28 Nisan 2011 04:56

Gemi söküm işçileri ölümüne çalıştırılıyor

Değişik taşeronlar adıyla gemi başına ücretle çalışan gemi söküm işçileri, Aliağa’da en bahtsız kesim olarak tarif edilse de kimse burada yaşanan sorunlarla tam olarak ilgilenmiyor.İşçiler taşeron firmaların baskıları, hemşehricilik, geçim derdi altında haklarını aramak için bir araya gelemiyor.SİGORTA YOK

Gemi söküm işçileri ölümüne çalıştırılıyor
Paylaş

Değişik taşeronlar adıyla gemi başına ücretle çalışan gemi söküm işçileri, Aliağa’da en bahtsız kesim olarak tarif edilse de kimse burada yaşanan sorunlarla tam olarak ilgilenmiyor.

İşçiler taşeron firmaların baskıları, hemşehricilik, geçim derdi altında haklarını aramak için bir araya gelemiyor.

SİGORTA YOK ÜCRET YOK

Her bir taşeron, aldığı gemi başına bir ekip kuruyor. Ancak gemi sökülene kadar ne sigorta ödeniyor ne de ücretleri tam veriliyor. Gemi sökümü bittiğinde ise işçiler taşeron şirketin gemiyi almasını bekliyor. Esnek çalışma koşullarından dolayı sürekli çalışamayan bu işçilerin sağlık sorunları da düzenli takip edilmiyor. Sağlık sorunlarının düzenli takibi önemli çünkü gemilerde bol miktarda bulunan asbest gerektiği gibi temizlenmiyor, gemi sökümünden önce bunu denetleyen bağımsız bir komisyon da yok.

TATİLDE DE ÇALIŞIYORLAR

Uzun zamandır gemi sökümde çalışan bir işçi “O gün resmi tatil ama çalıştığımız yerde resmi işçi sayılmadığımız için hiçbir sosyal hakkımız olmadığı gibi 1 Mayısı kutlama hakkımız da yok. Eğer kutlamalara geleceksek yevmiyemiz kesilerek geleceğiz. Buna rağmen ben ve arkadaşlarım 1 Mayısta Aliağa’da meydanda olacağım. Sorunlarımızın dile getirilmesi önemli bir şey” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emekçiler Aliağa'ya damga vuracak

SONRAKİ HABER

Kölelik belgesini imzalamadılar, atıldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...