05 Mart 2013 03:25

‘Eşitsizlik kader değil’

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaştıkça sendikaların etkinlikleri de artıyor. Kadın işçiler Ankara'da, Bursa, İzmir'de sendikaların etkinliklerinde bir araya geldi.Türk Metal Sendikası tarafından bu yıl 18’si düzenlenen Kadın İşçi Kurultayı Ankara Büyük Anadolu Hotel’inde dün başl

‘Eşitsizlik kader değil’
Paylaş

Türk Metal Sendikası tarafından bu yıl 18’si düzenlenen Kadın İşçi Kurultayı Ankara Büyük Anadolu Hotel’inde dün başladı. 3 gün sürecek kurultay, 15 şubeden yaklaşık 750 kadın işçinin katılımı ile gerçekleştiriliyor. Kurultayın başladığı gün, aynı zamanda MESS ile Türk Metal Sendikası arasında sürdürülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 6. oturumunun da yapıldığı gündü. Açılış konuşmasında MESS’le sürdürülen müzakerelere değinen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 2013 yılının otomotiv patronlarının yılı olduğuna vurgu yaparak “Bu yıl da şampiyon biz olacağız” dedi.

Kadın işçilere mücadele çağrısı yapan Kavlak 23 Mart’tan itibaren bölge toplantıları ve işyeri gezileri ile sürecin metal işçileri ile paylaşılacağını da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin kadın-erkek eşitliği konusunda 135 ülke arasında 124.sırada olduğunu hatırlatan Kavlak, “Kadın erkek arasındaki eşitsizlik kaderimiz değildir. Bu kaderse bu kaderi değiştirmeliyiz” diye konuştu. Kurultayın ilk günü psikolog Ferda Kaya’nın katıldığı “Türkiye’nin en büyük potansiyeli kadınlar” konulu eğitimin ardından son buldu. (Ankara/EVRENSEL)


İzmir’de 250 kadın üyesi bulunan Birleşik Metal İş İzmir Şubesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği düzenledi. Çamdibi Kültür Merkezi Nedret Güvenç salonunda yapılan etkinliğin açılışında konuşan Şube Başkanı Ali Çeltek, sömürünün yaşamın her alanında yoğun bir şekilde sürdüğünü ifade ederek, “Egemen güçler, patronlar, 8 Mart’ı, ‘çiçek verme’, ‘yemeğe götürme’ gününe çevirmesini reddediyoruz” dedi.

LİSİ FTB’den Didem Çelik’in okuduğu “Ekmek ve Gül” şiirinin ardından bir konuşma yapan Schneider İşyeri Temsilcisi Elif Koçcan, eskiden metal sektörünün kadın emeğinin yoğun olduğu bir sektör olmadığını belirterek, “Teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha çok kadın bu sektörde çalışmaya başladı. Biz de şubemizde 11 fabrikadan gelen kadın temsilcilerimizle Kadın Komisyonumuzu oluşturduk. Üzerimizdeki ağır baskıya karşı kadın-erkek nasıl mücadele edeceğimizi konuşacağız. Kadınların her alanda aktifleşmesini sağlamak, kadın işçilere yönelik her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmek temel amacımızdır” dedi. Etkinlikte İmpo Motor’dan Şenay Gümüşel, kadınlar için yazılmış bir köşe yazısını okurken, Manisa Schneider fabrikasından Ayşehur Bozbay, kadına yönelik şiddete dair bir konuşma yaptı. Etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)   


BURSA'DA TEKSTİL İŞÇİLERİ BULUŞTU

TEKSİF Bursa Şubesinin, Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinliğinde tekstil işçisi kadınlar bir araya geldi. Lear Trim, Yeşim, Acarsoy, Any, BFTC  tekstil fabrikalarından gelen kadınlar işçiler, birlikte tartıştı, birlikte eğlendi.

TEKSİF Bursa Örgütlenme Sorumlusu Muammer Çiftçiler, her yıl 8 Mart günü kadın emekçilerin; kapitalist sisteme, erkek egemen topluma, çifte ezilmeye ve sömürülmeye başkaldırdıklarını söyledi. Çiftçiler’in konuşmasının ardından kadın işçiler müzik eşliğinde eğlendiler.

Etkinliğin ardından gazetemize konuşan Yazaki İşyeri Temsilcisi Gülümser Mutlu, sendikalı olmanın öneminden bahsetti. Yaklaşık bir buçuk yıl sendikalı olmak için mücadele ettiklerini söyleyen Mutlu, bu süreçte kendisinin de işten atıldığını fakat sendikalı olma mücadelesini kazandıktan sonra fabrikaya geri döndüğünü ifade etti. Sendikalı olduktan sonra 4 ikramiye ve sabit bir maaş aldıklarını dile getiren Mutlu, tüm işçilere sendikalı olma çağrısında bulundu.

Öte yandan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Bursa Kadın Meclisi, 8 Mart haftasını Ördekli Kültür Merkezinde düzenlenen “Eşitlik, Özgürlük ve Barış İstiyoruz”  paneliyle başlattı. Panele İnsan Hakları Savunucusu Av. Eren Keskin ve  HDK Merkezi Kadın Koordinasyonundan Av. Yıldız İmrek, konuşmacı olarak katıldı. İlk sözü Av. Eren Keskin, konuşmasında kadına yönelik şiddette devletin rolünü, uygulamada ortaya çıkan sonuçlarını; hem insan hakları mücadelesinde, hem de  müvekkilleri ile olan ilişkilerinde karşılaştıkları uygulamaları dinleyiciler ile paylaştı.

Av. Yıldız İmrek de konuşmasında farklı kesimlerden tüm ezilenlerin, ötekileştirilenlerin taleplerini mücadelede birleştirerek yürümenin önemine değinerek; kadınların uğradığı baskıları, ayrımcılıkların altını çizdi. İmrek, işçilerden, emekçilere, köylülere, öğrencilere; Türk, Kürt, Alevi kadınların HDK içerisinde kendilerini ifade etme kanallarının olduğunu ve bu ortak mücadele ile kadınların özgürlük mücadelesinin yükseleceğini aktardı.  (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

50 bin kadının çalıştığı yerde kreş yok!

SONRAKİ HABER

Ev işçileri köle de değil, kiralık da!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...