09 Mart 2013 11:01

Dört bir yan 8 Mart

Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında sokaklara çıktı. Yarın da İstanbul, Adana gibi Türkiye’nin önemli kentlerinde miting günü.YURDUN dört bir yanında kadınlar, Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle sokaklara çıktı. Şiddete, ayrımcılığa v

Dört bir yan 8 Mart
Paylaş

YURDUN dört bir yanında kadınlar, Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle sokaklara çıktı. Şiddete, ayrımcılığa ve eşitsizliğe karşı taleplerini haykırdılar.

Bu eylemlerden biri de Eskişehir’deydi. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun düzenlediği eylemde açıklamayı, Mersin’de 2005 yılında yapılan Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşü sonrasında hapis cezası alan ve 6 ay cezaevinde kalan Gürsel Şenşafak yaptı. Kadınların çok yönlü saldırı altında olduğunu belirten Şenşafak, taciz, tecavüz ve şiddet olaylarının büyük artış gösterdiğini söyledi. Berfo Ana’nın darbe döneminde gözaltında kaybedilen oğlunun kemiklerine ulaşamadan yaşamını kaybettiğini hatırlatan Şenşafak, “Roboski’de evlatlarını kaybeden anaların feryatları hükümet tarafından görmezden geliniyor. Hayvan otlatırken askerler tarafından atılan kurşunla çocuk yaşta hayatını kaybeden Ceylan Önkol’un gözlerini unutmak mümkün mü?​” dedi.


SENDİKAL Güç Birligi Platformu üyesi kadınlar, Dünya Emekçi Kadınlar Gününde 78 gündür direnişte olana Deri-İş Sendikası üyesi İSMACO işçileriyle bir araya geldi.

Sanayide yürüyüş yaparak direniş çadırına gelen kadınlar direnişteki kadın işçilerle buluştu. Buluşmada deri işçileri adına konuşan Tülin Çelik “işyerlerinde, evde, sokakta kadınlar hep ezilmekte, hükümetin ekonomik ve siyasi politikaları en çok kadın işçileri etkilemektedir” dedi. Çelik, “kadın işçiler tacize, tecavüze, şiddete karşı daha çok mücadele etmeli” diye konuştu.
Sendikal Güç Birliği adına konuşan Neslihan Nakaş ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “8 Mart kapsamında direnişteki tüm kadın işçilerle birlikte mücadeleyi daha yükseltmek ve kadın işçilerin birleşmesi için Güç Birliği olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Gerçek demokrasi için var gücümüzle başta kadın işçiler olmak üzere mücadeleyi sürdüreceğiz.”


KAPATMA DAVASINA İTİRAZ

İzmir Kadın Platformu ise, “Geceleri de, sokakları da, alanları da istiyoruz” diyerek bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sonrasında bir açıklama yapan Kader Aytekin, kadınlarla dayanışma gösteren, mücadelenin büyüdüğü tüm yolların devlet tarafından kapatılmaya çalışıldığını belirterek, “Van Kadın Derneği’ne açılan kapatma davasına itiraz ediyoruz” dedi. İştar Kadın Danışma Merkezi gönüllüsü kadınların Kibele Kadın Derneği yöneticilerinin tutuklanmasına da tepki gösteren Aytekin, “Kadınların sosyal ve toplumsal alanda örgütlenmesini engelleyen çabalarınızı görüyoruz, buna karşı sesimizi hep birlikte çıkarıyoruz” dedi. İzmir Atatürk Mahallesinde kadınlar, “Atatürk Mahallesi Kadın Dayanışması” pankartıyla yaptıkları eylemde “Savaşa değil, sağlığa, eğitime, bilime, sosyal hakların genişletilmesine yönelik bir bütçe istiyoruz” dedi. Harmandalı’nda ise kadınlar yaptıkları etkinlikle kreş talebiyle yaptıkları çalışmaları değerlendirdiler. Aliağa’da Emek ve Demokrasi Platformu yaptığı eylemle, bu seneki 8 Mart’ı Berfo Ana’ya adadıklarını açıkladı.

MALATYA’DA KADINLAR EYLEM YAPTI

MALATYA Demokratik Kadın Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle  Eski Belediye Meydanı’nda  eylem yaptı.

Platform adına basın açıklamasını yapan Songül Canpolat “Kürtaj yasağı, çocuk doğurma baskısı altında bırakan; gerici, piyasacı politikalarla eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel haklarına ulaşmasını engelleyen AKP politikalarına karşı sözümüzü söylemek için bir araya geliyoruz” dedi. Örgütlenmek ve seslerini duyurmak için haklı sebeplerinin olduğunu  söyleyen Canpolat, çalışma yaşamında eşit olmayan konumlarının, giderek daha da marjinalleştiğini de vurguladı. Canpolat, “Eşitlik, adalet kavgasında biz de varız. Sömürüsüz, herkesin kimliğini özgürce yaşadığı, zulmün olmadığı, cinsiyetimizden dolayı ezilmediğimiz, emperyalist saldırıların olmadığı yarınları bu emekçi ellerimizle yaratacağız. Biz kazanacağız” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Er Sevag Balıkçı’nın annesinden mektup var

SONRAKİ HABER

Şiddete trajikomik tazminat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa