19 Şubat 2011 00:56

Ana dilde eğitim istiyoruz

Gündemin çok çabuk değiştiği ve değiştirildiği bir ülkede yaşıyoruz. Birgün veya birkaç gün konuşulan, suni olarak bilinçli bir şekilde oluşturulan olaylar, konuşulması gereken gerçek sorunların önünde bir engel olarak duruyor. Konuşulması gerekenler; Kürt sorunu, işsizlik sorunu, gençlerin parasız, b

Ana dilde eğitim istiyoruz
Paylaş
Onur Kaya Van

Gündemin çok çabuk değiştiği ve değiştirildiği bir ülkede yaşıyoruz. Birgün veya birkaç gün konuşulan, suni olarak bilinçli bir şekilde oluşturulan olaylar, konuşulması gereken gerçek sorunların önünde bir engel olarak duruyor. Konuşulması gerekenler; Kürt sorunu, işsizlik sorunu, gençlerin parasız, bilimsel, ana dilde eğitimin sağlanması için mücadeleleri, torba yasanın emekçiler açısından neler getirip neler götürdüğü, Tunus’ta, Mısır’da ve birçok ülkede  yaşananların nedenlerinin neler olduğu ve birçok gelişme yaşamın gerçek gündemini oluşturan temel maddelerin başında geliyor. Kürt sorunu, geçmişten günümüze dek uzanan ve çözülmedikçe daha da derinleşen, ülkenin temel sorunlarının başında yer alıyor. Kürt sorununun en önemli çözüm yollarının başında Kürtçe’nin eğitim dili olarak özgürce kullanılabilmesi geliyor.  Asimilasyondan tek kurtuluş yolu, o dilin her alanda özgürce konuşulabilmesinin sağlanmasıdır ve bunun sağlanması içinde mücadele edilmektedir ve edilmelidir.Geçtiğimiz günlerde ülke ve bölge çapında; ana dilde, parasız, bilimsel eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için ve Tarih Vakfı tarafından hazırlanan, Kürt Dili ve Edebiyatı ders kitabının ders olarak okutulması ve bunun 2. dönemin başından itibaren bir başlangıç temel olarak uygulanması yönünde bir talebimiz oldu.
Biz Kürt çocukları ve gençleri okula başlarken Türkçeyi öğrenmeye başlıyoruz. Kendi ana dilimizde okuma yazma öğrenmeden başka bir dille okuma yazma öğrenmeye başlamak, hayattaki  başarımız üzerinde olumsuz bir rol oynuyor. Dil, halkların en temel haklarından biridir. Ekmek nasılsa, su nasılsa bir insan için dil de öyledir dil kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasının en önemli ögesidir. İnsanlar kendi ana dillerinde kendilerini ifade edebilirlerse daha başarılı olabilirler.
İkinci dönem başladı ve okullar açıldı. Umarım birileri bu sesi duyup, bu sese kulak verirler. Ana dilde, bilimsel, parasız  ve demokratik eğitimin önündeki engelleri kaldırırlar ve halkın, gençliğin mücadelesini anlarlar. 

ÖNCEKİ HABER

Bericap’la dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

Shakespeare’e Maya Sahnesinden selam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa