumda yer alma sorunu var ne yazık ki. Var olma çabası içerisinde. Bu sebeple de tüm yerel yönetimlerin kadınların gerek ekonomik gerek sosyal gerekse de kültürel anlamda var olmalarını sağlamak, onları geliştirmek ve desteklemek için pozitif ayrımcılık doğrultusunda çalışmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et