2 Mart 2013 06:45

Hükümetin çözümü: Özel İstihdam Büroları

Kadınların istihdama katılımı için esnek çalışma modeline büyük önem verdiklerini her fırsatta yineleyen hükümetin, ev işçilerini daha fazla güvencesiz hale getirecek, işçi simsarlarının eline düşmelerine neden olacak formüller üzerinde durduğu görünüyor.
Bugün zaten İŞKUR’a kayıtlı danışmanlık şirketleri, ev işçisi kadınlardan aldıkları ücretle –ki bu genelde ilk maaşları oluyor– onlara iş buluyor, fakat herhangi bir iş sözleşmesi imzalamadığı gibi çalışma saatlerinden koşullarının iyileştirilmesine kadar hiçbir yükümlülük altına girmiyor. Özel İstihdam Bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisinin verilmesi durumunda ise bu sorunların çok daha fazlalaşacak, sürekli bir işe sahip olan ev işçilerini bile “kiralık işçi” konumuna getirecek ve örgütlenme koşulları daha da zorlaşacak.

EV İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ NELER?

- ILO 189 sayılı “Ev İşçileri Sözleşmesi” hükümetçe onaylanmalı, iç hukukta buna uygun düzenlemelere gidilmelidir.
- Ev işçileri İş Kanunu kapsamı içine alınmalı, çalışma koşullarını düzenleyen ayrı bir yönetmelik çıkarılmalıdır.
- Sendikalaşma ve örgütlenme hakkı tanınmalıdır.
- Gündelikçi veya aylıkçı çalışan tüm ev işçilerinin sosyal güvenlik çatısı altına alınması için gerçekçi ve uygulanabilir yasal düzenleme yapılmalıdır.
- Ev işçilerinin, iş kazası ve meslek hastalıkları yaşamaması için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına alınmalı ve iş yerlerinde önleyici tedbirler zorunlu tutulmalı ve denetim artırılmalıdır.
- Kaçak çalışan göçmen ev işçilerinin kölelik koşullarına son verilmeli, çalışma şartları iyileştirilmeli ve ülkeye giriş çıkışlarının kolaylaştırılması sağlanmadır.
- Ev hizmetlerinde çalışanların iş tanımları yapılmalı ve çalışma şartları belirlenmelidir.


ULUSLARARASI KAMPANYA BAŞLATILDI

ULUSLARARASI Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) öncülüğünde, ev emekçilerine insanca yaşam ve çalışma koşullarının sağlanması, ILO’nun 189 sayılı sözleşmesinin ülkelerce imzalanması için “12x12” adıyla kampanya başlatıldı. Küresel çapta yürütülen kampanya bu yılın sonuna kadar sürecek.
Kampanya kapsamında sendikalar ev işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için çalışmalar yürütüyor. Henüz üç aydır süren kampanya sonucunda; geçen yıl ILO’nun 189 sayılı sözleşmesini onaylayan fakat iç hukukunda henüz düzenlemeye gitmeyen Filipinler’de ev işçilerinin korunmasına dair yasal değişikliklere gidildi. Yine İtalya’daki sendikaların hükümete yaptığı baskılar sonucunda İtalya 189 sayılı sözleşmeyi imzalayan ilk Avrupa ülkesi oldu.
Kampanyanın Türkiye’deki ayağında ise DİSK ve KESK, ev işçisi kadınların insanca çalışma koşullarına sahip olmaları için çeşitli etkinler ve çalışmalar örgütleyeceklerini ilan ettiler.

Evrensel'i Takip Et