07 Mart 2013 11:24

Atımı getirin, eyerimi zapt edin

İkinci dünya savaşından yıllar sonra, savaştan yorgun, bitap halde “eve” dönen gönüllüler, güzide şehirlerin “Çete” denilen bir bela tarafından gasbedildiğini gördüler. Bu sefer de “Düşman işgali altındaki” Los Angeles, Chicago, San Francisco gibi şehirleri kurtarmak, geri almak için sava

Atımı getirin, eyerimi zapt edin
Paylaş
Zeynep Gizem Şenel

Zombieland’in (2009) Yönetmeni Ruben Fleischer’ın son filmi Suç Çetesi, işte bu kahramanların izini sürüyor.
Melekler Şehri’nin 1940-1950 arasındaki hızlı büyümesi sırasında havacılık, inşaat ve karayolları endüstrileri yapılanırken, bir yandan suç örgütleri de gelişiyordu. Chicago ve doğu sahili çeteleri terör estirmekteydi. Bu suç çeteleri, bir dönemin aksiyon filmlerine damgasını vurmuş, bu akım 20 yıl boyunca devam etmiştir. Barry Levinson’ın yine Mickey Cohen’i konu alan Bugsy (1991) bunların ilkidir. Tabii bütün bunlardan önceki Dokunulmazlar’ı (1987) da unutmamak gerekir.

Suç Çetesi de aynı Dokunulmazlar gibi, olaylara kanun adamlarının gözünden bakan bir yapım. Sean Penn’in oynadığı Mickey Cohen, Josh Brolin’in canlandırdığı Elliot Ness atıfı Çavuş John O’Mara karakteri ile bir savaşa girişiyor. Zaten, filmin de senaryosu Los Angeles Polis departmanında kurulan ve aynı Ness’in Dokunulmazlar’ı gibi mafyayla mücadele eden hasır altı bir topluluğun gerçek hikayesinden yola çıkarak hazırlanmış.

KOVBOY MU POLİS Mİ?

Naif, otoriter, iyi görünümlü Suç Çetesi’nde, Cohen’i canlandıran Sean Penn’i Chicago’lu bir mafyayı Hollywoodland yazısı altında katlettirirken görüyoruz. Yönetmen, bu karakteri yasalara saygılı Los Angeles’ı yozlaştıran psikopat bir canavar olarak gösteriyor.

Suç Çetesi, Western gelenekleriyle yapılandırılmış bir çete savaşı draması. Viskileri art arda deviren, puro ve sigara içen, ‘Vurun onları’ sesleri eşliğinde adeta kurşunlar arasında dans eden karakterler, Western türünün yarattığı en büyük idol John Wayne’i de hatırlatıyor. Erdem sahibi, yozlaşması imkansız, satın alınamaz Polis Brolin, dram türü bakımından ‘Ness’, Western türü bakımından da ‘Wayne’ vari bir kılığa giriyor. Her ne kadar çete üyelerinin topraklarını savunan Kızılderililerle bir alakası yoksa da, şehri suçtan temizlemeye ant içmiş O’Mara ve arkadaşları Amerikan kovboylarına benzetilebilir.

Jerry Waters (Ryan Gosling) filmde, silahlı soyguncu detektif tarzı bir kanun adamını canlandırıyor. Coleman Harris (Anthony Mackie), bıçak fırlatmada usta zenci bir devriye polisi, daha çok sirkten çıkıp polisliğe adım atmış gibi görünüyor. Max Kennard (Robert Patrick), gerçek Vahşi Batı’dan fırlamış Clint Eastwood tarzı bir silahşor. Michael Pena ise, Amerikan rüyasının Latin-İspanyol kanadını temsil ediyor. Emma Stone’un hayat verdiği Grace Faraday karakteri ise, Femme Fatale (Baştan çıkaran ölümcül kadın) sayılabilir.

İkonik karakterler, dolambaçsız mizaçları, etik katılıkları ve aksiyonsever halleriyle Western türünü drama taşıyor. Brolin ve arkadaşlarının tek eksiği birer at.

Suç Çetesi (Gangster Squad)
Yönetmen: Ruben Fleischer
Oyuncular: Sean Penn, Ryan Gosling, Emma Stone
113 dakika

[email protected]

ÖNCEKİ HABER

Olimpiyat masalına inanmadılar

SONRAKİ HABER

Port Said’de 6 ölü yüzlerce yaralı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...