07 Mart 2013 09:49

Şaka gibi ‘reform’ paketi

Uzun ve haksız tutukluluk, düşünce ve ifade özgürlüğünün ‘örgüt üyeliği’, ‘örgüte yardım’ kapsamında cezalandırıldığı bir dönemde, Kürt sorununun çözümüne katkı olarak da beklenti yaratan 4. yargı paketi ‘boş’ çıktı. Paket, beklentilerin aksine,

Şaka gibi ‘reform’ paketi
Paylaş
Sultan Özer

Meclise sunulan 22 maddelik paket bir bütün olarak beklentileri karşılamaktan uzak. Pakette yer alan düzenlemeye göre bundan sonra “terör propagandası”nda “cebir ve şiddet” kriteri aranacak. Ancak hukukçular, getirilen düzenlemenin yetersiz olduğu görüşünde. Örgüt üyeliğine ilişkin “şiddet” kriterinin getirilmediği paketin olumlu düzenlemesi ise işkence suçlarında bundan sonra zaman aşımı işlememesi oldu.

Pakette AİHM kararları doğrultusunda soruşturmaların yenilenmesi düzenlemesi yer alırken, bu KCK tutuklu ve hükümlüleri ya da Öcalan’ın yeniden yargılanmasına ilişkin bir değişiklik içermiyor. “Sayın Öcalan” ifadesinde olduğu gibi “suçu ve suçluyu övme” olarak gösterilen suçlar artık suç olmaktan çıkarılırken, bu konuda zaten Yargıtay’ın daha önce içtihat niteliğinde bir kararı vardı. Bu anlamda paket Yargıtay kararını tekrar ediyor.

Paketin içeriğini ve sürece katkısı olup olmayacağını BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan değerlendirdi:

HASİP KAPLAN: BOŞ PAKET

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan paketi “boş” olarak değerlendirdi. Paketin bu haliyle sürece hiçbir katkı sağlayamayacağını kaydeden Kaplan, “Katkı getirmediği gibi siyasetin tamamen yasaklanmasını getirecek yeni tehditler ve cezalar getiriyor” dedi.

TMK’nin 6 ve 7. maddelerine dikkat çekerek, “Örneğin artık puşi takarsanız da örgüt üyesi olarak ceza alacaksınız. Yüz kapama, amblem, resim, işaret, slogan, ses cihazı, üniforma bütün bunlar yeni TMK’ye konmuş” diye konuştu.

TMK’nin kimi parasal cezalarının güncellendiğini belirten Kaplan, “TMK çok eski ya, onu uydurmuşlar, eğer bu reformsa, dehşet verici bir reformdur” dedi. Paketin bu haliyle sürece hiçbir katkı sağlamadığının altını çizen Kaplan, Başbakan Erdoğan’ın “Silahlar sussun fikirler konuşsun” sözüne atıf yaparak, “Bu haliyle fikirler silahların 5 katı fazla ceza alıyor, nasıl konuşulacak? Bu yasa gelirse içeride tutuklu olan tek bir kişi çıkmaz. Tutuklu olmayanların hepsinin içeri girmesinin yolu açılmış olur” dedi.

HÜKÜMET ŞAKA YAPMIŞ!

Yargı paketinde beklentilerin karşılanmadığını, sadece propaganda suçunun tanımının değiştirilerek, ‘şiddeti övme” kriterinin getirildiğini belirten İHD Genel Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan, “Hükümet şaka yapmış” dedi.

Bu düzenlemenin zaten AİHM kararları için yapılması gereken zorunluluk olduğunu belirten Türkdoğan, “Kaldı ki bu bile AİHM kriterlerini karşılamıyor” dedi. TCK’nin örgüt üyeliğini düzenleyen 220. maddesinin 6 ve 7. fıkralarında, TMY’nin 2. maddesinde, CMK 100. maddenin 3. fıkrasında değişiklik yapmadan, TMY’nin “terör” tanımını değiştirmeden getirilene “reform” demenin hiçbir anlamının olmayacağını kaydeden Türkdoğan, uzun ve haksız tutukluluk sürelerine ilişkin düzenleme olmamasının da sürece bir katkı koymayacağını söyledi. Pakette tek olumlu düzenlemenin işkence suçlarına ilişkin zaman aşımının kaldırılması olduğunu kaydeden Türkdoğan, “Örgüt üyeliği, örgüte yardım suçlarının şiddet kriterine bağlanması gerektiğinin” altını çizdi. “Sayın Öcalan” ifadesinde sembolleşen “suçluyu, suçu övme” olarak değerlendirilen ifadelerin suç olmaktan çıkarılmasına ilişkin düzenlemenin de bir anlamı olmadığını kaydeden Türkdoğan, zaten Yargıtay’ın o yönde kararı bulunduğunu ve mahkemelerin bu konuda artık ceza vermediğini hatırlattı. Ayrıca Türkiye’de uygulama sorunun olduğunun altını çizen Türkdoğan, “Şekli ve basit düzelmeler. Onun için hükümet şaka yapmış olmalı diyorum” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DTK, süreci Kürt partileriyle değerlendirdi

SONRAKİ HABER

Chavez'in cenaze töreni yarın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...