28 Nisan 2011 11:33

Muzır Kurulu “Beat Kuşağı”nı da ahlaka aykırı buldu!

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, ABD’li Yazar William S. Burroughs’un Sel Yayıncılık’tan çıkan kıtabı Yumuşak Makine’nin (The Soft Machine) “Toplumun ahlak yapısına uymadığını” belirterek cezalandırılmasını istedi.İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında bilirki

Muzır Kurulu “Beat Kuşağı”nı da ahlaka aykırı buldu!
Paylaş

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, ABD’li Yazar William S. Burroughs’un Sel Yayıncılık’tan çıkan kıtabı Yumuşak Makine’nin (The Soft Machine) “Toplumun ahlak yapısına uymadığını” belirterek cezalandırılmasını istedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında bilirkişi olarak görevlendirilen Kurul, rapordaki kararını, Süha Sertabiboğlu çevirisiyle Ocakta yayımlanan kitaptan alıntıladığı çeşitli cümle ve paragraflarına dayandırdı.
Sel Yayıncılık ise konuyla ilgili tepkisini “Sonunda bu da oldu; yüce Türk yargısı Beat Kuşağı’nın ahlakını da yargılamaya başladı” diye duyurdu ve yargılamanın sonlandırılmasını istedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verdikleri ifadede yayınevi “Yetişkinler için hazırlanan kitapların ‘çocuk’ kurullarına gönderilmesinde ısrarı anlamak mümkün değil” dedi ve bu yöntemle çeşitli medya araçları ve binlerce kitap hakkında onlarca rapor yazılabileceğine değindi.

‘HEM CAHİL HEM GÜLÜNÇLER’

140 sayfalık kitabın yirmi ayrı sayfasından tek başlarına alıntılanan bazı cümle ve paragraflara işaret ederek “Bu yazılanlardan dolayı müstehcendir” sonucuna ulaşmayı, “Bir edebiyat metnine yapılmış koskoca bir haksızlık” olarak değerlendiren yayınevi, Başbakanlığa bağlı kurulun yapı ve işlevine de tepki gösterdi:
“Edebiyatçı, estet, eleştirmen, çevirmen gibi sıfatlardan yoksun bir kurulun [kitabı] incelemeye kalkması böyle “ucube” bir durumu ortaya çıkardı.”

“Edebiyat ve karşı-edebiyat metinlerinin hiçbirinde kurulun yazdığı üzere; ‘konu bütünlüğü’, ‘anlatım bütünlüğüne riayet’ aranmayacağı gibi, ‘tarihi mitolojik unsurların yaşam tarzlarından örnekler vererek kişisel ve objektif olmayan gerçek dışı yorumlarda bulunmak’ ve ‘argo ve amiyane tabirlerle kopuk anlatım tarzının benimsenmesi’ de bir suç teşkil etmez.
“[Kitapların] okuyucu haznesine katkısının ne olacağının ve edebi nitelik taşıyıp taşımadığının ölçütü de resmi bir devlet kurumu değildir, kitabın okurudur.”
“Hak ve özgürlükler, özgür birey, edebiyatçı, sanatçı ve düşünürlerin fikir ve eserlerini hiçbir baskı, yasak ve tabunun olmadığı ortamlarda ortaya koydukları zaman gelişir.”
“Tespitler cahilliği gösterdikleri gibi gülünç de”
Yayınevi, “Beat Kuşağı” ismiyle anılan akımın öncülerinden Burroughs’un “Kes-Yapıştır” (Cut-Up) tekniğiyle yazdığı kitapla ilgili tespitlerin, kurulun “Cahilliğini göstermekle kalmadığını, gülünç de olduğunu” belirtiyor.
Kurul insanların “İlkel hayatlarından bugüne kadar dünyanın her yerinde ve her toplumunda cinsi uzuv bölgelerini kapalı tutmayı ve cinsi münasebetin gizliliğini vazgeçilmez kural olarak uygulaya gelmiş” olduğunu iddia ederken, Türkiye toplumunda da “Cinsi münasebetin aşikarlığının kabul edilemez” olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Kitapta asıl ağırlığın cinselliğe yöneltilmiş olduğu, kitabın toplumun ahlak yapısıyla bağdaşmadığı ve halkın ar ve haya duygularını incittiği, genel ahlaka aykırı olduğu müşahede edilmelidir.” (BİA)

ÖNCEKİ HABER

Savcının tanık ısrarı!

SONRAKİ HABER

Birtane çalışmalarını sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...