29 Nisan 2011 05:16

Çağlayan’da işçiler taleplerini haykırdı

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü kutlamaları başladı. Güvencesiz, sigortasız olarak Çağlayan’daki tekstil atölyelerinde çalışan işçiler, “Sendika, sigorta ve 8 saat çalışma” talepleriyle dün öğle arasında 1 Mayıs’ı kutladı. 1 Mayıs günü de pankartlarıyla mitinge katıla

Çağlayan’da işçiler taleplerini haykırdı
Paylaş

“Yaşasın 1 Mayıs”, “Biji Yek Gulan”, “Sendika, sigorta 8 saat iş günü” sloganları atan işçiler davul zurna eşliğinde halaylar çekti. 300’e yakın işçinin katıldığı 1 Mayıs kutlamasında basına açıklama yapan tekstil işçisi Bekir Albayrak, Çağlayan’daki tekstil işçileri olarak taleplerini haykırmak için eylem yaptıkları söyledi. Alınterlerinin karşılığını alamadıkları gibi çalışma koşullarının her geçen günü daha da kötüleştiğini, evlerine ekmek götürebilmek için daha çok çalıştıklarını söyledi.

8 SAAT ÇALIŞMA

8 saat çalışmanın kendileri için hayal olduğunu ifade eden Albayrak, ne zaman işten çıkacaklarına, sabaha kadar çalışıp çalışmayacaklarına patronların karar verdiğini kaydetti. Bazı işyerlerinde tuvaletlerin önüne turnike konulduğunu, 5 dakikadan fazla kalmaları durumunda mesailerinden kesildiğini dile getiren Albayrak, çocuk işçilere yetişkinlerin yaptığı işlerin yaptırıldığını, kadın işçilerin zorunlu fazla mesailer altında ezildiğini söyledi.

Televizyonlarda ekonominin iyiye gittiğinin açıklandığını ancak işçilerin yaşam koşullarının her geçen gün kötüleştiğini belirten Albayrak, ekonominin patronlar için iyi gittiğini kaydetti.

Bütün bu koşulları değiştirmek için mücadele etmekten başka seçeneklerini olmadığını söyleyen Albayrak, “Anladık ki hep tek olduğumuzda, sustuğumuzda kaybettik. Bu yüzden bir araya geldik ve Çağlayan işçi komitemizi kurduk. Haklarımızı öğrenip mücadele etmeye başladık” diye konuştu.  

Albayrak, emek düşmanı politikalarla işçilerin belini büken, haklarını budayan, kuralsız çalışmaya zorlayan sermaye partilerine oy vermeyeceklerini kaydetti. 1 Mayıs Pazar günü 08.30’da Bahar sokakta buluşacaklarını belirten Albayrak, buradan kendi pankartlarıyla 1 Mayıs mitingine katılacaklarını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)


ÇAĞLAYAN TEKSTİL İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

Bekir Albayrak Çağlayan’daki tekstil işçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

* Ücretlerimizin insanca yaşayacak bir seviyeye çıkarılması ve zamanında ödenmesi

* Aynı işe aynı ücretin tüm atölyelerde uygulanması

* Sigortalarının ödenmesi

* Fazla mesai ücretlerinin olması gereken ücretten ödenmesi

* Sağlıksız koşulların düzeltilmesi

* Kadın ve çocuk sömürüsünün son bulması

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs Ankara’da Sıhhiye’de...

SONRAKİ HABER

‘İşçi sağlığı ve güvenliği, kamusal hizmet olarak algılanmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...