28 Nisan 2011 03:08

İşçi kapıya, zengin Küba'ya

Çankırı’nın Çerkeş ilçesindeki HEY Tekstil’de haklarını aradıkları için patronun tuzak kurarak işten çıkarttığı 450 işçi, iş yeri önünde işe dönüş mücadelesini sürdürüyor.Hatırlanacağı üzere patron “Üretime ara verdim” diyerek işçileri eve gön

İşçi kapıya, zengin Küba'ya
Paylaş
Suat İnal

Hatırlanacağı üzere patron “Üretime ara verdim” diyerek işçileri eve göndermiş ardından da işe gelmedikleri gerekçesiyle tüm işçileri kapı önüne koymuştu. Aynı patronun Hey Travel Trends adlı turizm şirketi, Küba’ya, 1 Mayıs’ı da kapsayan özel bir gezi düzenliyor. Sloganı şu “İşçi Bayramı’nda Küba!”  İşçi bayramını kendi işçisine zehir eden Hey Grup Küba gezini, “Karayiplerin aykırı ama bir o kadar da güzel ülkesinde milyonların arasında 1 Mayısta bulunmak, birçok insan için özel bir an” sözleriyle cazip hale getiriyor.  

‘ÖZİPLİK-İŞ HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI’

İş yeri önünde mücadele sürdüren işçiler, “Patron bize tuzak kurdu” diyor. Gazetemize açıklama yapan işçiler, yaklaşık 2 yıldır köle koşullarında çalıştırıldıklarını,  2 yıl boyunca hiçbir maaşlarını zamanında alamadıklarını, ödemenin zamanında yapılması için her seferinde iş bırakma veya yavaşlatma eylemlerine başvurmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Her eylemlerinde birkaç arkadaşlarının patron tarafından işten atıldığını söyleyen işçiler bu durumun değişmesi için fabrikalarına sendika getirmek istediklerini ve Hak-İş’e bağlı Öziplik-İş’e başvurduklarını ifade etti. Sendikacıların kendilerine büyük umutlar verdiğini; ancak daha sonra “Biz HEY Tekstil’in buradan başka fabrikaları olduğunu bilmiyorduk. Burası merkezmiş. Dolayısıyla yetki alabilmemiz için diğer fabrikaları da örgütlememiz gerekir” dediklerini aktaran işçiler, “sendikacılar örgütlenmekten vazgeçti” dedi.

Buna rağmen örgütlenme talebinde ısrar ettiklerini belirten işçiler, Öziplik-İş’in ise kendilerini üye olarak kabul etmemesinin kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

İşçiler yine de sendikalaşma taleplerinin sürdüğünü ifade ederek “Kendilerine bu süreçte destek olacak bir el” aradıklarını ama “Herkesin kendilerine sırt çevirdiğinden” yakınıyor.

‘YEMEKHANEYİ KİLİTLEDİ, YEMEKLERİ ÇÖPE ATTILAR’

İşçiler; bankalara ve esnafa sürekli borçlandıklarını, ve çok mağdur durumda olduklarını da ifade etti. Bir işçi yırtık ayakkabısını göstererek, “Biz ne yapalım, siz söyleyin” diye feryat ederken, başka bir işçi, öğle yemeklerinin kesildiğini ve servislerin kaldırıldığını söylüyor. “Maaşlarının ödenmesi için yaptıkları bir önceki eylemde, İdare Amiri Lütfü Bayraktar tarafından yemekhane kapılarının kilitlenerek, öğle yemeği verilmediğini, yemeklerin ise çöpe atıldığını” anlatan işçiler, sağlık sorunları olduğunda ve rapor aldıklarında cezalandırıldıklarını da aktardı. Ceza olarak tuvalet temizliği veya değişik angarya işler verilerek yıldırılmaya çalışıldıklarını belirten işçiler, işlerin yoğun, işçinin az olması nedeniyle iki kişinin yapması gereken bir işi bir işçinin yüklenmek zorunda kaldığını da ifade ediyor.

Dertlerini, sıkıntılarını anlatmak için adeta sıraya giren işçiler, fabrikalarında en sık görülen iş kazasının; “iğne batması” olduğunu, bu durumda pansuman yapmalarına bile izin verilmeyip, “kopmadı ya” denildiğini de sözlerine ekliyor.

İşe dönüşleri için fabrika önünde toplanıp, ilçe merkezine yürüyüş yapan işçiler, Çerkeş halkından ve esnafından destek istedi. Sık sık “Çerkeş uyuma işçine sahip çık” sloganı atan işçiler, önlerinin polis barikatı ile kesilmesine “Patron bizi işten atarken neredeydiniz?​” diye tepki gösterdi. İşçiler polisin bu tutumunu, “İşçiye değil çetelere barikat” sloganıyla protesto etti. İşçilerin kararlı tutumu karşısında polis, sessizce yürümelerine izin verirken,  işçiler ilçe merkezine yaklaştıkça alkış ve sloganlarla taleplerini ifade etti.

‘HEY TEKSTİL İŞÇİSİ DİRENECEK’

Eylemlerin ardından kendi aralarında bir değerlendirme yapan işçiler, “Mücadeleye devam etme” kararı aldı. Bir komite de kuran işçiler, “Gerekirse TEKEL işçileri gibi fabrika önünde çadır kurarak direneceklerini” ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)


‘OY VERDİK, BİZE SIRT ÇEVİRDİ’

BELEDİYE binası önünde toplanan işçiler, defalarca destek talep etmelerine rağmen kendileriyle muhatap olmayan Belediye Başkanı MHP’li Şükrü Tarhan’a da tepkilerini sloganlarla gösterdi.  Tepkilerin ve “İşçiler burada, Şükrü Tarhan nerede?​” sloganının atılması karşısında Belediye Başkanı Şükrü Tarhan işçilerle görüşmek istedi. İşçiler ise başkanın kendisinin gelmesini talep etti. Uzun süre direnen işçiler daha sonra kendi aralarında müzakereler sonucunda 5 temsilci seçip; görüşmeye gönderdi. Görüşme boyunca da dışarıda “Vur vur inlesin Şükrü Tarhan dinlesin” sloganı atan işçiler, Başkandan, “İşten ayrılmak isteyenlerin tazminatının alınacağı, işe devam etmek isteyenlerin ise ücretlerinin ödenerek işe geri alınacağı konusunda işçilere yardım edeceğini” açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'dan Hey Tekstil işçilerine destek

SONRAKİ HABER

Direnenlerin mücadelesinin sonucu olarak demokratikleşme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa