27 Nisan 2011 13:33

Pentagon’un başına CIA başkanı geliyor

ABD Başkan Barack Obama iki önemli makamda kadro değişikliğine gidiyor. Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) başında bulunan Leon E. Panetta Savunma Bakanlığı’na (Pentagon), Afganistan’daki NATO birliklerinin komutanı olan General David H. Petraeus ise CIA’nın başına geliyor.Obama hükümetindeki bu görev değişikliğine neden ise

Pentagon’un başına CIA başkanı geliyor
Paylaş

Obama hükümetindeki bu görev değişikliğine neden ise halihazırdaki Savunma Bakanı Robert M. Gates’in yakında emekliye ayrılacak olması. Önümüzdeki yaz ayında emekliye ayrılması beklenen Gates’in yerine uzun zamandır bu göreve istekli olduğu öne sürülen ABD Genel Kurmay Başkanı Mike Mullen yine atanmadı.

Gates, görevinden ayrılması durumunda yerine birlikte iyi bir ekip çalışması örneği verdiği Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın gelmesini umut ettiğini daha önce dile getirmişti. Gates’ın bu isteği Başkan Barack Obama tarafından kulak arkası edilirken ikilinin arasını Libya sorunun açtığı öne sürüldü.

New York Times gazetesi, Gates’in emekliye ayrılması konusunun biranda gündeme gelmesini, Libya’daki sorunun çözümü için bu ülkeye asker gönderilmesi konusunda Obama ile yaşadığı görüş ayrılığını neden olduğunu savundu.

Gates’in yerine CIA’nın başında bulunan Panetta geliyor. Obama ve Kongre’yle iyi ilişkileri bulunan Panetta’dan boşalacak makama getirilecek olan General Petraeus’un ise, ne Obama ile ne de Kongre üyeleriyle yakın ilişkisi bulunuyor. Ancak Afganistan’dan önce Irak’ta da görev yapmış olan General’in istihbarat konusunda tecrübeli olması onun CIA’nın başına gelmesindeki en önemli ayrıcalığı olarak yorumlanıyor.

Obama’nın kabinesinde bir başka değişiklik de İçişleri Bakanlığı’nda olacak. Halihazırda bakan olan James B. Steinberg’ın bu görevden ayrılarak asıl mesleği olan akademi dünyasına dönmek istediğini açıkladı. Steinberg, Obama hükümetinde özellikle Çin ile yapılan pazarlıklarda kritik rol üstlenmesi ile tanınıyordu. Obama, Steinberg’den boşalacak olan İçişleri Bakanlığı için henüz bir isim açıklamadı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bir karagün dostluğu

SONRAKİ HABER

İsveç’te “Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu”yla dayanışma gecesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...