12 Mart 2013 07:04

HDK heyeti Kars'ta işçilerle buluştu

Ardahan ve Kars’ta bir dizi etkinliğe katılan ve halkla bir araya gelen İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ve BDP Kars Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’nin de içinde bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyeti kapatılmak istenen Kars Şeker Fabrikası’nı ziyaret etti. Fabrika müdürü ve işçiler tarafından kap

HDK heyeti Kars'ta işçilerle buluştu
Paylaş

KARS’IN TEK KAMU KURUMU DA KAPATILACAK

Kars’ta kamuya ait tek fabrika olan ve özelleştirme politikaları kapsamında önce üretim yapamaz hale getirilen ve şimdi de kapatılmak istenen Şeker Fabrikası işçileriyle bir araya gelen vekiller sorunları dinledi. Hükümetin pancar üretimini bitme noktasına getiren uygulamaları ve kamu kuruluşlarının tamamının özelleştirilmesine dayanan politikalarını eleştiren işçiler, şimdi de fabrika civarına yapılan okul ve hastane nedeniyle fabrikanın ses ve koku kirliliği yarattığı bahanesine başvurulduğunu belirtti. Fabrikada 400 işçi çalıştığını, bu işçilerin aileleriyle birlikte düşünüldüğünde çok sayıda insanın buradan ekmek yediğine değinen işçiler, Kars’a aylık 1,5 trilyon civarında girdi sağlayan fabrikanın kapanması durumunda 400 işçi ve ailelerinin göçe mecbur kalacağını esnafı, üretici köylüsü, besicisiyle binlerce kişinin bundan etkileneceğini dile getirdi.

‘AKP FABRİKAYI KAPATMAKTA KARARLI’

Kars Milletvekili Mülkiye Birtane fabrikanın kapanmaması için görüştüğü AKP’li Kars milletvekilleri ve Tarım Bakanı’nın şeker fabrikalarının kapanması yönünde karar olduğunu ve ülke genelinde sadece 3 fabrika bırakılacağını söylediklerini aktardı. AKP Kars Milletvekli Yunus Kılıç’ın kendisine ‘Fabrika er geç kapatılacak. Şu anda geciktirmeye çalışıyoruz’ dediğini aktaran Birtane, hükümetin fabrikayı kapatmakta kararlı olduğunu söyledi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise AKP’nin özelleştirmeci politikalarının ülkeyi vahim bir noktaya sürüklediğini belirterek, Kars’ta tarım ve hayvancılığın bitme noktasına gelmesinin hükümet politikası olduğunu belirtti. Tüzel, “AKP Kars’ı her geçen gün geriye götürdü. Hayvancılığı, tarımı bitirdi. Sorunları çözmek için sizler buradan, bizler de sizin sesiniz olmak için Meclisten mücadelemizi sürdürmeliyiz” dedi. Fabrikanın kapanmaması için bir mücadele hattı örmek gerektiğini söyleyen Tüzel, “Kars’taki meslek odaları ve sendikalarla bir araya gelin, pancar üretiminin önündeki engellerin kaldırılması, şeker ithalatının yasaklanması için de mücadele edip, kurultaylar örgütleyin” dedi.

Bir işçinin “Türkiye’de sendikalar iflas etmiş, bitmiş, Allah rahmet etsin” sözleri üzerine Tüzel, “Bunu düzeltecek olan da sizlersiniz. Sadece eleştirerek olmaz, mücadeleci sendikalar için çabalamalısınız. O partiden, bu partiden diyerek gücünüzü bölmeyin. Kendi mücadele komitelerinizi kurun. Bir sınıf olarak örgütlüyseniz, güçlüsünüz” dedi.

‘AKP’YE OY VEREREK KENDİ AYAĞIMIZA KURŞUN SIKTIK’

Bir başka işçi Başbakan’a yönelik, “Allah nasip etmiş tek başına iktidar olmuşsun. Arkadaş sen bu 10 yılda istihdam alanında ne yapmışsın” derken Bir diğer işçi de başlarına gelenlerden en fazla kendilerinin sorumlu olduğunu belirterek, “En büyük suçlu biziz. 3 dönemdir biz seçiyoruz bu adamları. Üç dönemdir iki milletvekili bir belediye başkanı veriyoruz bu partiye. Adam ‘fabrikanızı kapatacağız, özelleştireceğiz’ diyor biz yine gidip o partiye oy veriyoruz. Kendi ayağımıza, ekmeğimize kurşun sıkıyoruz” dedi.

‘VEKİLLER BİZİ İLK KEZ ZİYARET EDİYOR’

Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Ertan Altunoğlu ise ilk defa milletvekillerinin kendilerini ziyaret ettiğini belirterek, yaşadıkları sorunlara ilişkin bir raporu milletvekillerine verdi.

Tüzel, Birtane ve beraberindeki heyet daha sonra fabrikayı gezerek üretim hakkında bilgi aldı. (Kars/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emek Sineması'nın yıkımına başlandı

SONRAKİ HABER

Direnişle sendikayı kabul ettirdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...