06 Mart 2013 11:01

Uludere raporu hükümeti ve askeri aklıyor

Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nda oluşturulan Uludere Alt Komisyonu raporunu tamamladı. AKP’lilerin oyları ile kabul edilen rapora muhalefetin tepkisi “Bu bir yüz karası, siz bu raporun altında kalırsınız” şeklinde oldu.Meclis Uludere Alt Komisyonu’nun tartışma yaratan raporu bugün komisyon üyelerine okundu. Komisyon teamüller

Uludere raporu hükümeti ve askeri aklıyor
Paylaş
Sultan Özer

Meclis Uludere Alt Komisyonu’nun tartışma yaratan raporu bugün komisyon üyelerine okundu. Komisyon teamüllere ve komisyon uygulamalarına aykırı olarak basına ve komisyon üyesi milletvekillerine kapatıldı. Kapatmaya CHP, BDP ve MHP’li üyelerin itirazlarına rağmen, AKP’lilerin oyları ile karar verildi. Komisyon başında üyelere dağıtılan taslak metin, komisyon başkanının “gizlilik” uyarısı ile sonradan yeniden toplandı.

KÜRKÇÜ: USULE AYKIRI

Komisyon raporunu gazetemize değerlendiren BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü,  komisyonun, çalışma usul ve teamüllere aykırı olarak kapalı toplandığını söyledi. Raporda ölümlerin, sınırötesi operasyon yetkisi kullanımından kaynaklandığının belirtildiğini ama bu yetkiyi hükümetin mi genelkurmayın mı kullandığına ilişkin bir ifade olmadığını kaydeden Kürkçü, bu konuya parmak basılmamasını eleştirdi. Katliamın sivil-asker koordinasyonsuzluğuna bağlandığını belirten Kürkçü, İHA görüntülerinin yanlış değerlendirildiği ifadelerini de eleştirdi. “Bir iki gerilla öldürecekleri ihtirası ile hareket edildiğini” belirten Kürkçü, raporda birtakım tavsiyelerin de yer aldığını söyledi.

İnsanlığa karşı işlenmiş bu suça ilişkin raporda bir özür belirtisi de olmadığını kaydeden Kürkçü, yaşam ve güvenlik haklarının ihlal edilmesine rağmen raporda bu doğrultuda bir ifade, tespitin yer almadığını da söyledi. Kürkçü, rapora ilişkin karşı oyunu Salı günü komisyona ileteceğini de dile getirdi.

Üst komisyonda daha sonra görüşülecek olan komisyon raporunu eleştiren CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de raporu bir “yüz karası” olarak değerlendirdi. Gök AKP’li vekillere “siz bu raporun altında kalırsınız” diye seslendi.

Edinilen bilgilere göre raporda hükümete ya da Genelkurmay’a yönelik hiçbir eleştiri ya da sorumluluk yüklenmiyor. Ölümlerde “kasıt” olmadığı vurgulanan rapora göre, komutanlar ile valilik arasındaki koordinasyonsuzluk neden olarak gösteriliyor.

14 sayfası değerlendirme, 3 sayfası ifadelere ayrılan toplam 76 sayfalık rapora CHP ve BDP’li milletvekillerinden yoğun eleştiri geldi. Rapor okunarak AKP’lilerin oyları ile kabul edildi.


MASUM GÜVENLİK OPERASYONUYMUŞ!

Uludere Katliamı’nın ardından Mecliste kurulan Uludere İnceleme Alt Komisyonu Başkanı İhsan Şener 28 Şubatta, Uludere'nin Roboskî köyünde yapılanın masum güvenlik operasyonu da olabileceğini belirtirken, raporda emri kimin verdiğine ilişkin bilginin olmayacağını söylemişti.

Şener, taslak metne ilişkin bazı detayları vererek, “Bu, masumane bir güvenlik operasyonu ya da bir yanlışlık olmuş olabilir, bunu bilemeyiz. Ülke güvenliği söz konusudur ve sınır ötesinden sınıra kadar gelmiş bir yapıya, müteyakkız durumdaki güvenlik güçlerinin bu tür bir operasyon yapması olağan karşılanabilir” demişti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karakolda kavga: 1 ölü 4 yaralı

SONRAKİ HABER

Erdoğan ile Kavlak'ın 'taşeron' polemiği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...