28 Nisan 2011 13:35

Toplusözleşme talepleriyle 1 Mayıs alanında olacaklar

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile belediyeye bağlı İZELMAN ve İZENERJİ’de örgütlü Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube arasında sürdürülen ve yaklaşık 10 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinde anlaşmazlık devam ediyor. 1 Mayısa hazırlanan işçiler ise alanlarda sözleşme taleplerini haykıracaklar.

Toplusözleşme talepleriyle 1 Mayıs alanında olacaklar
Paylaş

Belediye yönetiminin sıfır zam ve esnek çalışma dayatmalarına karşı Genel-İş 3 No’lu Şube yönetimi yüzde 25 zam istiyor. şube AKP Hükümetinin çıkardığı torba yasaya karşı sözleşmelerini deldirmeyeceklerini vurguluyorlar. Konu ile ilgili olarak iş yerlerinde toplantılar düzenleyen sendika, işçileri eş ve çocukları ile eksiksiz olarak 1 Mayıs alanlarına davet ederken, TİS’le ilgili bilgilendirme yapıyor. 4 Mayıs’ta yine İZELMAN’da örgütlü Genel-İş 1 No’lu Şube ile 3 No’lu şube ortak temsilciler kurulu toplantısı yapacak. Toplantıdan eylem kararları çıkması bekleniyor.

EN BÜYÜK TOPLUSÖZLEŞME

Park Bahçeler MTK Şantiyesi’nde yapılan ve 150 dolayında işçinin katıldığı toplantıda, 1 Mayısın sınıf için anlamını dile getiren Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Cafer Konca, “Ülkede satacak bir şey bırakmadılar. Şimdi haklarımızı elimizden almak istiyorlar. 20 milyon çalışandan ancak 450 bini TİS’ten faydalanabiliyor. Bunu da kaldırmak istiyorlar” dedi. İnsanca bir yaşam ve çocukların geleceği için 1 Mayıs’ın önemli olduğunu vurgulayan Konca, Türkiye’nin en büyük TİS’inin kendilerinde olduğunu ve ne yapacaklarının önemli olduğunu belirtti. Konca şunları söyledi: “Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkür ediyoruz ancak 7 yıllık icraatını değerlendirirken tasvip etmediğimiz bir açıklama yaptı. ‘Biz taşeronu sendikalı yaptık. Yüzde sıfır TİS’i kabul ettik’ dedi. Sayın Çelebi ise böyle bir şey olmadığını söylüyor. Biz o dönem müteahhite verilen yüzde 30’luk kâr marjını verirseniz zam istemeyiz demiştik. Taşerona verdiğinizi işçiye verin dedik. Bugün de aynı şeyi söylüyoruz” dedi. Sıfır zammı asla kabul etmeyeceklerini belirten Konca, “Kimin ne yaptığı değil, bizim ne yapacağımız önemli. Dostça kardeşçe omuz omuza vererek bunun altından alnımızı akıyla çıkarız” dedi.

MÜCADELE BİRLEŞECEK

İZENERJİ ve İZELMAN mücadelesini bütünleştireceklerini belirten Konca, Büyükşehir yetkililerine, 12 Haziranda seçim olduğunu hatırlattıklarını belirterek, “Eylemler başladığında bize yönelik seçim fırsatçılığı yapıyorsunuz söyleminin doğru olmayacağını söyledik. Taşeron sistemini biz yaratmadık ülkeyi borç batağına biz sokmadık” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


MÜCADELE ORTAKLAŞACAK

Park bahçe işçileri delegeleri sendika binasında yapılan toplantıda konuşan Genel-İş 3 No’lu Şube Sekreteri Can Bahadır, İZENERJİ’ye grev kararının asılmasında bu yana herhangi bir gelişme olmadığını belirterek, “Bundan sonraki süreçte mücadele karalarını tartışacağız, TİS’le ilgili mücadelemizi 1 Mayıs’la birleştireceğiz” dedi. 1 Mayıs’ın hemen ardından İZELMAN’da grev kararını asacaklarını ifade eden Bahadır, sıfır zam kabul edilemez” dedi. Bahadır 1.5-2 yıldır yüzde sıfır teklifi ile karşı karşıya geldiklerini belirtti. Genel-İş 3 No’lu Şube Mali Sekreteri Memiş Sarı da, TİS yetkisinin Genel-İş 3 No’lu Şubede olduğunu hatırlatarak başka bir kimsenin şube adına üyeleri adına hiçbir söz veremeyeceğini vurguladı. Genel-İş üyesi işçiler 1 Mayıs günü 11.30’da sendika binalarının önünde toplanarak buradan Gündoğdu Meydanı’na yürüyecek ve alana ilk giren kortej olacak.


PARK BAHÇE İŞÇİLERİ SENDİKALARIYLA KATILACAK

Uzun bir süre taşeronlaştırmaya karşı mücadele veren ve bu mücadele sonucunda yılın başında sendika üyesi olan Park Bahçe işçileri bu yıl 1 Mayıs’a sendikalı olarak katılıyorlar. Sendikalı değilken de örgütlü bir şekilde talepleri ile alanda yerini alan park bahçe işçileri bu yıl sendika pankartı altında yine talepleri ile alanda olacak.

Haydar Ayten: 1 Mayıs benim için dayanışma, özgürlük, barış, mücadele, kardeşlik ifade ediyor. Bizler için çok önemli. Biz, 71’leri, 77’leri, İstanbul yokuşlarını gören insanlarız. Bunları çocuklarımızın görmemesi için ileride daha iyi olabilmesi için hep beraber bu mücadeleyi vermemiz lazım.

Ali Birsin: 1 Mayıs’ı kutlamak işçi ve emekçilerin işidir. Yüceltmek de işçi ve emekçilerin görevidir. 1 Mayıs’ta hepimiz alanlardayız. Ben torunlarımı da getireceğim.

Hüseyin Arman: Taşeronlaştırmaya ve torba yasaya karşı koymanın, birlik ve beraberliğin adıdır 1 Mayıs.

Kemal Köroğlu: Uzun süre taşeron işçisi olarak çalıştık. 3 yıllık mücadele sonucu bu yıl ne mutlu bize ki sendikalı olarak 1 Mayıs’a katılacağız. Bu yıl da taleplerimizle alanda olacağız. Çünkü AKP 8 yıldır acımasızca saldırıyor. Her ne kadar geçmiş olsa da torba yasaya karşı verilecek bir mücadele var. O yasayı mücadeleyle geçersiz kılmak zorundayız.

ÖNCEKİ HABER

‘İşçi sağlığı ve güvenliği, kamusal hizmet olarak algılanmalı’

SONRAKİ HABER

Entellerin Ege macerası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...