05 Mart 2013 10:31

Kızamık salgını yayılıyor

Türkiye’de 2012’de 349 kişi kızamık olurken, 2013’ün ilk aylarında 650 kızamık vakası ortaya çıktı. Türk Tabipleri Birliği, salgının ciddi bir boyuta geldiği uyarısında bulundu. Sağlık Bakanlığı önünde eylem yapan tabipler, bakanlığı harekete geçmeye çağırdı.Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında 101 k

Kızamık salgını yayılıyor
Paylaş

Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında 101 kızamık olgusunun görüldüğünü açıklamıştı. Sayı, 2012’de 349’a kadar çıktı. 2013’ün ilk iki ayının hesaplandığı son veriler ise korkunç: 650’nin üzerinde kızamık olgusu tespit edildi. 42 ilde kızamık vakası görüldü. Sağlık çalışanları bile kendilerini koruyamadı ve şubat ayı ortasına kadar 13 sağlık çalışanı kızamığa yakalandı. TTB’ye göre, salgın henüz tamamlanmadı ve devam ediyor. Kızamığa yakalananlar ise her geçen gün artıyor.

TTB üye ve yöneticileri, bugün Türkiye’de ciddi bir kızamık salgını olduğunu Sağlık Bakanlığı önünde bir kez daha açıkladı. Salgın en fazla bebekleri etkilediğinden, hekimler, ellerinde temsili kızamıklı bez bebekler taşıdı. Hekimler, bakanlık ve hekimlerden salgının kamuoyundan gizlenmemesini de istedi.

SAĞLIK POLİTİKALARI BU HALE GETİRDİ

Bakanlık önünde açıklama yapan TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, sağlığa yapılan yatırımlara rağmen salgınların ortaya çıkmasını birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin ortadan kaldırılmabsına bağladı. 

“Birinci derece sağlık hizmetlerinin bireysel ve toplumsal olarak parçalanması, bölge bütünlüğünün ortadan kaldırılması, sağlık ekibinin parçalanması, aile hekimlerinin her geçen gün artan iş yükleri, bildirim sisteminin değiştirilmesi, sağlık yönetiminin daha büyük ölçekte gerçekleşmesi ve merkezileşmesi gibi yapısal sorunlar kızamık salgınının kontrol altına alınmasının gecikmesine ve yayılmasına yol açmıştır” diyen İlhan, bakanlığın zaman kaybetmeden harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.


‘ÖLÜM VAR MI?​’

TTB, Sağlık Bakanlığı yetkililerine önemli sorular sordu:
* 2011’de başlayan, 2012’de devam eden ve 2013’te ciddi artış gösteren kızamık olguları salgın değilse nedir?
* Erişkinlerde veya çocuklarda kızamık hastalığı nedeniyle ölüm gerçekleşmiş midir?
* Kızamık salgınının toplumla, sağlık çalışanları ile şeffaf olarak paylaşılmaması, haftalık raporlarla kamuoyunun bilgilendirilmemesinin gerekçesi nedir?  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

36 yıl sonra patladı

SONRAKİ HABER

2 komşu, Türkiye’den davacı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...