07 Mart 2013 09:57

Chavez'in cenaze töreni yarın

Venezuela halkı, kanser hastalığına yenik düşüp 58 yaşında hayata veda eden liderleri Hugo Chavez’i son yolculuğuna uğurlamaya hazırlanıyor. 2011’in Haziran ayından beri savaştığı kanseri bir kez yenen ancak hastalığı geçtiğimiz aralık ayında nükseden Venezuela Devlet Başkanı, 5 Mart Salı günü, tedavi gördüğü b

Chavez'in cenaze töreni yarın
Paylaş

LATİN LİDERLER DE KATILIYOR

Venezuela bayrağını sembolize eden sarı, mavi ve kırmızı renklerle örtünen Chavez’in naaşı dün hastaneden alınarak; Latin Amerika ülkelerinden bazı liderlerin de katıldığı kortej eşliğinde Askeri Akademi’ye getirildi.

Başkent Caracas’a ilk gelenler Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica ile Bolivyalı lider Evo Morales oldu. Morales üzüntüsünü şu sözlerle dile getirdi: “Ne yazık ki bir liderimizi yitirdik. Benim gözümde o hep Amerikan ve dünya güçlerine muhtaç olmayan, emperyalistlerin karşısında ve sosyalistlerin yanında bir kumandan olarak kalacak. Acımız büyük.’‘

Bolivarcı devrimin lideri Hugo Chavez’in Venezuela bayraklarına sarılı tabutunu taşıyan konvoya on binlerce seveni eşlik etti: “Hugo Chavez bu ülkenin ve bu ulusun uyanmasını sağladı. Çünkü sosyal adaletsizliğe maruz kalan Venezuela halkı derin bir uykudaydı.”

“O sıra dışı bir insandı. Onu bize tanrı gönderdi ve her daim kalbimizde yaşayacak.”

7 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Hugo Chavez’in vefatı nedeni ile ülkede yedi gün yas ilan edildi, bayraklar yarıya indirildi. Bu arada, bir ay içinde devlet başkanlığı seçimi yapılması planlanan ülkenin yönetimini geçici olarak Chavez’in yardımcısı Nicolas Maduro üstlendi.

ÖLÜM NEDENİ KALP KRİZİ

Associated Press haber ajansına konuşan Cumhurbaşkanlığı Muhafızları Komutanı Orgeneral Jose Ornella, Venezuela liderinin ağır bir kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Chavez'in son anları da dahil, son iki yılını, kanserle 14 yıldan beri mücadele eden Chavez ile birlikte geçirdiğini anlatan Ornella, “Chavez ölmeden önce büyük güçlükle dudaklarını oynatarak ‘Ölmek istemiyorum. Lütfen ölmeme izin verme’ dedi çünkü ülkesini çok seviyordu, kendisini ülkesi uğruna feda etti” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şaka gibi ‘reform’ paketi

SONRAKİ HABER

Çapa sürpriz peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa