12 Mart 2013 18:08

Ekoloji mücadelesine gözdağı davası

Bergama Çamköy’de 2005 yılında 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlamak isteyen çevrecilere altın madeni çalışanları tarafından yapılan taşlı yumurtalı saldırıyla ilgili açılan davanın zaman aşımına uğrayacağı artık kesinleşti. Olayın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra açılabilen dava

Ekoloji mücadelesine gözdağı davası
Paylaş
Özer Akdemir

DOĞA SÖMÜRÜSÜNÜN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Duruşmaya İzmir ve Bergama’dan çoğu 8 yıl önceki olaylarda saldırıya uğramış yaşam savunucularının yanı sıra Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Sevil Turan, Arif Ali Cangı ve parti yöneticileri de katıldı. Aynı zamanda çevrecilerin avukatlığını da yapan Cangı, duruşmada söz alarak yaşanan olayları özetlemek istedi. Bunun üzerine maden şirketinin avukatları ‘Bunlar zaten dosyada var’ diyerek hakime itirazda bulundu. Duruşma hakimi itirazı reddetti. Cangı konuşmasında, olayları yönlendiren maden şirketi patronu Akın İpek’in davada sanık olarak yargılanmasının ardından kendisinin de ‘olağanüstü yollarla’ adeta rövanş alır gibi sanık koltuğuna oturtulduğuna dikkat çekti. Cangı, “Amaç Bergama hareketi ile özdeşleşen Türkiye ekoloji hareketine gözdağı vermektir. Yargı kararları etkisizleştirilerek, toplumsal tepkiler sindirilerek yaşam alanlarının sömürülmesinin önündeki engeller kaldırılmaya çalışılmaktadır” dedi. İzmir Barosu avukatlarından Halil Dönmez de, maden çalışanlarının saldırısını barışçıl bir kutlamaya yönelik ‘organize bir saldırı’ olarak niteledi.

‘MESLEĞİNİZE VE HUKUKA SAYGINIZ OLSUN’

Konuşmaların ardından madenci şirketin Avukatı Zekai Uğraş’ın Cangı’ya nispet yapar biçimde olayları uzun uzun madenci şirketin gözüyle aktarması salonda bulunanlar tarafından gülümsemelerle karşılandı. Uğraş, yaşam savunucularını maden alanında piknik formatlı çevre gününü kutlayan maden çalışanlarını provoke etmekle suçladı. Uğraş’ın savunmasının ardından diğer bir şirket avukatı Akif Temel’in ‘Sen de uzun anlat. Uzasın duruşma’ yönündeki sözlerine tepki gösteren EGEÇEP eski dönem sözcülerinden Ertuğrul Barka da, “Hukuka, mesleğinize saygınız olsun” dedi. Barka’ya tepki gösteren  Uğraş, salondan çıkarılmasını talep etti. Uğraş’ın talebini kabul eden mahkeme başkanı Barka’yı  salondan çıkarttı. Duruşma avukat Cangı hakkında açılan davanın dosyayla birleştirilmesi talebiyle 17 Haziran 2013 tarihine ertelendi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İZENERJİ işçisi ekmeğine sahip çıkacak

SONRAKİ HABER

Bugün bankaları boykot günü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...