13 Mart 2013 07:01

'Demokrasi özrü' Meclis'te

Yazar Kejê Bêmal’in “zeka özürlü” diye özel eğitim merkezlerine gönderilen Kürt çocuklarının, aslında Türkçeyi kullanmakta zorluk yaşadıkları için buralara gönderildiklerini fark ederek başladığı araştırması gazetemizde "Zeka değil demokrasi özrü" başlığıyla manşete

'Demokrasi özrü' Meclis'te
Paylaş

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de bu konuyu TBMM'ye taşıdı ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sordu:

*Özel Eğitimcilerce, merkezlerde bulunan çocukların çoğunun dil problemi yüzünden kendini ifade edemediği ve bu nedenle bu merkezlerde olduğu söylenmektedir. Çocuklara hangi bilimsel bulgular ve tıbbi tanılar üzerinden “zihinsel engelli” raporu verilmektedir? Tıbbi bir tanı konulmamış ise, konulması gerekmez mi?

*Zihinsel engelli” raporu, testler üzerinden veriliyor ise, hangi dilleri bilen profesyonel kadrolar bu testleri çocuklara uygulamaktadır? Bu çocuklara Kürtçe bilen uzmanlarca tanı testlerinin yapılması yönünde bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

*Rehabilitasyon merkezlerine hangi tür zeka sorunu yaşayan çocuklar gönderilmektedir?

*Çocuklara tanıyı koyan raporların yeniden değerlendirilme sıklığı nedir? Raporların değişmesi halinde, önceki zihinsel engelli raporu, iş yaşamında bu çocukların karşılarına çıkarılacak mı?

*Bu travmayı yaşayan çocukların akranlarını (sosyal anlamda) yakalaması mümkün mü? Bu çocukların yaşadığı travmanın nasıl tedavi edilmesi planlanıyor?

*Türkiye’de kaç “özel eğitimci” yetiştiren fakülte ve yüksekokul bulunmaktadır? Bugüne kadar kaç mezun vermiştir? An itibariyle kaç “engelli öğretmeni” özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görevlidir? Bunların kaçı 4 yıllık Eğitim Fakültesi mezunudur?

*Eğitim fakülteleri bünyesinde özel eğitim bölümlerinin sayısının arttırılması düşünülmekte midir?

*Özel eğitim merkezleri hangi sıklıkla denetlenmektedir? Bu merkezlerde görevli personel ve uzman özel eğitimciler mesleki ve pedagojik formasyon bakımından yeterli midir?

*Üç haftalık sertifika programlarıyla “özel eğitim merkezlerinde çalışan engelli öğretmeni uygulamasına son verilmesi düşünülüyor mu?

*Türkiye’de il bazında ve toplam olarak kaç özel özel eğitim merkezi bulunmakta ve bu merkezlere yönelik devlet tarafından uygulanan muafiyet ve teşvikler nelerdir?

*Fiziksel ve zihinsel gelişimi normal iken, “çatışmalı ortamdan”, köyünden, kasabasından göç etmek zorunda kalan çocukların Türkçeyi iyi konuşamıyor diye; “zihinsel engelli” muamelesi görmesi, değerlendirilmesi hangi bilimsel, demokratik eğitim sistemiyle izah edilebilir?

*Milli Eğitim sistemi içerisinde bilimsel, tüm çocukların nitelikli eğitim alabilmeleri bakımından Türkçe ile birlikte, anadilinde eğitim-öğretim yapılması pedagojik bakımdan rasyonel ve bilimsel değil midir? Bakanlığınızın bu yönde çalışması var mı? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kamu görevlisi ve askerler ailelerine kavuştu

SONRAKİ HABER

'TCDD'yi özelleştirecek yasa geri çekilsin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...