04 Mart 2013 12:38

Çarşı’da sıkışıp kalan antikalar

Bakırcılar Çarşısı, Kastamonu’nun tarihi yerlerinden biri. Bu çarşıda, bakır ve kalayın yanı sıra, etrafında antika eşyalar satan dükkanlar da var. Ancak, teknoloji her el zanaatını eskittiği için, burası da tenha.Çarşıda bir bakırcı dükkanına giriyor ve Şerafettin Şahbazoğlu ile sohbete başlıyoruz. Şahbazoğlu, &ccedi

Çarşı’da sıkışıp kalan antikalar
Paylaş
Birkan Bulut / Selmane Ertekin

Çarşıda bir bakırcı dükkanına giriyor ve Şerafettin Şahbazoğlu ile sohbete başlıyoruz. Şahbazoğlu, çocukluğundan beri kalaycılık yapıyor. Bu alanda son 5-6 senedir işçi yetişmiyormuş. Şehirde yalnızca pancar, sarımsak ve sunta üretiminin kaldığını söyleyen Şahbazoğlu, devletin bu üretime destek vermesi gerektiği görüşünde. Ahşap dükkanlardan oluşan çarşıda ustalar, bakır ve kalay üzerine çalışıyor. Zamanında çok değerli bakır ustalarının olduğunu söyleyen Şahbazoğlu, zanaatın büyük şehirlere taşınamamasının ve maddi yetersizliğin, mesleği gerilettiğini düşünüyor.

Yılda birkaç kişinin tencere getirdiğini söyleyen Şahbazoğlu, paslanmaz ve çelik tencereler çıkınca hiç kimsenin bakır kullanmadığını anlatıyor. Alüminyumdan yapılan tencerelerde bir kıvılcımının dahi kanser edebileceğini söyleyen Şahbazoğlu, “Bakırın zararı yok, ekmek gibi erir vücutta” diyerek mesleğini övmekten kendini alamıyor.

Bakırcılar Çarşısı’ndan aşağıya inerken bir dükkan dikkatimizi çekiyor. Hediyelik eşya ve antikaların olduğu bir dükkan. burada, yarısı pastan görünmeyen bir tabakanın üzerinde “Hatıra” yazıyor. Bu tabaka Hatay Cumhuriyeti’nin yaptırdığı bir eşyaymış. Kısa ömrü olan Cumhuriyet’i hatırlamak için duruyor tozlu raflarda. Bir başkası ve belki de en ilginci ise saat kabı. Kurmalı masa saatinin konulduğu kap, saati koruyor. Dövme demirden yapılan bahçe beli, gelin takunyası, Eymir köyünde birkaç ustanın yaptığı sepet örgücülüğü, çam ağacının oyulmasıyla yapılan kaşık kapları…

Kastamonu dokumaları da en çok sergilenenlerden. Her çeşit ve renklerde olan dokumaların oymalarının, araç kullanılmadan yapıldığını öğreniyoruz. Kastamonu’yu, arkada kalmış cevherleriyle terk ediyoruz. (Kastamonu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ezberi bozmak gerekir

SONRAKİ HABER

Van'da polis bir genci plastik mermiyle yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...