12 Şubat 2024 02:40

"İmam hatip ortaokulundan çıkanlar imam hatip lisesine mecbur bırakılıyor"

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, imam hatip ortaokullarının sınav takvimini yayımladı. Yayımlanan sınav takviminden de anlaşıldığı üzere sadece İstanbul’da 66 tane imam hatip ortaokul bulunuyor.

"İmam hatip ortaokulundan çıkanlar imam hatip lisesine mecbur bırakılıyor"

Fotoğraf: Pixabay

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, geçtiğimiz hafta imam hatip ortaokullarının sınav takvimini yayımladı. Yayımlanan sınav takviminden de anlaşıldığı üzere sadece İstanbul’da 66 tane imam hatip ortaokulu bulunuyor. Söz konusu ortaokullar, genel bir sınavla değil her okulun kendi bünyesinde yaptığı bir sınavla öğrenci alıyor. İmam hatip proje okullarına bağlı olan bu ortaokullara kayıt yaptıran öğrenciler, ortaokuldan mezun olduktan sonra proje imam hatip liselerinde okumaya bir nevi mecbur bırakılıyor. Evrensel'e konuşan Eğitimci Özgür Bozdoğan, imam hatip ortaokullarına öğrenci alımını anlattı.

İSTANBUL’DA SAYI 66 OLDU

2014 yılında 652 sayılı Kanun’un 37. maddesine eklenen bir fıkra ile özel programla eğitim veren proje okulların kurulduğunu anlatan Bozdoğan, “Bu okullar ilk başta yüksek puanlı öğrenci alan Galatasaray Lisesi gibi okullardı, proje bu şekilde başladı. Arkasından 2016 yılında bir yönetmelik çıktı ve bu proje liselerine kendi bünyelerinde ortaokul açma olanağı tanındı. Açacakları ortaokullara da öğrencileri kendi yapacakları sınavla alma hakkı verildi. Bu uzunca bir süre kullanılmadı. Ardından kimi yerlerde tek tük imam hatip liselerine bağlı ortaokullar açılmaya başlandı” diye anlattı. Zaman içerisinde Türkiye’deki imam hatip liselerinin birçoğunun proje okul statüsüne çevrildiğini hatırlatan Bozdoğan, “Bu imam hatip liselerinin büyük bölümü kendi bünyelerinde ortaokul açtılar. Bu arada da bazı bağımsız ortaokullar da proje okul olarak açıldı. İstanbul’da imam hatip liselerine bağlı ortaokulların sayısı 66 oldu. Yani 66 tane proje liselerine bağlı ortaokul var” ifadelerini kullandı.

"KARMA EĞİTİM FİİLEN ORTADAN KALDIRILDI"

Söz konusu imamhatip ortaokullarının sınavla öğrenci aldığına dikkat çeken Bozdoğan, “Bu okullar sınavla öğrenci aldığı için özellikle öğrencilerin ve velilerin zihninde sanki daha başarılı öğrencileri alan, nitelikli eğitim veren okullarmış gibi bir izlenim oluşturulmaya çalışıldı” dedi. Daha öncesinde imamhatip ortaokullarına giden öğrencilerin büyük çoğunluğunun imamhatip liselerine devam etmediğini vurgulayan Bozdoğan, “İmamhatip ortaokulundan, imamhatip lisesine geçişte ciddi bir düşüş oluyordu. Şimdi proje liseleri kapsamına alındığı ve kendi ortaokulları olduğu için, çocuklar bu ortaokullara girdiğinde 8 yıl boyunca kesintisiz şekilde hem ortaokula hem de liseye gitmek durumunda kalıyor. Yani imamhatip lisesine geçmeme durumu ortadan kaldırılmış oluyor” şeklinde konuştu. Bu okullarda karma eğitim yapılmadığının altını çizen Bozdoğan, “Karma eğitimi de fiilen ortadan kaldırmış oluyorlar. İstanbul çok tipik bir örnek ancak neredeyse her ilde imamhatip liselerinin ortaokulları var” dedi.

"BU SINAVLARIN YÖNETMELİKTE YERİ YOK"

Konuya ilişkin Evrensel'e konuşan Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Doğuş Ayber, proje ortaokullarına ve liselerine öğretmenlerin mülakatla alındığına dikkat çekti. İmam hatip ortaokullarının sınavlarında genellikle başarılı öğrenciye ulaşma hedeflerinin olduğunu söyleyen Ayber, “İl milli eğitim müdürleri ilçe milli eğitim müdürleriyle, ilçe milli eğitim müdürleri de yaptıkları toplantılarda ilkokul müdürleriyle bu sınavların duyurularını yapmalarını istiyorlar. Okul aile birliklerini de duyuru sürecine katıyorlar” dedi. Ayber, “Bilimsel, akademik eğitim öğretime olan ihtiyaçtan dolayı veliler bu okulları tercih etmekte hâlâ iktidarın hedeflediği kadar ilgi göstermiyor. Tüm bu teşviklere rağmen yine de öğrenci sayıları oldukça düşük sayıda. Bu sınavların yönetmelikte yeri yoktur, yapılan iş ve işlemler usulsüzdür” ifadelerini kullandı.

Okulların inşası için projelendirilmeleri sırasında katı kurallar olduğunu ancak imam hatip liselerinin ve MESEM'lerin süreçlerinde kolaylıklar sağlandığına vurgu yapan Ayber, “Karma eğitimin tartıştırılması konusunda sendikamız daha önce de gerekli açıklamaları yapmıştır. Laik eğitim mücadelemiz yapacağımız eylem ve etkinliklerle devam edecektir” dedi.

Evrensel'i Takip Et