13 Mart 2013 07:01

Yeni papa için seçim başladı

Sürpriz bir kararla istifa eden Papa 16’ncı Benedikt’in halefini belirlemek için seçimler başladı. Kardinaller Meclisi mensubu 115 Katolik din adamı, Emerit Papa 16. Benedikt’in halefini belirlemek üzere tarihi Sistine Şapeli’ne kapandı.Kapalı kapılar ardında gerçekleştirilecek seçim (Konklav) öncesinde, oy kullan

Yeni papa için seçim başladı
Paylaş

Kapalı kapılar ardında gerçekleştirilecek seçim (Konklav) öncesinde, oy kullanma hakkına sahip bütün kardinaller ve Kilise görevlileri gizlilik yemini etti. Katolik Kilesi’nin yeni lideri seçilene kadar Sistine Şapeli bütün kapılarını dış dünyaya kapatacak. Adaylardan biri 77 oya, yani üçte iki çoğunluğa ulaşıncaya kadar her gün ikisi öğleden önce, ikisi de öğleden sonra toplam dört oylama yapılacak. Kardinallerin üçte ikisinin yani 77’sinin oyunu alan aday yeni papa ilan edilecek. Şapelin paslı bacasından yükselecek beyaz duman, dünyadaki yaklaşık bir milyar 200 milyon Katolik’e yeni ruhani liderlerinin seçildiğinin haberini verecek. Bu ana tanıklık etmek isteyen on binlerce Katolik Hıristiyan, Vatikan’daki Saint Peters meydanını doldurdu.

SEÇİMLER UZUN SÜREBİLİR

2005’teki papalık seçimi iki gün sürmüştü. Ancak gözlemciler, henüz hiç bir adayın belirgin bir şekilde öne çıkmaması nedeniyle bu kez oylamanın daha uzun sürebileceğine dikkat çekiyor. İtalyan basınına sızdığı iddia edilen bilgilere göre kardinaller ikiye bölünmüş durumda. Ayrışma, Vatikan’ın idari merkezi Curia’da görevli kardinallerle, burada reform yapılmasını isteyen başka bölgelerde görevli kardinaller arasında yaşanıyor. Reform yanlıları yeni Papa’nın Vatikan’da yozlaşmayla mücadele etmesi gerektiğini söylüyor. Bu gruptakiler, Katolik Kilisesi yönetiminin daha etkin olmasını, diğer dini liderle daha fazla bilgi ve yetki paylaşması gerektiğine dikkat çekiyor.

İTALYANCA BİLMESİ ŞART

Ağırlıklı olarak İtalyanların elinde bulunan görevi, son dönemde bir Polonyalı ve bir Alman din adamı da yaptı. Seçicilerin 67’si Papa 16. Benedikt tarafından, 48’iyse 2. Jean Paul tarafından atanmıştı. Seçici kardinallerin 60’ı, yani yaklaşık yarısı, Avrupalı. Bunlardan 21’i İtalyan ve birçoğunun da Vatikan’ın idari merkezi olan, Roma’daki Curia’da çalışmışlığı var. Bu nedenle bir adayın Curia deneyimine sahip ve Avrupa’yla iyi ilişkiler içinde olması seçilme yolunda önemli. Çalışma yürütebilme düzeyinde bir İtalyancaya sahip olmak da seçilebilmek için ön koşul. Ancak bununla beraber yeni Papa’nın Katolik Kilisesi’nin en yaygın olduğu coğrafyalardan biri olan, 1.2 milyar Katolik Hıristiyan’ın yüzde 42’sinin yaşadığı Latin Amerika’dan seçileceği yönünde de spekülasyonlar var.


ADI ÖNE ÇIKAN BAZI ADAYLAR

ANGELO SCOLA (İtalya) 71 yaşındaki kardinal Angelo Scola en göze çarpan İtalyan aday. Katolik bir gazetenin Scola hakkında ‘Katolikliğin veliaht prensi’ olarak bahsetmişliği var. 2003’ten bu yana kardinal olan Scola, 2011’de Milano Başpiskoposu olarak atanmıştı. 2.Jean Paul ve Benedikt’e hem kişisel hem de dini açıdan yakın bir olarak tanınan Scola muhafazakâr bir çizgide yer alıyor. Scola’nın diğer adaylara kıyasla ileri yaşının önüne sorun olarak gelme ihtimali bulunuyor.


MARC OUELLET (Kanada) 68 yaşındaki Kanadalı Kardinal Ouellet, 2010’dan bu yana Piskoposlar Cemaati’ne başkanlık yapıyor ve Curial’le güçlü ilişkilere sahip. Ana dili Fransızca olan Ouellet aynı zamanda akıcı bir şekilde İspanyolca konuşuyor. On yılı Colombia’da, dokuz yılı Kanada’da olmak üzere hayatının önemli bir bölümünü öğretim görevliliğiyle geçirdi. 1997’deyse 2. John Paul Enstitüsü’nde ders vermeye başladı. Latin Amerika Kilisesi’yle de güçlü ilişkileri bulunuyor.  2002’de Quebec Başpikoposu, 2005’te kardinal olarak atandı.


ODILO SCHERER (Brezilya) 63 yaşındaki Sao Paulo Başpiskoposu Kardinal Odilo Scherer, en güçlü Latin Amerikalı aday olarak görülüyor. Dünyanın en büyük Katolik ülkesi Brezilya’dan Scherer, Vatikan’ın da güvenini kazanmış durumda. Dini eğitimini Roma’da gören Scherer, Piskoposlar Cemaati’nde görev aldı. Üzerinde sağlanacak olası bir mutabakatın hem Avrupa hem de Latin Amerika’daki Hristiyan Cemaatini memnun edebileceği düşünülüyor.


PETER TURKSON (Gana) Metodist bir anne ve Katolik bir babanın çocuğu olarak 1948’de Gana’da doğdu. 2003’te Papa John Paul 2 tarafından atandığında tarihteki ilk Ganalı kardinal olmuştu. Turkson, Afrika Kilise Meclisi’nin başındaki isim. Bu, onu modern zamanların ilk Afrikalı Papası ihtimali bağlamında güçlü bir konuma yerleştiriyor. Turkson ayrıca, 2011 yılında küresel ekonomik krize karşı bir belge yayınlayan Vatikan Adalet ve Barış Konseyi’nin de başkanı. Bu raporda piyasalara eleştiriler yöneltişmiş ve Turkson, Wall Street’i işgal Et hareketine de destek vermişti.


LUIS TAGLE (Filipinler) 55 yaşındali Luis Tagle en genç Papa adaylarından. Filipinler’in 2.8 milyon nüfusa sahip başkenti Manila’nın Başpiskoposu. Sadece birkaç ay önce, Kasım 2012’de Kardinal olarak atandı. Kardinal Tagle yaşam tarzıyla bir halk adamı olarak nam yapmış biri. Dilencileri Katedral’in dışına çağırarak onlarla yemek paylaşmasıyla ünlü. Medyayla ilişkiler konusunda çok ‘kurnaz’ biri olarak biliniyor. Facebook’ta sayfası var. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

On binlerce çocuğun tecavüze uğradığı açıklandı

SONRAKİ HABER

Sağlık sistemi sürdürülemez durumda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...