20 Şubat 2024 17:01

Grip deyip geçmeyin! Risk grupları her yıl aşılanmalı

Grip ve benzeri viral hastalıkların özellikle çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için riskli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, risk gruplarının her yıl aşılanması gerektiğini hatırlattı.

Grip deyip geçmeyin! Risk grupları her yıl aşılanmalı

Fotoğraf: Benzoix/Freepik

Ramis SAĞLAM
İstanbul

Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı ve grip vakalarında artış başladı. Bulaşıcı özelliğe sahip olan bu hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin desteklenmesi gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin bu dönemlerde daha dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunarak “Risk grupları her yıl aşılanmalı” dedi.  

‘CİDDİ SONUÇLARI OLABİLİR’

Grip ve soğuk algınlığı arasında önemli farklar olduğunu söyleyen İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Dr. Gülşah Keçebaş “Nezle olarak da ifade edilen soğuk algınlığı, influenza virüsü dışında da 200’e yakın virüs riski yaratıyor” dedi. Soğuk algınlığının genellikle hafif belirtilerle başladığını, burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve hafif bir öksürük gibi belirtileri olduğunu dile getiren Keçebaş “Genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir” dedi. Gribin ise influenza virüsünün neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğu bilgisini veren Keçebaş “Grip daha ciddi belirtilerle başlar ve yaygın semptomları arasında yüksek ateş, şiddetli öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik vardır. Grip, genellikle mevsimsel olarak yayılır ve bulaşıcıdır. Soğuk algınlığına göre daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için risklidir” dedi. 

RİSK GRUPLARI TEHDİT ALTINDA

Yaşlılar, çocuklar, gebeler, kronik hastalıkları olanlar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerin risk altında olduğuna dikkat çeken Keçebaş, “Bu kişilerde özellikle grip daha ağır seyreder ve bazen üstüne bakteriyel enfeksiyonlar da eklenebilir. Hastaneye ve yoğun bakıma yatışların da en büyük sebebi bunlardır. Zatürre gelişmesini önlemek açısından zatürre aşısı (KonjugePnömokok Aşısı) olmak faydalıdır. Özetle, mevsiminde olduğumuz üst solunum yolu enfeksiyonlarının zirve yaptığı bu dönemde, bu enfeksiyonlarla mücadelede pandemi deneyimimiz sayesinde kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durmak ve gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak uygulanabilecek en basit ve ucuz yöntemlerdir. Aşılanma açısından daha detaylı bilgi için de aile hekiminize başvurabilir” diye konuştu.

‘MASKE VİRÜSTEN KORUYOR’

Hastalıktan korunmak için özellikle mesafe, el hijyeni ve yüz maskelerinin takılmasının koruyucu bir rol oynadığının bilindiğini aktaran Keçebaş, yüz maskelerinin influenza enfeksiyonlarını yüzde 13.7’den 0.73’e, respiratuarsinsityal virüs (RSV) enfeksiyonlarını ise yüzde 4.64’ten sıfıra düşürdüğünün yapılan çalışmalarla kanıtlandığını söyledi. Sağlıklı bir yaşamın göz ardı edilemez iki parçasının egzersiz ve uyku olduğunu belirten Keçebaş, “Bazı araştırmalarda düzenli egzersiz ve günde 7 saatten fazla uyumanın soğuk algınlığı sıklığını ve semptomların şiddetini azalttığını göstermiştir. Vitaminler, probiyotikler ve bitkisel ürünlerinse hiçbirinin korunmada belirgin faydası olmadığı görülmüştür” ifadelerini kullandı.

‘HASTALANINCA NE YAPMALI?​’

Soğuk algınlığında ve gripte bazı yöntemlerin denenebileceğini belirten Keçebaş, “Ev şartlarında burun temizliği için temiz tuzlu su ile yıkama yapmak, öksürüğün azalması için de bal tüketmek faydalıdır. Sıcak buhar solumak veya bitkisel ürünlerin faydaları halen kanıtlanamamıştır. Burun tıkanıklığında burun spreylerinden faydalanılabilir. Her yıl yenilenen grip aşılarının influenza virüslerine karşı geliştiriliyor. Özellikle risk gruplarının aşılanması hastaneye yatış oranlarını ciddi olarak azaltıyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

Evrensel'i Takip Et