28 Şubat 2024 21:31

DFG ve TGS'den Dicle Müftüoğlu için çağrı: Toplumun haber alma hakkını savundu

Tutuklu Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun yarın görülecek duruşması için DFG ve TGS temsilcileri dayanışma çağrısında bulundu, “Dicle, toplumun haber alma hakkını savundu” dediler.

DFG ve TGS'den Dicle Müftüoğlu için çağrı: Toplumun haber alma hakkını savundu

Dicle Müftüoğlu | Fotoğraf: MA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında 29 Nisan 2023’te Diyarbakır’daki evine yapılan baskınla gözaltına alınıp 3 Mayıs Dünya Gazeteciler Günü’nde tutuklanan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu yarın bir kez daha hakim karşısına çıkacak.

Hakkında “terör örgütü kurmak ve yönetmek” ile “terör örgütü üyeliği” suçlamalarında bulunulan Müftüoğlu’nun yargılandığı davanın 3’üncü duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.45’te görülecek. 

JİNNEWS editörü ve DFG Sekreteri Gülşen Koçuk ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, 10 aydır tutuklu bulunan Müftüoğlu için dayanışma çağrısında bulundu.

“GAZETECİLİK KRİMİNALİZE EDİLİYOR”

Gülşen Koçuk

Gülşen Koçuk | Fotoğraf: MA

Gazeteciliğin son yıllarda sürekli biçimde kriminalize edilmeye çalışıldığını dile getiren DFG Sekreteri Gülşen Koçuk, “Yargılanan sadece Dicle Müftüoğlu değil aslında. Diğer gazeteci meslektaşlarımızın yargılamalarında da gazeteliğin nasıl kiriminalize edildiğini gördük. Arkadaşlarımızın haber kaynaklarıyla ilgili yaptıkları görüşmeler, haber amaçlı gittikleri yerler, seyahatler, aile bireyleriyle aralarındaki para alışverişleri gibi birçok şey aslında Dicle’nin iddianamesi üzerinden suçlama olarak gazetecilerin karşına çıkıyor” diye belirtti.

Koçuk, iktidarın siyaseten zorlandığı süreçlerde her zaman ilk olarak gazetecileri hedef aldığını söyledi.

MAHMUT ORAL: İKTİDARDAN SAYGI BEKLEMİYORUZ

Mahmut Oral

Mahmut Oral | Fotoğraf: MA

TGS Diyarbakır Temsilci Mahmut Oral ise, Dicle’nin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklanmasının bile gazetecilere karşı nasıl pervasızca yaklaşıldığı ve hukuk sisteminin gazetecilere dönük nasıl kullandığının göstergesi olduğunu ifade etti.

Gazeteciliğe bu denli ölçüsüz ve sınırsız kötülükle yaklaşan bir iktidardan bu mesleğe saygı duymasını zaten beklemediklerini söyleyen Oral, Dicle gibi şu an derneklerinin üyesi olan 13 gazetecinin tutuklu bulunduğunu dikkat çekti.

“GAZETECİLİK 'TERÖRİZM' FAALİYETİ OLARAK GÖRÜLMEMELİ"

Müftüoğlu’na yöneltilen tüm suçlamaların gazetecilikle ilgili olduğuna dikkat çeken Oral, şunları söyledi: “Türkiye’de artık gazeteciliğin bir terörizm faaliyeti olarak görülmemesi gerektiğini defalarca dile getirdik. Yarın bir kez daha Müftüoğlu’nun mahkemesi olacak. Umudumuz öncelikle tahliye edilmesi ve yargılamanın beraatla sonuçlanmasıdır. Gazeteci meslek örgütleri olarak geçen günlerde uluslararasına bir çağrıda bulunarak Türkiye hükümeti üzerine baskı kurulmasını istedik. Umarız bu çağrımız karşılık bulur ve Dicle Müftüoğlu’na destek giderek artar.” (MA)

İLGİLİ HABERLER

Evrensel'i Takip Et