19 Şubat 2011 00:55

Polis ve Özel Güvenlik Görevlileri!

Polis Akademisi; Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Polis Meslek Yüksek Okulları, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü ve Araştırma Merkezleri ile güvenlik alanında Türkiye’deki tek üniversite olma özelliğini kazandı. Akademiye bağlı, geniş ve uluslararası bir öğrenci yelpazesi bulunan ve emniyet teşkilatına amir yetiştiren Güve

Polis ve Özel Güvenlik Görevlileri!
Paylaş
Nurullah Aydın

Polis Akademisi; Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Polis Meslek Yüksek Okulları, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü ve Araştırma Merkezleri ile güvenlik alanında Türkiye’deki tek üniversite olma özelliğini kazandı. Akademiye bağlı, geniş ve uluslararası bir öğrenci yelpazesi bulunan ve emniyet teşkilatına amir yetiştiren Güvenlik Bilimleri Fakültesinde 1331 erkek 60 bayan Türk öğrenci ile 18 farklı ülkeden 299 erkek 10 bayan misafir öğrenci olmak üzere toplam 1700 öğrenciye eğitim veriliyor.
2010 yılı itibariyle akademiye bağlı olarak vatandaşların beklentilerine yönelik polis memurları yetiştiren 30 Polis Meslek Yüksek Okulu bulunuyor. Bu yıl açılan Sivas Polis Meslek Yüksek Okulunda ise 2011 ocak ayı itibarıyla ilk etapta 500 Afgan polisine eğitim verilecek.
Emniyet teşkilatında her yıl personelin yaklaşık yarısı hizmet içi eğitimden geçiriliyor. 2011 yılında ise hedef, 100 binin üzerinde personelin hizmet içi eğitime tabi tutulması. Diğer taraftan polis memurlarının mesleki motivasyonunu artırmak amacıyla her yıl, yapılan sınavlar sonucunda başarılı olan bin polise 9 aylık eğitimden sonra komiser yardımcısı olma imkanı sağlanıyor.
11 Haziran 2010 da kabul edilen yasa ile Başpolislik ve Kıdemli Başpolislik uygulaması getirildi. Bu uygulama ile özellikle asayiş timlerinde ve polis merkezlerinde rütbeli personel ihtiyacı giderilmiş oldu. Yine bu kanunla polislerin emeklilik yaşı da 52’den 55 yaşa çıkarıldı. Bu yeni düzenlemelerle polisler, mesleki motivasyonlarının artırılması amaçlanıyor.

2010 yılında Polis Teşkilatına katılan polis memuru sayısı 16 bin 85 oldu. 2011 yılında ise 6 bin 900’ü Polis Meslek Yüksek Okullarında, 10 bin üniversite mezunu da Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde olmak üzere toplam 16 bin 900 polis memuru yetiştirilerek Emniyet Teşkilatına kazandırılacak. Yapılan çalışmalar sonucu Emniyet Teşkilatında yüzde 21 olan yüksekokul ve üniversite mezunu polis oranı yüzde 85’e çıktı.

Özel Güvenlik Güçleri!
Türkiye’de 2004 yılından, bu yılın aralık ayı sonuna kadar faaliyet izni alan 1270 özel güvenlik şirketi ile özel güvenlik elemanı yetiştiren 712 eğitim kurumu bulunuyor.

Türkiye’de toplam 232 bin polis görev yaparken, hastaneler, stadyumlar, kamu kurumları, alışveriş merkezleri gibi kurum ve kuruluşlarda faal olarak 168 bin 975 özel güvenlik elemanı çalışıyor. Bu rakam aralarında Polonya, Kanada, Bulgaristan, Portekiz, Ukrayna, Arjantin, Kanada gibi ülkelerin de yer aldığı 134 ülkenin asker sayısından fazla. Avusturya, Belçika, Portekiz ve Çek Cumhuriyetinin asker sayılarının toplamı Türkiye’nin özel güvenlik elemanı sayısına ulaşamıyor.
Öte yandan Türkiye’de özel güvenlik elemanı kimliğine sahip, dolayısıyla özel güvenlik olarak çalışma iznine haiz 415 bin 487 kişi bulunuyor. Bu rakam dikkate alındığında ise Türkiye’nin özel güvenlik elemanı sayısı 155 ülkenin asker sayısından daha fazla oluyor.

Sektör 2004’de 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un yürürlüğe girmesiyle resmiyet kazanmıştır. Bu tarihten sonra hızlı bir gelişme süreci gösterir. 2004’den bu yılın aralık ayı sonuna kadar sürede toplam 1270 şirkete faaliyet izni verilmiş. Özel güvenlik eğitimi veren kurum sayısının ise 712. özel güvenlik çalıştırabilmek için alışveriş merkezleri, hastaneler, kamu kurumları gibi 46 bin 688 kurum, kuruluş ve firma izin almış. Bu süreçte 1 milyon 51 bin kişi özel güvenlik olmak için sınava girmiş. Bunların 686 bin 458’i sertifika aldı. Ancak sertifika almak yeterli olmuyor. Bu 686 bin 458 kişinin, 415 bin 487’si özel güvenlik elemanı kimliği aldı. Yani Türkiye’de şu anda özel güvenlik görevlisi olarak görev yapma iznine haiz 415 bin 487 kişi var. Devlet özel güvenlik için 293 bin 790 kadro tahsis etti. Ancak bu kadroların 168 bin 975 tanesi kullanılıyor. Aktif çalışan sayısı bu. 190 tane de izin almış alarm merkezi var.

Yabancı sermaye Türkiye’de ciddi oranda özel güvenlik şirketleri satın alıyor. ‘Sektör, yabancıların göz koyduğu, satın almak istediği çok hızlı gelişen bir sektör. İlk 5-6 güvenlik şirketinin içerisinde 2-3 tanesi yabancı şirketler tarafından satın alınmış durumda. Stratejik yerlerde de bu şirketler yer alabiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Gerçekler acıdır

SONRAKİ HABER

Bericap’la dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...