28 Nisan 2011 05:39

Emekçiler Aliağa'ya damga vuracak

İşçi ve emekçi bölgesi Aliağa, işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayısı kutlamaya hazırlanıyor. İş yerlerinde, mahallelerde el ilanı ve bildirilerle çalışmalarını sürdüren Emek ve Demokrasi Platformunun 1 Mayısı Aliağa’da kutlama kararı Aliağalı emekçiler tarafından

Emekçiler Aliağa'ya damga vuracak
Paylaş
Turan Kara

İşçilerin konuşurken işten atılma tehlikesi nedeniyle iş yerlerinin ve isimlerinin yazılmamasını istemeleri, fotoğraf çektirmemeleri özgürlük ve güvence sorununun ne kadar yakıcı olduğunu ortaya koydu.

YETERİNCE BİRLİK OLAMADIK

Uzun süre işsiz kaldıktan sonra ancak iş bulabildiğini anlatan bir demir çelik işçisi, çalışma koşullarının çok kötü olduğunu söyledi. İşçi, “Yaklaşık 500 demir çelik işçisi Türkiye’nin en büyük 50 firması arasına giren HABAŞ, İDÇ ve EGE ÇELİK (Çukurova) fabrikalarından işten çıkarıldı. Hem de gasbedilen ücretlerini talep ettiği için. Ancak Aliağa’da diğer sendikalarla, işçilerle dayanışma ve birlik eksik kaldı. İşçiler ise bunun bedelini davaları kaybederek ödediler” dedi.

Bu süreçte işten çıkarılan bir başka demir çelik işçisi, şunları söyledi: “Eğer diğer sendikalar ve belediye başkanımız bize destek olabilseydi durum daha farklı olurdu. Bizde de birlik olma sorunu vardı, planlı hareket edemedik ve sesimizi duyuramadık, böyle olunca da sıkıntılarımız daha da arttı.” Aliağa’da birlik olunmasının ve işçilerin birbirine sahip çıkmasının önemli bir olduğuna dikkat çeken işçi, “Ama en önemlisi Türk Metal’in bize sahip çıkmasıydı. Bu 1 Mayısın Aliağa’da kutlanmasına ve bu sorunları tartışma fırsatı yaratmasına sevindim” dedi.

BELEDİYE DE SORUMLULUK ALMALI

Aliağa’da pek çok haddehanede de çalışma koşulları çok kötü. Uzun zamandır işsiz olan ve belediyeye başvurduğu halde iş bulamayan Musa Değirmenci, şunları anlattı: “Belediye bize iş bulacağını söyleyerek seçim çalışması yaptı ama bulamadı. Gittiğimde iş için Kardemir’i önerdiler. Orasının çalışmak için hiç iyi bir yer olmadığını biliyorum. Çalışma koşullarına dayanabilmek çok zor. Kabul etmediğimizde, ‘Siz çalışmak istemiyorsunuz’ diyorlar. Orada çalışanlar kirada oturan, çocukları olan artık yapacak bir şey bulamayan insanlar. Ailemle yaşıyorum ve umudumu hâlâ kesmediğim için oralarda çalışmayı istemedim. Belediye baskı kursa orada ki çalışma koşullarına yönelik iyileştirmeler olabilir ama işin bu tarafıyla ilgilenmiyorlar. ‘Fabrika mı fabrika, iş mi iş, o zaman neden çalışmıyorsun’ mantığı yeterli değil.”

Belediye yetkilileri de Değirmenci’yi doğruluyor: “Belediyeye iş için başvuran gençlere Kardemir, Kocaer gibi demir çelik fabrikalarında iş öneriyoruz ama gençler buralardaki çalışma koşullarından dolayı önerilen işleri kabul etmiyor. Gençler ehlikeyif, iş buluyoruz çalışmıyor biz ne yapalım?​” Aynı yetkililer çalışma koşullarının kötülüğünün kendi sorunları olmadığı görüşünde. Genç işçiler ise, günlük çalışma saatinin belli olmadığı, iş yükünün fazla olduğu, iş güvenliği ve işçi sağlığına dikkat edilmeyen buralarda ömürlerinin asgari ücret için tükeneceğini düşünüyor. Genç işçiler 1 Mayıs vasıtasıyla bu sorunlarının tartışılmasının önemli olduğunu ve arkadaşlarıyla 1 Mayısa katılacaklarını belirtiyorlar. (İzmir/EVRENSEL)


TÜM SORUNLAR DİLE GETİRİLECEK

Ayrıca Aliağa’da lise ve dershane öğrencileri ile termik santrale, fabrikaların doğa tahribatına karşı mücadele eden kesimler de bu 1 Mayısta Aliağa’da kendi talepleri ile alanda olacak. Emek ve Demokrasi Platformu bu sorunları da gündeme alıp, duyuracak.

ÖNCEKİ HABER

İşte AKP’nin demokrasisi bu!

SONRAKİ HABER

Gemi söküm işçileri ölümüne çalıştırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...