05 Mart 2013 11:32

Adalet Bakanlığı ispatlayamadı

Kürt basın kurumlarında çalışan gazeteciler hakkında açılan davada yargılanan DİHA Muhabiri Çağdaş Kaplan’a ilişkin Adalet Bakanlığı tarafından ortaya atılan, “Bir müteahhidin silahla tehdit edilerek kaçırılıp örgüt evine götürülmesi ve gasbedilmesi” iddiasına ilişkin Kaplan’ın avukatı

Adalet Bakanlığı ispatlayamadı
Paylaş

Kürt basın kurumlarında çalışan gazeteciler hakkında açılan davada yargılanan DİHA Muhabiri Çağdaş Kaplan’a ilişkin Adalet Bakanlığı tarafından ortaya atılan, “Bir müteahhidin silahla tehdit edilerek kaçırılıp örgüt evine götürülmesi ve gasbedilmesi” iddiasına ilişkin Kaplan’ın avukatı tarafından açılan tazminat davasında bakanlık, kendi ortaya attığı asılsız iddialar hakkında mahkemeye cevap vermeyerek sessiz kalmayı tercih etti.

Kürt basın kurumlarında çalışan gazeteciler hakkında açılan davada yargılanan ve 13 ay tutukluluğunun ardından geçtiğimiz ay tahliye olan DİHA Muhabiri Çağdaş Kaplan’a ilişkin Adalet Bakanlığının Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesinin (CPJ) tutuklu gazetecilere ilişkin hazırladığı rapor sonrasında ortaya attığı iddialar, Kaplan’ın avukatları tarafından dava edildi. Kaplan’ın yargılandığı davanın iddianamesinde ve ek klasörlerinde tek kelimesi dahi geçmeyen “Bir müteahhidin silahla tehdit edilerek kaçırılıp örgüt evine götürülmesi ve gasbedilmesi” iddialarına karşı Adalet Bakanlığı hakkında açılan tazminat davasında, Adalet Bakanlığı kendi ortaya attığı iddialara cevap veremedi. Kaplan’ın Avukatı Ramazan Demir’in ocak ayında Ankara 27. Asliye Hukuk Mahkemesine yaptığı tazminat davası başvurusunun ardından mahkeme konu ile ilgili bilgi almak için dosyayı Adalet Bakanlığına gönderdi. Fakat Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 128’inci maddesi gereği bir ay süre içinde bilgi vermesi gereken Adalet Bakanlığı ortaya attığı asılsız iddialarla ilgili mahkemeye açıklamada bulunmadı. Bakanlık sessizliğini korurken davanın ilk duruşması 5 Nisanda Ankara 27. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecek.

‘DEVLET CİDDİYETİYLE BAĞDAŞMIYOR’

Bakanlığın tavrının devlet ciddiyeti ile bağdaşmadığını belirten Avukat Ramazan Demir, “Adalet Bakanlığı bu iddiaları nereden tutarsa elinde kalacak, o yüzden sessiz kalmayı tercih ediyor” dedi. Demir, ayrıca Adalet Bakanlığının CPJ’nin tutuklu gazetecilere ilişkin hazırladığı rapora karşı bakanlık tarafından açıklanan ve içerisinde muhabirimiz Kaplan’la ilgili asılsız iddiaların da bulunduğu raporun mahkeme tarafından talep edilmesine rağmen bakanlığın raporu henüz mahkemeye teslim etmediğini söyledi. “Bakanlığın sessizliği haksızlığının kanıtıdır” diyen Demir, Kaplan hakkında ortaya atılan asılsız iddialara bakanlık tarafından cevap verilinceye kadar hukuksal mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

SUÇLAMA MECLİSE TAŞINMIŞTI

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da muhabirimiz Kaplan’a ilişkin Adalet Bakanlığı tarafından ortaya atılan iddiaları verdiği yazılı soru önergesi ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a sormuştu. 3 aydan bu yana yanıtlanmayan önergede bakanlara şu sorular yöneltilmişti: “Çağdaş Kaplan; kendisine yöneltilen bu suçlamalarla ilgili hangi mahkemede yargılanmaktadır? Hangi sahte polis kimliğini kullanmıştır? Kullandığı sahte polis kimlik kartı kimin adına kayıtlıdır? Hangi müteahhidi tehdit edip örgüt evine götürmüş ve ne gasbetmiştir? Bu suçlamalar neye dayanılarak yapılmıştır? Yapılan bu suçlamalar hangi iddianamede yer almaktadır? Bu suçlamalarla ilgili nerede soruşturma açılmıştır? Herhangi bir işlem yapılmış mıdır? (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar barış ve eşitlik için sokakta

SONRAKİ HABER

2B mağdurları Meclis'e aktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...