28 Nisan 2011 12:56

Sözünü büyüten festival: Uçan Süpürge

14. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin tanıtım toplantısında festivalin her yıl sözünü biraz daha büyüttüğü ifade edildi. 30 ülkeden 68 yönetmenin filmlerinin yer alacağı festival kapsamında üniversitelerde düzenlenecek söyleşi ve gösterimler ile bu yıl 100 bin üniversit

Sözünü büyüten festival: Uçan Süpürge
Paylaş

Feo Aladağ’ın “Ayrılık/ When We Leave” adlı filmiyle 5 Mayıs akşamı saat 20.00’ de Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesinde açılışı yapılacak festivalin açılış töreni TRT’den canlı yayınlanacak. Ayrılık filminde rol alan ve festivalin bu seneki onur ödülünü alan Tiyatro ve Sinema Oyuncusu Derya Alabora açılış törenine katılacak.

KADIN AYRIMCILIĞININ EN GÜÇLÜ ARACI: ‘İKTİDAR’

Festival bu yılki temasını “iktidar” olarak belirledi ve festival kapsamında iktidar üzerine “ne”, “nasıl” “kim” soruları soruluyor. Filmler aracılığıyla iktidarın kadına karşı şiddet ve ayrımcılığın en güçlü aracı olduğu vurgulanacak.
Festivalin önceki gün Dedeman Otelde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Halime Güner de her tür iktidarın çilesini en çok çekenlerin kadınlar olduğunu dile getirdi. “Bu nedenle Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali bu yıl gözünü iktidara dikiyor ve seyircisini evde, sokakta, işte, dilde, düşüncede, aşkta ve yeniden üretildiği tüm diğer alanlarda iktidarı sorgulamaya ve tartışmaya çağırıyor” diyen Güner, festivalin her yıl sözünü büyüterek ilerleyen bir festival olduğuna dikkat çekti.

SİNEMA’DA ERİL ‘İKTİDAR’ YIKILIYOR

Festival Koordinatörü Özlem Kınal, sinemanın eril iktidarın baskın olduğu bir sektör olduğunu kaydetti. Sinema alanında kadın emeğinin son dönemlerde görülür hale geldiğini ve kadınların ürettiği işlerin arttığını belirten Kınal, festivalde özellikle genç kuşak kadın yönetmenlerin filmlerinin bulunduğunu ifade etti. Genel Koordinatör Sevma Somuncuoğlu, festival kapsamındaki filmlerde asimilasyon, kadın bedeni, muhalif kadın ve din gibi başlıklar
altında gücün kadın üzerine olumsuz etkilerinin konu edileceğini kaydetti.

Festivale bu yıl Ankara’nın üç üniversitesi ev sahipliği yapacak. Ankara ve Hacettepe Üniversiteleri ile ODTÜ’nün toplam 5 kampüsünde 9- 12 Mayıs tarihlerinde çeşitli etkinlikler yapılacak. Festivale emek veren tüm ekip, “İktidarın ailede, dilde, yatakta, kışlada, okulda, medyada, aşkta ve Mecliste, yani her yerde” olduğunu gösteren dövizlerle basın toplantısını sonlandırdılar. (Ankara/EVRENSEL)


HER BİRİ AYRI RENK

Türkiye’den de Gözde Onaran’ın da içinde yer aldığı Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Jurisi ise “Her biri ayrı renk” başlıklı bölümde gösterilecek 13 yeni filmden birine FIPRESCI ödülünü verecek. FIPRESCI Türkiye Temsilcisi, sinema eleştirmeni Esin Küçüktepepınar, hayatla ve sinemayla uğraşıp da iktidar ile çatışmamanın mümkün olmadığını söyledi. Sinemanın da bu koşullarda eril iktidarın yönetiminde olduğunu kaydeden Küçüktepepınar, kadın sinemacıların büyük özverilerle bu alanda kendilerine yer açtığını vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Uşak programını belirledi

SONRAKİ HABER

İşçi Dayanışma Merkezinin gösterdikleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa