06 Mart 2013 12:26

Fatih Belediyesi kültür varlıklarını tahrif ediyor

Fatih Belediyesinin geçtiğimiz hafta yaptığı park çalışması sırasında, Theodosius Forumu’nun girişinde yer alan Theodosius Takı’nın tahrip edilmesi İstanbul Üniversitesi (İÜ) Arkeoloji bölümü öğrencileri tarafından protesto edildi.İÜ Edebiyat Fakültesindeki  Hergele Meydanı’nda toplanan Arkeoloji

Fatih Belediyesi kültür varlıklarını tahrif ediyor
Paylaş

İÜ Edebiyat Fakültesindeki  Hergele Meydanı’nda toplanan Arkeoloji Bölümü öğrencileri sloganlar eşliğinde fakültenin karşısında bulunan Theodosius Takı’nın olduğu yere yürüyüş gerçekleştirdi. 

“Kültür varlıklarına sahip çıkıyoruz” diyen öğrenciler Theodosius Takı’nın önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Arkeoloji Bölüm öğrencilerinden Dicle Kaya okudu. 

Yalnızca Theodosius Takı için değil, yapılan her türlü yanlış onarım, ihmalkarlık yüzünden yok olmaya bırakılan kültür değerleri için bir araya geldiklerini belirten Kaya, “Fatih  Belediyesinin, kültür varlıkları içeren alanlardaki çalışmalarda evrensel koruma değerlerini koruması gerekir” dedi.

KEPÇE VURULDU VE BETON DÖKÜLDÜ

Öğrenciler, basın açıklamasından sonra park çalışması sırasında tahrif edilen bölgeyi basına gösterdi. Bu tahribatın kepçeyle gelişigüzel yapıldığını söyleyen öğrenciler, kalıntıların bir kısmının da betonla kapatıldığına dikkat çekti. Öğrenciler, basında çıkan haberlerde İÜ Arkeoloji Bölümü hocaları ve öğrencilerinin sorumsuzlukla itham edildiklerini ama bunun sorumlularının kendileri değil Fatih Belediyesi olduğunu ifade etti.


THEODOSİUS TAKI

Theodosius Forumu, 4. yüzyıla kadar Forum Tauri (Boğa Meydanı) olarak adlandırılan alan daha sonraları bu isim ile anılmıştır. Bu dönemde etrafı geniş sütunlu kilise ve hamamların da yer aldığı mermer yapılı sivil ve kamu binalarıyla çevriliydi. Tahrip edilen Theodosius Takı, Forumun girişlerinden biri olma özelliği taşıyor. 1928’de bazı parçaları tespit edilen, 1958’de yol genişletme çalışmalarında geri kalan kısmı açığa çıkarılan Theodosius Takı, bugünkü Simkeşhane içinde sergileniyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kadınlar savaş istemiyor’

SONRAKİ HABER

96 saat hastanede kalan birinden ne beklersiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...