29 Nisan 2011 05:07

Deri işçileri iş bıraktı: Sözleşme yoksa üretim de yok

Deri iş kolunda işveren sendikasıyla yapılan TİS görüşmeleri tıkanma noktasına gelince Tuzla deri işçileri bugün iki saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Sabah saat 07.00’de sanayi bölgesinin iki kapısında toplanan deri işçileri, sanayie giden araçları durdurarak, eylem yaptı.KAMPANA ÇÖZÜLMEDEN TİS İMZALANMAZ

Deri işçileri iş bıraktı: Sözleşme yoksa üretim de yok
Paylaş

KAMPANA ÇÖZÜLMEDEN TİS İMZALANMAZ

Dün Deri İş Sendikası ve Deri İşverenler Sendikası arasında yapılan TİS görüşmeleri sırasında, patronların ücret dayatmaları karşısında Deri iş Sendikası toplantıdan çekildi. Bunun üzerine akşam saatlerinde Deri İş Sendikası’nda bir araya gelen işyeri temsilcileri yaptıkları toplantıda Kampana Deri’de sendikalı oldukları için işten atılan işçilerinin sendikalı olarak işe dönmeleri gerektiği belirtilerek Kampana Deri’de devam eden direniş işçiden yana çözülmedikçe TİS görüşmelerinde bir anlaşmanın olmasının mümkün olmadığı dile getirdiler. Ayrıca toplantıda sabah sanayi girişlerinde toplanarak işe geç başlama, sanayide yürüyüşler yapma, akşam mesailerine kalmama, iş yavaşlatma eylemleri yapma kararları alındı. 1 Mayıs’a tüm güçleriyle hazırlandıklarını belirten temsilciler 1 Mayıs’a da güçlü katılacaklarını duyurdu.

Alınan karar üzerine sabah saat 07:00’de sanayi girişine gelen işçiler, sanayinin Aydınlı ve Şifa Mahallesi giriş kapısından yaklaşık 3 km yürüyerek Kampana önünde toplandılar. İşçiler yol boyunca “Tuzlada taşeron istemiyoruz”, “Sözleşme yoksa üretim de yok”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Kampana yoksa sözleşme de yok” sloganları attılar.

1 MAYIS DERİ İŞÇİLERİ İÇİN DAHA DA ÖNEMLİ

Kampana Deri önünde toplanan işçilere seslenen Deri-İş Tuzla İlçe Başkanı Binali Tay Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde hareketli günler yaşandığını vurgulayarak taşeronlaşmaya, işten atmalara karşı mücadelenin artmasının, sendikalaşma talebinin yoğunlaşmasının ve 1 Mayıs’a katılıma yönelik heyecanın bu bölgedeki işçilerin birleşme ve mücadele etme inançlarının her gün daha da artığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Tay 41 gündür Kampana’da direnişin sürdüğünü ve Kampana patronunun hâlâ sendikayı tanımama tavrının sürdüğünü belirterek TİS görüşmelerinde patronların önerdiği düşük zamları kesinlikle kabul etmeyeceklerini ve kendi talepleri ve hakları için ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getirdi. Tay sermaye ve hükümetin her gün yeni saldırılarla işçilerin karşısına çıktığının altını çizerek “Bu bakımdan tam da TİS görüşmelerine denk gelen 1 Mayıs biz deri işçileri acısından daha da bir önem kazandırmıştır. Tüm deri işçileri olarak sanayideki diğer sektörden işçilerle birlikte mahalledeki komşumuzla, ailelerimizle, öğrencilerle, bu düzene, bu sermaye hükümetine karşı 1 Mayıs’a güçlü katılmalıyız” şeklinde konuştu.  

SERMAYE VE HÜKÜMET ÖRGÜTSÜZ İŞÇİ İSTİYOR

Binali Tay’dan sonra konuşan Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi TİS görüşmelerinin devam ettiğini ama patronların dayattığı zamların kabul edilecek durumda olmadığını belirterek “Sadece deri patronları değil, tüm ülkedeki sermaye ve onun hükümeti işçilere aynı şeyi dayatıyor. Sermaye örgütsüz ve güvencesiz işçi istiyor. Hükümet de buna torba yasası gibi yaslarla destek veriyor. Bunun değişmesi için başta ABD emperyalizmi olmak üzere Türkiye’ deki bu dış güçlerin uşaklarına karşıda mücadele etmeliyiz” dedi. Yaklaşan 1 Mayıs’ın işçilerin bedel ödeyerek kazandığı bir gün olduğunu vurgulayan Servi “1 Mayısa bahar, kır, çiçek bayramı diyenler sınıf mücadelesini boşa çıkarmak isteyen kesimlerdir. Biz deri işçileri olarak son hazırlıklarımızı yapıyoruz ve işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta kendi taleplerimizle alanlarda olacağız” dedi. Yaklaşan seçimlerin önemine de değinen Servi “Bizlere bu yaşamı reva gören haklarımıza saldıran partilere oy vermeyeceğiz. Emekten ve demokrasiden yana olan partileri destekleyeceğiz” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP halk direnişini engelleyemeyecek

SONRAKİ HABER

Doktor döven Kaymakam’ın tanıklara baskı yaptığı iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...