10 Mart 2013 10:15

TGS: Birlikten kuvvet doğar

TÜRKİYE Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, gazetecileri, zor koşullarda, ‘’birlikten kuvvet doğar’’ düşüncesiyle TGS’ye üye olmaya çağırdı.TGS İzmir Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin içinde bulunduğu olumsuz siyasi ve ekonomik koşulların, ulus

TGS: Birlikten kuvvet doğar
Paylaş

TGS İzmir Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin içinde bulunduğu olumsuz siyasi ve ekonomik koşulların, uluslararası arenada yaşanan belirsizliklerin ‘’halkın her zamankinden daha çok doğru bilgilenme gerekliliğinin öne çıktığı’’ bildirildi.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Basın mensupları, ‘gazetecilik’ iş kolunda faaliyet gösteren bir işletmede (gazete, dergi, haber-fotoğraf ajansı, radyo-televizyon) sigortalı olarak çalışmaya başladığı andan itibaren yasaların koruması altındadır. Ancak yasaların koruması yeterli değildir. Ayrıca işverenler -daha ilk başta çalıştırdığı kişinin sigorta bildirimini yapmayarak ya da stajyer gazetecilik uygulamasında olduğu gibi gazeteciyi kaçak işçi olarak çalıştırarak- yasaları kolayca ihlal etmektedir. O nedenle, basın mensubunun, sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra yapacağı ilk iş Türkiye Gazeteciler Sendikası’na (TGS) üye olmak, iş yerindeki diğer çalışanlarla birlikte örgütlenmek ve dayanışma ağını güçlendirmektir. Bir gazetecinin iş yerinde karşılaşacağı ya da işiyle ilgili olarak haber kaynaklarıyla yaşayacağı sorunların çözümünü, ‘işçisini düşündüğünü’ söyleyen patronlardan beklemesi fazlasıyla iyimserlik olacaktır. Başbakanlık akreditasyonları iptal edilen, gözaltına alınan, tutuklanan; yazdıkları yazılar nedeniyle kovulması istenen yazarlarının, muhabirlerinin arkasında durmayan gazete patronlarının, haber kaynaklarıyla ilişkilerinin bozulmaması kaygısıyla hareket ettiğini ve basın özgürlüğü adına hiçbir direnç göstermediğini anımsayın. İş yerinde ya da iş yeri dışında tek başına hak aramaya kalkışan bir basın mensubunun çoğu kez başarısızlığa uğradığını unutmayın. Güçlü olabilmek için birlikte hareket etmek gerekmektedir. Basın mensuplarının mesleki haklarının yanı sıra ekonomik, sosyal hak ve çıkarlarının korunması, geliştirilmesinin yolu güçlerini birleştirecekleri sendikamızda örgütlenmekten geçmektedir.’’
HAKLARI ELLERİNDEN ALINAN...
Her geçen yıl kazanılmış hakları ellerinden alınan ve sendikal örgütlenmeleri önüne büyük engeller çıkarılan, bu nedenle yoğun baskı ve tehdit gören basın emekçilerinin yaşam ve çalışma koşulları gün geçtikçe daha da kötüye gittiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Mesleki deformasyonun had safhaya ulaştığı, gazetecilerin gözaltına alındığı, tutuklandığı ülkemizde basın emekçileri şimdi de işsiz kalma korkusuyla karşı karşıya.
Açlık sınırının 1002 TL, yoksulluk sınırının 3266 TL olduğu gününüzde kriz bahanesiyle çoğu bu ücretleri bile alamayan, işten çıkarılan yüzlerce basın emekçisi evine ekmek götüremezken, yüzlercesi de daha düşük ücretlerde çalışmaya zorlanıyor ve maaşlarını zamanında alamamaları nedeniyle mağdur oluyor.
Türkiye’nin içinde bulunduğu olumsuz siyasi ve ekonomik koşullar, uluslararası arenada yaşanan belirsizlikler halkın her zamankinden daha çok doğru bilgilenme gerekliliğini öne çıkarıyor.
Tam da böyle bir dönemde basın emekçilerinin işsiz kalması ya da işten atılma kaygısıyla gerektiği gibi habercilik yapamaması, halkın bilgilenme ve haber alma hakkının engellenmesi gibi tehlikeli bir sonuç doğuruyor.
TGS yönetimi olarak, bu dönemde basın çalışanlarının uydurma bahanelerle işten çıkarılmasının önüne geçilmesi için medya patronlarını daha duyarlı ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz.
Tüm gazeteci arkadaşlarımızı bu zor koşullarda, birlikten kuvvet doğar düşüncesiyle TGS’ye üye olmaya ve emekçinin örgütlü gücüyle mücadele etmeye çağırıyoruz. Emeğin onuru sendikalı olmaktır.’’
(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TGF, 15 yaşında

SONRAKİ HABER

Kültür başkenti Eskişehir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...