27 Nisan 2011 11:11

Kürt gençler demokratik çözüm istiyor

Demokratik çözüm çadırları hakkında ne düşünüyorsunuz?Bawer: Çadırlar sivil itaatsizliğin bir parçası olarak kurulmuştur. Bölgedeki çadırlarla birlikte halk çözümün sivil yollarla çözülmesini istemektedir. Bu talepleri doğrultusunda bölgede devlet otoritesi kabul edilmemek

Kürt gençler demokratik çözüm istiyor
Paylaş
Berhat Deniz

Bawer: Çadırlar sivil itaatsizliğin bir parçası olarak kurulmuştur. Bölgedeki çadırlarla birlikte halk çözümün sivil yollarla çözülmesini istemektedir. Bu talepleri doğrultusunda bölgede devlet otoritesi kabul edilmemekle beraber kendi yönetim birimlerini oluşturmaktadırlar. Bunun ilk örneği  AKP hükümetinin atadığı imamların arkasından namaz kılmayarak sivil imamlar ile namaz kılınmasıdır.

Baran: Çadırlar bölge halkının taleplerini duyurmak amacıyla kurulmuşdur. Halkın taleplerini demokratik barışçıl yollarla iletmenin bir yöntemidir çadırlar. Halk savaşın durmasını, gençlerin ölmemesini istiyor. Sorunun çözümünün sivil kişilerce çözüleceğine inanıyor.

Askeri operasyonların durdurulması talebi için ne söylemek istersiniz?

Bawer: Silahların durması gerektiğini düşünüyor, gençlerin ölmemesini istiyorum. Sorunun çözümün silah olmadığını bazı kesimlerin anlaması gerekiyor. Dünyada en fazla askeri harcama yapan ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Halkına karşı açtığı savaşta kullandığı silahlar ülke ekonomisine çok büyük zarar vermekte, ülkenin sağlık, eğitim ve diğer kamusal alanlarda gelişmesini engellemektedir. Silaha harcanan para eğitim ve sağlığa harcansa ülkedeki yaşam standartlara artar. Bu silahlar emekçilerin emeğinden çalınan paralarla alınıyor. Yapılan emek hırsızlığına bir an önce son verilmelidir.

Baran: Silahlar susmalı akan kanlar durmalıdır.  Talep sadece bölge halkının değil tüm duyarlı halkların talebidir. Gencecik yaşlarında bilmedikleri topraklarda canlarını veren gençlerin haberlerini görmek istemiyorlar. Kürt sorunu sivil bir sorundur, askeri yollarla çözülemez.

Seçim barajı düşürülmelimidir sizce?

Bawer: Türkiye demokratik bir ülke değildir. Demokrasilerde sandıktan çıkan kişiler parlamentoda halkı temsil eder. Türkiye’de ise halkın seçtiği kişiler meclise giremiyor, halkın çok az bir kesimin seçtiği kişiler tüm halkın temsilcisiymiş gibi gösterilip parlamentoya gönderiliyor.

Baran: Seçim barajı halkın iradesine ambargo koymaktadır. Seçim barajı olmasaydı, meclisin yapısı farklı olurdu. Halkın sözde temsilcileri yerine gerçek temsilcileri mecliste bulunarak halkın taleplerini meclis kürsüsüne taşımış olurdu.

Anadilde eğitim hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bawer:Anadilde eğitim bireylerin en temel haklarından biridir. Türk eğitim sistemi bu hakkı gasp etmiş durumdadır. Bölgede görev yapan bir öğretmen; öğrencisine Tükçe bir problem sorduğunda cevap alamadığını, daha sonra aynı problemi kürtçe sorduğunda öğrencinin hemen cevap verdiğini anlatıyor. Hükümet, Türklerin azınlıklarda olduğu ülkelerde anadilde eğitim talebinde bulunurken, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 20 milyon Kürdün anadilde eğitim talebini bölücülük olarak görerek tek millet tek devlet tek dil gibi faşizanca söylemlerine devam ediyorl...

Baran: Anadili dışında başka bir dilde eğitim alan öğrenci, iki dil arasında kalarak hem eğitimini tam olarak alamaz hem de diller arasındaki farklıklardan dolayı kendisi ifade edemez

Siyasi tutukluların serbest bırakılması talebi için ne söyleyeceksiniz?

Bawer: Kürt siyasetçilerini tutuklanması siyası bir soykırımdır. Onların yargılanma süreci ise tam anlamıyla hukuki bir soykırımdır. Bir halk üzerinde en iyi baskıyı onların siyasi ve kanaat önderlerini tutuklayarak yapabilirsin. Sizler ne kadar seçerseniz seçin bizler onları yine baskı ve şiddetle tutuklayacağız mesajı vermek istiyor. Ama bizler bu baskı ve yığdırma operasyonlarına boyun eğmeyeceğiz ve her zaman bir öncesinden daha güçlü ve birlik halinden çıkacağız.

Baran: Dünyada muhalefetteki siyasetçilere en fazla baskıyı yapan ülkelerden biri herhalde Türkiye’dir.  Ülkede devlet karşıtı olan herkes baskı altındadır. Özellikle Kürtler baskı altındadırlar. Yapılan tutuklamalarla Kürt halkının mücadelesinden vazgeçmesini planlamışlardır. Büyük bir yanılgıya uğramıştır hükümet. Yapılan her tutuklamadan sonra Kürt halkı daha çok mücadelesine sarılmıştır.

ÖNCEKİ HABER

Hatay’da aday tanıtımı

SONRAKİ HABER

Ortadoğu’nun ‘İnce Memed’ tecrübesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...