11 Mart 2013 12:41

Bankalara gitmeyin

Tam 37 ayrı kalemde alınan ‘haksız bedellere’ tüketiciler isyan etti. 13-14 Mart tarihleri ‘bankaları boykot günü’ ilan edildi.Tüketici Hakları Derneğinin (THD) bankaları boykot eylemi yarın başlıyor. Boykotun sebebi vatandaştan 37 ayrı kalemde alınan, THD’nin soygun listesi olarak tanımladığı ‘hizmet bedelleri’

Bankalara gitmeyin
Paylaş

Tüketici Hakları Derneğinin (THD) bankaları boykot eylemi yarın başlıyor. Boykotun sebebi vatandaştan 37 ayrı kalemde alınan, THD’nin soygun listesi olarak tanımladığı ‘hizmet bedelleri’. Dernek Başkanı Turhan Çakar 2012 yılında bankaların tüketiciden 7.1 milyar lira aldığını söyledi. KESK’ten de tüketicilere destek açıklaması geldi.

Bankaların kişinin isteği olmadan tüketiciye kredi kartı gönderdiğini ifade eden Çakar, “Bankalar tüketicinin bilgisi olmadan kredili mevduat hesabı ya da ek hesap açıp tüketicilerden ‘hesap işletim ücreti’, ‘hesap özeti ücreti’ adı altında ücretler almaktadırlar. Bilgi Edinme Yasası’na aykırı olarak tüketicilerin istediği bilgi ve belgelerden çok yüksek ücret alınmaktadır” diye konuştu.

“13-14 Martta bankalar sinek avlayacak” diyen Çakar şunları ifade etti: “Kredi kartı kullanan tüm tüketicilerin, işçi ve memurların emekliler, esnafın 13-14 Mart günlerinde bankalara gitmemeye, kredi kartı kullanmamaya ve herhangi bir bankacılık hizmeti yapmamaya çağırıyoruz.”

KESK’TEN DESTEK

Kampanya kapsamında hazırlanan metne imza atan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, boykot çağrısını desteklediklerini açıkladı. Özgen, “Sadece üretimden değil, tüketimden gelen gücümüzü de kullanacağız” diyerek, bankalar üzerinde mahkeme kararlarının da etkili olmadığını ifade etti. Özgen, hükümete ve bankalara ise şu çağrıyı yaptı: “Banka holdinglerine vatandaşı peşkeş çekmekten vazgeçin. Bankalar, bu haksız ve hukuksuz harcama kalemlerini geri çekmeli; vatandaşa iade etmelidir.”


HAKSIZ BEDELLER

Tüketici Hakları Derneği boykot gerekçesi olan ‘haksız’ ücretleri şöyle sıralıyor: “Bankaların almış olduğu en güncel ve haksız ücretlere örnek olarak, yıllık kart ücreti ya da aidatı, konut kredisi kullananlardan komisyon ve dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti, ipotek fek ücreti gibi adlar altında aldıkları ücretleri sayabiliriz. Diğer taraftan, bankalarla işlem yapan ve bu işlemler nedeniyle tüketicilere verilen her çeşit belge, doküman, ekstre gibi belgelerle birlikte, tüketicilerin istemiş olduğu yazılardan da çeşitli miktarlarda ücretler alınmaktadır. Bilgi Edinme Yasa’sına göre, 10 sayfaya kadar tüketicilere verilen çeşitli belge, doküman, ekstre ve yazılardan herhangi bir ücret alınmaması gerektiği halde, bankalar söz konusu belge ve yazılardan ücret almaktadır.”

Banka masrafları konusundaki Yargıtay kararlarına da değinilen çağrıda ayrıca; “Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin Kararlarına göre, bankalarca alınan yıllık kredi kartı aidatı, dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti gibi ücretlerin haksız bir ücret olduğu ve tüketiciye iade edilmesi gerektiği belirtilmektedir” deniliyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alındıkları için bursları kesildi, yurt kovdu

SONRAKİ HABER

Eğitimdeki gizli müfredat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...