28 Nisan 2011 04:28

'Anadilde eğitim' istemenin cezası 21 yıl 2 ay hapis!

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, "Anadilde eğitim hakkı" talebiyle düzenlenen basın açıklamasına katılan 2 üniversite öğrencisine 21 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, öğrencilerin anadilde eğitim isteme "suçunu" örgüt propagandası yapmakla ilişkilendirdi ve öğrencilerin bu "suçu" bilerek

'Anadilde eğitim' istemenin cezası 21 yıl 2 ay hapis!
Paylaş
Metin İnan


Kürt öğrencilerin 2009-2010 eğitim ve öğretimin yılı başında Dicle Üniversitesi'nde "Anadilde eğitim hakkı" talebiyle düzenlediği etkinliklere katılan 2 öğrenciye mahkeme ceza yağdırdı. 15 Ekim 2009'da üniversite içinde düzenlenen etkinliklerde bulundukları gerekçesiyle tutuklu yargılanan Hasan Basri Boztemir ve tutuksuz yargılanan Yasemin Acer hakkında açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

ANADİLDE EĞİTİM TALEBİ ÖRGÜTLÜ SUÇMUŞ

Öğrenciler hakkında mütalaasını veren savcı, gizli tanık ifadelerinde yer alan "Okuldaki anadilde eğitimle ilgili bütün etkinliklerde varlardı" beyanına dayanarak, Boztemir ve Acer'e "Örgüt propagandası yapmak" ve "Eğitim ve öğretimi engellemek" suçlaması ile 10'ar yıl 7'şer ay hapis cezası verilmesini talep etti. Savcı "Örgütlü suç" olarak gördüğü "Anadilde eğitim talebi"nde bulunan öğrencilerin tüm kamu haklarından men edilmesini ve ceza indirimine de tabi tutulmamasını istedi.

Savcılık mütalaasını bire bir yerine getiren mahkeme ise Boztemir ve Acer'i, "Örgüt üyesi olmamak ile birlikte örgüt adına suç işlemek", "Örgüt propagandası yapmak" ve "Eğitim ve öğretimi engellemek" suçlaması ile 10'ar yıl 7'şer ağır hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme öğrencilerin anadilde eğitim isteme "suçunu" bilerek ve isteyerek işlediklerine de kanaat getirerek, tüm kamu haklarından men edilmelerine karar verdi. Acer ve Boztemir mahkeme kararını avukatları aracılığı ile temyiz etmeye hazırlanıyor. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Öcalan: Yaşananlar görüşmelere bir müdahale, iç açıcı değil

SONRAKİ HABER

Ülkücü, polis işbirliği : 6 öğrenci yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...