Almanya’da yangından ölmek kader mi?
Bir anne ve yedi çocuğunun alevler arasında can vermesine neden olan yangının ırkçı bir saldırı nedeniyle çıkmadığı polis tarafından açıklanırken, Almanya’nın ortasında Soykan ailesinden tam 8 kişinin alevler arasında can vermesi yaşam koşullarının ne kadar kötü olduğunu gösteriyor.
Daha önce deri fabrikası olarak kullanılan binanın birinci katında yaşayan Soykan Ailesi, daha önce defalarca binanın elektrik sisteminin eski olduğunu ev sahibine bildirmiş. Yangından ölen 40 yaşındaki anne Nazlı Özcan Soykan’ın kardeşi Satılmış Özcan, “Yangının fırından, sobadan çıktığı doğru değil. Fırın iki gün boyunca hiç açılmadı. Yüzde 90 elektrik sisteminden dolayı bu yangın çıkmıştır. Daha önce ev sahibini defalarca elektrik sisteminin arızalı olduğu için uyardım. Buna rağmen bir şey yapmadığı” diyor. Aynı binada bulunan Türk-Alman Kültür Derneği yöneticileri de elektrik sisteminde arıza olduğunu dile getirdiler. Ayrıca iki yıl önce aynı evde kalan kiracı da evin elektrik sisteminde sorun olduğunu söyledi. Polis sözcüsü olayla ilgili yaptığı ilk açıklamada ilk bulguların yangının arızalı olan bir sobadan çıktığını gösterdiğini söyledi. Sözcü, yangında yaralanan Soykan ailesinden büyükanne, dayı ve 11 yaşında bir erkek çocuğunun hastaneye kaldırıldığını da söyledi. Yangın sırasında evde bulunmayan baba Sami Soykan’ın fenalık geçirdiği ve hastanede sakinleştirilmeye çalışıldığı bildirildi.
ESKİ AHŞAP BİNALARDA YAŞAMAK...
Fabrikadan eve dönüştürülen binada çıkan yangının bir anda yayılarak 8 kişinin hayatına mal olmasında binanın ahşap olması büyük bir rol oynuyor. Ludwigshafen’deki yangın da benzer şekilde ahşap bir binada meydana gelmiş, kısa bir süre içerisinde bütün binaya yayılmıştı. Binanın kötü oluşu sonradan yangın söndürme işlemleri sırasında da itfaiyecilere büyük zorluklar çıkardı. Yangını söndürmek üzere içeriye giren itfaiye erleri ikinci büyük bir yangının çıkması üzerine, bir süreliğine çalışmaya ara vermek zorunda kaldılar.
Son aylarda yüksek kiraların sıkça tartışıldığı Almanya’da, geçim sıkıntısı içerisindeki göçmenlerin çoğu, düşük kira nedeniyle sağlıksız evlerde yaşamını sürdürmek zorunda. Bu nedenle sağlıksız, ahşap binalarda yaşamak neredeyse yoksullar için kader haline getirilmiş. Backnang’daki Soykan Ailesi de, yüksek kiralar nedeniyle fabrikadan eve dönüştürülen bir yerde ucuz kiraya oturmak zorunda kaldığı için, çakılan küçük bir kıvılcım 8 kişinin yanıp kül olması için yeterli oldu.
Bu nedenle, Türkiye kökenlilerin barınma koşulları değiştirilmediği sürece, Ludwigshafen’de, Backnang’da başta çocuklar olmak üzere çok sayıda insanın bundan sonra da yangınlarda hayatını kaybetmesi şaşırtıcı olmayacaktır. İnsanca sağlıklı ve ucuz bir şekilde barınma bugün Almanya’da yaşayan göçmenlerin ve yoksulların en önemli barınma talepleri arasında yer alıyor. Berlin başta olmak üzere bir çok kentte bu taleple yapılan eylemler, kampanyalar karşısında yerel ve federal yöneticiler essiz kalmayı tercih ediyorlar. Ancak, bir yangın olduğunda olay yerini ziyaret edip orada görünmekle yetiniyorlar. (Köln/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et