05 Mart 2013 12:18

Kentsel yıkıma karşı halk meclisi

İzmir’de doğal afet riski taşıdığı gerekçesiyle kentsel dönüşüm planı içine alınan 26 bölgeden biri olan Çiğli Güzeltepe’de Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ekoloji Komisyonu halk toplantısı gerçekleştirdi. Alevi Yol Kültür Derneği’nde yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan

Kentsel yıkıma karşı halk meclisi
Paylaş

Ekoloji ve Yaşam Komisyonu üyesi Erol Akcan, kentsel dönüşüm adı altında talan politikasının yürütüldüğünü belirtti. Planın asıl amacının insanları mahalle kültüründen, dayanışmadan uzaklaştırmak olduğunu ifade eden Akcan, yıkımın ardından mobilya, inşaat, dekorasyon gibi binlerce ticari faaliyet alanının gelir elde etmesi olduğunu dile getirdi.

‘VATANDAŞIN ELİNİ KOLUNU BAĞLIYORLAR’

Mahalle halkının sorularını yanıtlayan Av. H. Hüseyin Evin, kaçak yapı yapmanın yasal olmasa da meşru olduğunu ifade etti. Evin, vergisini, tükettiği her maddeden, çalıştığı işler ve ürettiği ürünler üzerinden ödeyen her vatandaşın barınma sorununu devletin bizzat çözmesi gerektiğini, bunun olmadığı koşullarda da vatandaşın kendi çabalarıyla barınma sorununu gidermesinin anlaşılır bir davranış oluğunu belirtti. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasası ile ilgili bilgi veren Evin, kanunun yazılı amacının herhangi bir afette insan kayıplarını önlemek adına risk taşıyan bölgelerin boşaltılması olduğunu fakat işlevinin bu kadar iyi niyetli olmadığını belirtti. Bakanlar Kurulu’nun tek yetkili olarak herhangi bir bölgeyi riskli ya da rezerv alan ilan edebildiğini dile getiren Evin, “Bakanlar Kurulu vatandaştan 60 gün içinde evini yıkmasını isteyecek. Yıkmazsa bir ek süre daha verecek ve yine yıkmazsa gelip evini boşaltacak, yıkacak ve yıkım masraflarını da evi yıkılan vatandaşa fatura edecek” dedi. Vatandaşın bu karar karşısında açacağı dava ne olursa olsun, “Yürütmeyi durdurma” kararının verilemediğinin altını çizen Evin, “Bu kanun hukuki olarak vatandaşın elini kolunu bağlıyor” dedi.

Toplantıya katılan mahalle sakinlerinin sorularının yanıtlanmasının ardından sokak temsilcileri seçildi ve tüm Güzeltepe’de kentsel dönüşüme karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cihangir’de bir taşınma hikayesi

SONRAKİ HABER

Tarım işçileri kurultayda buluşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...