07 Mart 2013 02:58

Karayılan: Bir hafta içinde serbestler

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, ellerindeki asker, polis ve kaymakam adayını bir hafta içinde bırakacaklarını açıkladı. Karayılan, sürece ilişkin kaygılarının AKP hükümeti tarafından henüz giderilmediğini de belirtti. ANF’ye konuşan Karayılan, Öcalan’ın mektubu konusunda önemli oranda bir kanaat o

Karayılan: Bir hafta içinde serbestler
Paylaş

Ellerindeki asker, polis ve kaymakam için, “Bir hafta içerisinde elimizde tutsak bulunan devlet görevlilerini teslim etmeyi kararlaştırdık. Bizden yana sürece giriş yapabilmek için önemli bir adım olacaktır. Eğer BDP heyeti veya başka siyasi partiler ya da ilgili STK’ler gelirlerse kendilerine teslim edebiliriz. Yalnız teslim edeceğimiz kurumların bu kişileri sağlam biçimde götüreceklerine dair güvence vermeleri gerek” dedi.

‘SÜRECİ ÖNEMSEMEYENLER KANDAN YANA’

Sürecin sabote edilebileceği yorumlarına ilişkin, her iki tarafın da çözüme ilişkin kararlı duruşlarının sabotaj çabalarını boşa çıkarabileceğini söyleyen Karayılan, “Umutlu ama aynı zamanda gerçekçi olalım” dedi. Devletin henüz netleşmiş bir projesi olmadığını, sadece yürütülen tartışmalar olduğunu belirten Karayılan, sürecin çok önemli ve tarihsel olduğunu ifade etti. Bu sürece değer biçmeyenlerin ‘Kanın dökülmesinden yana’ olanlar olduğunu söyleyen Karayılan, “İnsani haysiyeti olan, insan yaşamını ve kendi ülkesini seven herkes buna değer biçmek zorundadır” dedi. Bu sürecin öncekilere benzemediğini, daha köklü ve kalıcı bir barışı geliştirmeye aday olduğunu söyleyen Karayılan, temkinli davranmalarının sebeplerinden birinin AKP Hükümetinin yaklaşımları, söylem ve pratiği olduğunu dile getirdi. “Bir kere bu ‘teröristlerle mücadele, uzantılarıyla müzakere’ politikaları kalıcı bir barışı değil, çatışmayı besleyecek bir politikadır” diyen Karayılan, operasyonlar sürdükçe kendilerini savunma ve misilleme hakları olduğunu da belirtti. Karayılan, “Operasyonların devam etmesi çatışmaların da devam edeceği anlamına gelir. Çatışmasızlığın yaşama geçmesi için ateşkesin çift taraflı olması gerek” dedi.

‘SADECE BDP’NİN GÖRÜŞMESİ YETMEZ’

Her zaman Öcalan’ın arkasında olmayı esas aldıklarını ifade eden Karayılan, Öcalan’ın kendilerine ulaştırdığı mektuba ilişkin önemli oranda bir kanaat oluşturduklarını düşünmeleri gereken noktalar olduğunu söyledi. Karar almalarının ve yönetim olarak herkesi ikna etmelerinin zor olduğunu dile getiren Karayılan, ileriki süreçlerde bu konuda da Öcalan’ın devreye girmesi gerektiğini söyledi. İç toplantılarını tamamladıklarını ve Abdullah Öcalan’la doğrudan paylaşma ihtiyacı duydukları hususlar olduğunu söyleyen Karayılan, “BDP’lilerin oynadığı rol küçümsenemez. Ancak net bir karar için sadece BDP’lilerin gidip gelmesi yetmemez.  Doğrudan bir ilişkiye ihtiyaç vardır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

NYT’den İmralı yorumu

SONRAKİ HABER

Van’da Kürt siyasetçilere 91 yıl hapis cezası verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...