06 Mart 2013 13:19

Aileler şüpheli asker ölümlerine karşı Ankara'da

Gencecik evlatlarını kışlada ‘intihar’ iddiasıyla kaybeden 48 aile adalet talebiyle bir kez daha Ankara’ya geldi. Farklı illerden birbirini tanımayan, fakat aynı acıları yaşayan onlarca aile “Tazminat değil sorumluların yargılanmasını istiyoruz” dedi.Kışlada ölen evlatları için adalet isteyen aileler, İnsan Hakları Derneği (İ

Aileler şüpheli asker ölümlerine karşı Ankara'da
Paylaş

Kışlada ölen evlatları için adalet isteyen aileler, İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri ile Kızılay YKM önünde buluştu. Burada basın açıklaması yapan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, askeri bölgelerde etnik kimlik veya dini inanç üzerinden, siyasi ve felsefi görüş üzerinden nefret söylemlerinin yasaklanması ve nefret suçu işleyenlerin yargı önüne çıkarılmasını istedi.

‘ÖLÜSÜ GELDİ’

Daha sonra evlatlarını, yakınlarını kaybeden aileler söz aldı. Ölümü ‘intihar’ denilen Recep Onur Altunbaş’ın annesi Fikriye Altunbaş, ameliyatlı olan oğlunu askere göndermeden önce 4 ay sırtında taşıdığını, düğün yapar gibi asker uğurlaması yaptığını anlattı. Altunbaş, “20 yaşına kadar büyüttüm, ‘Peygamber ocağı’ diye gönderdim, ölüsünü gönderdiler evladımın. Biz anneyiz bu acıyla nasıl yaşayalım?​” diye sordu.

‘BİR MAZLUM ÖLDÜ, DİĞERLERİ ÖLMESİN’

Kışlada intihar ettiği iddia edilen Emek Partisi Darıca İlçe Yöneticisi Mazlum Aksu’nun abisi Mecnun Aksu, kamuoyunun yaşanan olaya duyarlı olmasını istedi. Aksu, kardeşinin intihar süsü verilerek öldürüldüğünü belirterek, “Soruyorum hepinize milletvekillerinin, Başbakanın çocuğu ölmüş müdür? Solak olmadığı halde sol şakağından vuruluyor ve olayı ilk görenler olay yerinde silah olmadığını söylüyor” dedi. İntikam duygusuyla hareket etmek istemediklerini belirten Aksu, “Mazlum gitti bunun farkındayız ama yeni Mazlumlar ölmesin istiyoruz. Başka anneler ağlamasın, bu acılar yaşanmasın istiyoruz” diyerek isyan etti.

Er Sedat Horoz’un babası Zemci Horoz ise, oğlunun ölmeden 7-8 saat önce komutanı tarafından yerde dövüldüğüne dair görgü tanıkları olmasına rağmen ‘intihar’ süsü verildiğini söyledi.


MİLLETVEKİLLERİYLE GÖRÜŞTÜLER

Aileler daha sonra Mecliste BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ile basın toplantısı düzenledi.

Baluken, devletin bu ailelerin acılarını yatıştıracak şekilde bir süreç işletmediğini söyledi.  Son 10 yılda 965 askerin şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini belirten Baluken, “Kışlada intihar olarak rapor edilen pek çok vakanın cinayet olduğu ile ilgili tespitler var ancak sorumlularla ilgili gerekli işlemler yapılmamıştır” dedi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de ailelerin ortak isteğinin adalet arayışı olduğunu söyledi. Kışladaki ölümlerin arkasında ‘Ülkedeki savaş ortamının izleri’ olduğunu belirten Tüzel, “Barış ve çözüm bu türden acıların bir daha yaşanmamasını da sağlayacaktır” dedi.

Ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu CHP Grup Toplantı Salonu'nda aileleri dinledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vicdani retçi Ali Fikri Işık'a destek

SONRAKİ HABER

7 Nisanda barış için buluşalım!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa