09 Mart 2013 13:14

4.Yargı Paketi AİHM için yapıldı

ADALET Bakanı Sadullah Ergin, 4. yargı paketne ilişkin “Bu çalışma ‘Avrupa Konseyi ile Adalet Bakanlığının yürüttüğü bir çalışmadır ve bu çalışma Türkiye’nin AİHM’deki karşı karşıya kaldığı tabloyu tedavi etmeye, düzeltmeye dönük bir çalışmadır”Adalet Bakanı Sadullah

4.Yargı Paketi AİHM için yapıldı
Paylaş

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AKP Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı Bölge Toplantısı’nda 4. yargı paketine ilişkin soruları yanıtladı. 4. yargı Paketinin Mecliste önergelerle değiştirileceğine ilişkin değerlendirmelerin anımsatılması üzerine Ergin, “Öncelikle şuna üzüldüğümü ifade edeyim. 4. yargı paketini konuşmaya başladığımız günden bu yana hep aynı şeyleri söyledik. Bu çalışma ‘Avrupa Konseyi ile Adalet Bakanlığının yürüttüğü bir çalışmadır ve bu çalışma Türkiye’nin AİHM’deki karşı karşıya kaldığı tabloyu tedavi etmeye, düzeltmeye dönük bir çalışmadır’ diye. Bunun dışında hiç bir şey söylemedik” dedi.

Düzenlemeye ilişkin çıtayı ortaya koyduklarını ve çerçevesini çizdiklerini belirten Ergin, ortaya çıkan çerçevede hareket ettiklerini ifade etti. 4. yargı paketine yönelik yorumları eleştiren Adalet Bakanı, “‘Vay dağ fare doğurdu, biz başka bir şey bekliyorduk’ deniliyor Bekliyorsan sen bekliyorsun, biz ne için yola çıktığımızı yaklaşık 2.5 yıl önceden ilan etmişiz” değerlendirmesinde bulundu.

‘TABLOYU DEĞİŞTİRECEĞİZ’

Türkiye’nin yıllardır hak ihlali konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde birinci sırada olduğunu anımsatan Bakan Ergin, bunun hak edilmediğini belirterek, bu birinciliği devretmek için çalıştıklarını söyledi.  Ergin, sözlerine şöyle devam etti: “Artık ‘Bu tabloyu değiştireceğiz’ dedik, buna dönük adımlar attık, çok önemli mesafeler aldık. Ne yaptık; bu çalıştayı yaptık. 2011’de ekipler kurduk, ihlal almamıza neden olan mevzuatlarımız nedir bunları çıkardık, bunları nasıl değiştirmemiz gerekiyor diye ihlal kararlarının gerekçelerine baktık, buna göre düzenlemeler yaptık, 4. yargı paketini ve insan hakları eylem planını hazırladık. Bu Avrupa Konseyi ile yaptığımız çalışmanın meyvesidir. Adalet Bakanlığında İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı kurduk, işi gücü bu, başka işi yok. AİHM’deki Türkiye’nin hak etmediği tabloyu değiştirmek.”

‘AİHM’DE İKİNCİYİZ’ GURURU

1 Mart 2012’den itibaren AİHM önünde Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığının değil, Adalet Bakanlığının savunduğunu anımsatan Ergin, “Bu çalışmalar sonucudur ki 2012 yılı sonu itibariyle ilk defa Türkiye yıl bazında AİHM’de şampiyonluğu bir başka ülkeye devretti. İkincilik iyi bir şey değil ancak birinciliği devrettik. Allah’ın izni ile bundan sonraki amaç 2’inciliği, 3’üncülüğü, 4’üncülüğü ve 5’inciliği, bütün basamakları başkalarına devretmek. Biz o literatürden çıkıyoruz. Buradan çıkabilmek için 4. yargı paketindeki düzenlemeleri yapmamız lazım” diye konuştu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli yüce divan istedi

SONRAKİ HABER

TOLEYİS kongresinde tek liste

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...