10 Mart 2013 11:10

Beşi bir yerde koruma

Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK), Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi Botanik Bahçesi Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliği ile “Antalya’nın Beşi Bir Yerde” isminde bir proje yürütülüyor. Bu projeyle, Antalya sınırlarında yayılış göstere

Beşi bir yerde koruma
Paylaş
Yusuf Yavuz

Projenin son türü Side Canavar Otu’nun (Orobanche sideana) ana yayılış alanı olan arkeolojik alan içindeki Side kumulları için Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan gerekli iznin alındığını belirten proje yürütücüsü ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, önümüzdeki günlerde diğer iki bölgeye de tür tanıtım tabelalarının yerleştirileceğini söyledi. Türkiye’de günümüze kadar tespit edilen yaklaşık 12 bin bitki taksonundan en az dörtte birinin Antalya sınırları içerisinde yayılış gösterdiğini söyleyen Deniz, bu bitki türlerinden yaklaşık 600’ünün endemik olduğuna dikkat çekti. “İlimizdeki yaklaşık 250 tür Antalya’ya özgü, yani ülkemizin diğer illeri de dahil olmak üzere dünyada Antalya’dan başka yerde yayılış göstermiyor” diyen Deniz, bu türlerden 44 tanesinin de kritik olarak tehlike altında olduğunu ifade etti.


BİTKİLERİ NELER TEHDİT EDİYOR?

* Olimpos Safranı (Crocus wattiorum): Günümüze kadar bilinen tek yayılış bölgesi Olimpos Beydağları Milli Parkı’dır. Son dönemde yaşanan turizm ve yapılaşma baskısı türün nesli üzerindeki en ciddi engeldir.
* Kaputaş Andız Otu (Inula sechmenii): Zengin biyolojik çeşitliliğimizin göstergelerinden biri olan Kaputaş Andız Otu, dünya üzerinde sadece Kaputaş Mağarası ve yakın çevresinde yayılıyor.
* Kangay (Rhaponticoides hierroi): Antalya’daki 44 kritik tehlike altındaki bitki türüden biri de Kangay’dır. Yeni tarım alanlarının bilinçsiz açılması türün yakın gelecekte neslini tüketecek.
* Side Canavar Otu (Orobanche sideana): Side Canavarotu ülkemizde sadece Side (Manavgat) deniz kumullarında yayılış gösterir. Plaj bölgesindeki bilinçsiz genişleme bu türün gelecek nesilleri üzerindeki en önemli engeldir.
* Kemer Orkidesi (Ophrys climacis): Kemer  Orkidesi dünyada sadece Antalya’nın Kemer ilçesinde yayılış gösteren bir türdür. Salep elde etmek amacıyla bilinçsiz yumru sökümü ve doğal alanlarının tahrip edilmesi nedeniyle yakın gelecekte doğadan tamamen silineceği, neslinin yok olacağı tahmin ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Hep bir ağızdan ‘barış’ dediler

SONRAKİ HABER

Kadının dili barıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...