Lise Medeniyet Akademisi: Dershane ile medrese arasında bir kurum
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Konya'da Lise Medeniyet Akademisi açılışına katıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi Lise Medeniyet Akademisi ne zaman kuruldu, nasıl bir eğitim veriliyor?

Fotoğraf: Zehra Melek Çat/AA
İLGİLİ HABERLER

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den patronlara ara eleman çağrısı

Eğitim İş, Bakan Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulundu
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Konya Büyükşehir Belediyesi Nizamülmülk Bilgehane-Lise Medeniyet Akademisi'nin açılışına katıldı.
Bakan Tekin açılışta “Biz bakanlık bünyesinde okullarımıza destekleme ve yetiştirme kursları açıyoruz ama yeterli değil” itirafında bulundu, “Belediyeler bu anlamda bize destek oluyor” dedi.
LİSE MEDENİYET AKADEMİSİ NEDİR?
Konya Belediyesinin başlattığı Lise Medeniyet Akademisi projesi her ne kadar “akademi” adı taşısa da dershane ile medrese arasında bir kurum şeklinde tasarlanmış.
Konya’da belediye eliyle başlayan bu proje 2021 yılında hayata geçti. Öğrencilere milli-manevi eğitimler verdiklerini söyleyen yöneticiler bu akademide matematik, geometri, coğrafya, tarih, felsefe, biyoloji, fizik, kimya gibi derslerin yanı sıra din kültürü ve ahlak bilgisi, Kuran’ı Kerim, siyer, ilmihal, peygamberler tarihi, akaid ve sahabe hayatları gibi dini eğitim veriyor. Öte yandan hafızlık hazırlık programı da yer alıyor.
Özellikle yaz aylarında etkinlik adı altında kamplar örgütleniyor. Milli-manevi etkinlik olarak adlandırılan etkinlikler ise baba- oğul sabah namazı, kudüs gezisi, ümmet iftarı, sema gösterisi, itikaf programı, iftardan sahura...
Lise Medeniyet Akademileri her ne kadar ücretsiz olsa da deneme sınavlarıyla öğrenci alımı yapılıyor.
KARMA EĞİTİM YOK
Ekran görüntüsü, Konya Büyükşehir Belediyesi internet sitesinden alınmıştır
Konya’da hali hazırda merkezde 5, ilçelerde ise toplam 4 adet Lise Medeniyet Akademisi bulunuyor. Her ne kadar adında “medeniyet” barındırsa da bu akademilerde kız ve erkek öğrenciler hafta içi farklı günlerde eğitime katılabiliyor.
Lise Medeniyet Akademisi’nin işleyişi Gülen cemaatinin dershane modeline benzerliğiyle dikkat çekiyor.
Konya’da ortalama 49 bin 59 lise öğrencisi bulunuyor. Fakat okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek sağlanmıyor. Öğrenciler için ücretsiz ulaşım imkanı sunulmuyor. Lise öğrencilerinin kullanabileceği kütüphane, sosyal, kültürel etkinlikler sınırlı sayıda kalıyor.
DERSHANE KAVGASI
2013 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir yasa çıkarılarak dershanelerin kapatılacağını açıklamıştı. Dershane tartışması, hükümet ve Fethullah Gülen cemaati arasındaki kopmanın en önemli başlıklarından biri olmuştu.
TEKİN, MESLEK LİSELERİ VE TARİKAT AÇIKLAMALARIYLA TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, meslek liselerini ara eleman ihtiyacı için planladıklarını söyleyerek patronlara seslenmiş, “Neye ihtiyacınız varsa karşılayalım. Derslerin içeriğini de sizinle yazalım" demişti.
Yusuf Tekin, bütçe görüşmeleri sırasında ise MEB'in cemaat ve tarikatlarla protokol yaptığı eleştirilerine karşın, "Sizin 'tarikat, cemaat' dediğiniz, bizim 'STK' dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır" ifadelerini kullanmış ve tepki çekmişti. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et