06 Mart 2013 10:55

Van’da Kürt siyasetçilere 91 yıl hapis cezası verildi

Van'da 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan baskınlar sonucu gözaltına alınarak tutuklanan ve uzun süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan Kürt siyasetçilerin duruşması görüldü. Mahkeme heyeti 9 kişi hakkında beraat kararı verirken, 12 kişiyi ise toplam 91 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı.12 Eylül 2010'da yapılan

Van’da Kürt siyasetçilere 91 yıl hapis cezası verildi
Paylaş

Van'da 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan baskınlar sonucu gözaltına alınarak tutuklanan ve uzun süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan Kürt siyasetçilerin duruşması görüldü. Mahkeme heyeti 9 kişi hakkında beraat kararı verirken, 12 kişiyi ise toplam 91 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı.

12 Eylül 2010'da yapılan referandum öncesi KCK adı altında düzenlenen operasyon kapsamında 11'i tutuklu 21 Kürt siyasetçi hakkında açılan davanın karar duruşması Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 21 Kürt siyasetçinin yargılandığı davada tutuksuz olarak yargılanan sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu. Avukatlar mahkemenin yeni yasal düzenlemeleri de dikkate alarak sanıkların beraatine karar vermesini istedi. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Van Belediyesi Garaj Amiri Haydar Acar, VAN TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, Van Belediye Meclis Üyesi Gıyasettin Gültepe, Van Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Ünver ile BDP üyeleri Kerem Duman, Murat Atırak, Reşit Emin Şahin, Salih Aral ile Yakup Demir hakkında dosyada somut delil bulunmadığından beratlarına karar verdi. Heyet, Seyit Fehim Arvasi Mahallesi Özgür Halk Derneği Başkanı Ayhan Çevik, dönemin BDP yöneticisi Halit Kaya ile Hasan Çetin, Hasan Ataş, İzzet Uras, Mehmet Kurt, Metin Durur, Orhan Kandemir, Ömer Ertaş, BDP Kadın Meclisi Üyesi Şeyma Kantarcı ile BDP üyesi Teyfik Dalgın’a ise, “Örgüt üyesi olmak" suçlaması ile ayrı ayrı 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Aynı dosyada yargılanan dönemin BDP Yerel Yönetimler Komisyonu üyesi Necdet Ayna ise “Örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Avukatlar karara itiraz edeceklerini açıkladı. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Karayılan: Bir hafta içinde serbestler

SONRAKİ HABER

Karakolda kavga: 1 ölü 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...