06 Mart 2013 13:13

Van’da 8 Mart etkinlikleri devam ediyor

Van KESK Şubeler Platformu Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde emekçilere iş bırakma çağrısında bulundu. DÖKH öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında cezaevlerinde bulunan siyasi kadın tutsaklara kart gönderildi.  VAKASUM da Sanat Sokağı'

Van’da 8 Mart etkinlikleri devam ediyor
Paylaş
Furkan Tunçdemir

KESK binası önünde bir araya gelen kadın emekçiler, Feqiye Teyran parkına kadar yürüdü. Burada kadınlar adına açıklama yapan Muazzez Orhan, New York’ta kadın dokuma işçilerinin 1857 yılında yaktıkları direniş meşalesinin eşitlik, özgürlük ve barış arayan kadınların elinde yanmaya devam ettiğini belirtti.

AKP’nin kadın ve erkeği eşit görmeyen, kadının kimliğini reddeden, kadını fedakar anne, iffetli eş, ve sigortasız işçi haline getiren, piyasacı politikalar ile eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel hakları gasp ettiğine dikkat çeken Orhan, bu politikalara karşı kadın emekçiler olarak bir araya gelerek mücadele edeceklerini söyledi. Barışın sesini dile getiren kadın emekçilerin düzenlenen operasyonlarla gözaltına alınıp tutuklandıklarını belirten Orhan, savaşa karşı yaşamı ve sorunların demokratik barışçıl yollardan çözümünü savunacaklarını dile getirdi.

8 Mart’ta kadın emekçileri hizmet üretmemeye çağıran Orhan, sistem tarafından ucuz iş gücü olarak görülüp, güvencesiz çalıştırılmaya, performans adı altında çok çalıştırılıp, rekabete itildiklerini ve her gün 5 kadının vahşice öldürülmesine ve faillerinin serbest bırakılmasına karşı mücadele edeceklerini belirtti.


TUTUKLU KADIN EMEKÇİLERE KART GÖNDERİLDİ

BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar, Bostaniçi Belediye Bakanı Nezahat Ergüneş, BDP Van Kadın Meclisi üyeleri ve çok sayıda kadın PTT önüne kadar yürüyerek burada kısa bir açıklama yaptı. Kadınlar adına konuşan Figen Yaşar, günlerdir devam eden 8 Mart etkinliklerine dikkat çekerek, Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçisine büyük bir sahiplenme olduğunu dikkat çekti. Yaşar, "Bugün de cezaevlerinde bulunan tutsak kadın arkadaşlarımıza kart gönderiyoruz. Yarınlarda daha özgür, 8 Mart’larda arkadaşlarımızla birlikte olmak dileğinde bulunuyoruz" dedi. Konuşmanın ardından PTT gişelerinde sıraya giren kadınlar, kadın tutsaklara kart gönderdi.

Öte yandan Van Belediyesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (VAKASUM) tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Sanat Sokağı'nda fotoğraf sergisi açıldı. Van'da deprem döneminde kadınların yaşadıklarını anlatan ve mücadelede yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarının yer aldığı fotoğraf sergisine DÖKH aktivistleri, BDP Kadın Meclis üyeleri, Barış Anneleri İnisiyatifi ve çok sayıda kadın katıldı. Sergide konuşan VAKASUM Koordinatörü Emine Bozkurt, fotoğraf sergisiyle kadınların yaşamlarını yansıtmak istediklerini söyledi. Van Belediyesi kadın çalışanlarının da katıldığı sergi yoğun ilgi görürken, sergide kadınların yaşamlarından kesitlerde yer aldı. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mısır Çarşısı kararına mahkeme başkanından itiraz!

SONRAKİ HABER

‘Daha iyi olan takım kaybetti’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...