08 Mart 2013 14:01

Önce askerler, sonra hukuk tecavüz etti

İngiltere’de yayınlanan The Guardian gazetesi, Somali’de çatışma nedeniyle yerinden edilenler için kurulan kampta yemek dağıtım yerine gittiği sırada bir grup asker tarafından alıkonulan ve tecavüze uğrayan Lul Ali Osman Barake’nin hikayesine yer verdi. Barake’nin şikayetiyle başlayan dava sürecinde ne hastane yetkilileri, ne polis,

Önce askerler, sonra hukuk tecavüz etti
Paylaş

Uluslararası tepki üzerine Barake’ye verilen bir yıllık hapis cezası ev hapsine çevrilmiş. Ancak gazeteci İbrahim, basamadığı haberi nedeniyle aldığı altı ay hapis cezasını yatmaya devam ediyor. İbrahim’in yakınları, Mogadishu hapishanelerindeki ortamın sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirterek yaşamından endişeli olduklarını söylüyorlar.

Barake, Guardian’a verdiği röportajda “Ben tutuklandım, tecavüzcüler ödüllendirildi” diyor. Gazete, Barake’nin kendisine yapılanlar nedeniyle şiddet ve tecavüz mağduru kadınların seslerini çıkaramayacağını ve gazetecilerin de bu vakalara yaklaşmayacağını söylediğini aktarıyor.

Haberde, insan hakları gruplarının ve Somali Gazeteciler Sendikasının tutuklu gazetecinin serbest bırakılması için harekete geçtiği belirtiliyor.

Eşinin de desteğiyle adalet mücadelesine devam eden Barake’nin şu sözlerini aktarıyor gazete: “Ben yurdumdan edildim. Okuma yazmam yok ve bundan yararlanmaya çalıştılar. Onlar hükümetin ve polisin itibarını korumaya çalıştılar. Ben bir mağdurdum ama beni tutukladılar. Onları ölsem de affetmeyeceğim.”

‘POLİS TECAVÜZCÜLERİ KORUYOR’

Kampta dağıtılan yiyeceği almak için evden çıktığı sırada 5 askerin tecavüzüne uğrayan Barake, durumu polise anlatıyor. Ancak doktor muayenesi için bile 8 saat beklemek zorunda kalan Barake, parmak izi ve ifadesi alındıktan sonra, ev olarak sığındıkları teneke barakasına geri dönüyor.

Aradan aylar geçmesine rağmen tecavüzcülerle ilgili hiçbir işlem yapılmıyor, ta ki Barake başından geçenleri yerel bir gazeteciye anlata kadar. Röportajdan 4 gün sonra Barake’nin evine 4 polis geliyor ve onu gözaltına alıyor. Röportaj verirken neden başka isim kullandığı, hükümet ve polis hakkında neden yalan söylediği gibi sorulara maruz kalan Barake’nin telefonunda kayıtlı olan Gazeteci İbrahim’in numarası da polisler tarafından alınıyor. Eli silahlı polisler, şikayetini geri çekmemesi halinde, hükümete iftira atmak suçundan yargılanabileceği tehdidinde bulunuyorlar. Gece yarısı serbest bırakılan Barake’nin her sabah polis merkezine giderek imza vermesi isteniyor.

BARAKE’Yİ SAVUNAN EŞİNE HÜCRE CEZASI

Barake gözaltındayken, eşi Muhyiddin Şeyh Muhammed Jimale de yan odadaymış. “Polis merkezinden dışarı çıkmamı söylediklerinde eşimi ağlarken buldum” diyor Jimale. Orada bulunan bir hamala ne olduğunu soran Jimale, “Polisin eşine zorla bir kağıt imzalattığını” söylüyor. Bir polis yetkilisi de Jimale’ye, “Bu vaka, Somali polisinin onurunu zedeledi, eğer eşini boşamazsan senin başın da derde girer” diyor. Jimale ise, adalet arayışını sürdüreceğini ve susmayacağını, eşini korumaya devam edeceğini ifade ediyor.

Bu ifadenin karşılığı, Jimale’nin 26 gün boyunca, 48 kişiyle birlikte, 4 metrekarelik bir hücrede tutulması oluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan’da yine toplu tecavüz

SONRAKİ HABER

MMK işçileri şeffaflık istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...