27 Nisan 2011 10:26

Şifresiz YGS’liler haydi 1 Mayıs’a!

27 Mart’ta 2 milyona yakın gencin geleceğini belirlemek üzere girdiğiYGS’ de yaşanan şifre skandalı Türkiye genelinde yapılan eylemlerle protesto edilmeye devam ediyor. Lise ve dershane öğrencileri sokaklara çıkarak sınavın iptal olmasını talep ediyor. Kocaeli’de de öğrencilerin gerçekleştirdiği önemli eylemlilikler oldu.

Şifresiz YGS’liler haydi 1 Mayıs’a!
Paylaş
YAĞMUR BOYRAZ

27 Mart’ta 2 milyona yakın gencin geleceğini belirlemek üzere girdiğiYGS’ de yaşanan şifre skandalı Türkiye genelinde yapılan eylemlerle protesto edilmeye devam ediyor. Lise ve dershane öğrencileri sokaklara çıkarak sınavın iptal olmasını talep ediyor. Kocaeli’de de öğrencilerin gerçekleştirdiği önemli eylemlilikler oldu. İlk yapılan kitlesel eylemin ardından 14 Nisan’da okullarda boykota gidildi. Boykota Eğitim-Sen de destek verdi ve kimi okullar ders yapmadı. 24 Kasım Anadolu Lisesi öğretmenlerinin de desteğini alarak boykota kitlesel katılım gösteren okullar arasındaydı. Boykotun okullarında nasıl örgütlendiğine ve daha sonra yapılacak eylemlilikler üzerine 10.sınıf öğrencileri Berfu, Mertcan, Burak, Özge ve Oğuzhan ile konuştuk.
 

Burak: İlk eyleme de katıldım. Eylemin yapılacağından Facebook’ta haberim oldu. Okuldaki arkadaşlara da söyledik. İlk eylemde 1500’e yakın kişi vardı. Benim de katıldığım ilk eylemdi ve etkileyiciydi. Daha sonra 15 Nisan’da boykot olacağını duyduk. Öğretmenlerimizin de Eğitim-Sen’le birlikte yürüyüşe katılacağını öğrendik. 10. sınıfız ama eyleme katılma gereği duyuyoruz çünkü şimdi şifre varsa bu her zaman olacaktır. ÖSYM başkanının istifa etmesi gerek. Ayrıca 12. sınıftan arkadaşlarımız bu sınava girdi ve mağdur durumdalar. Oradaki talebimiz bu sınavın iptal edilmesiydi. Aslında sınavlar başka bir şekilde olabilir. İleride seçeceğimiz mesleğe göre sınavlar olabilirdi. 1 Mayıs’ta da işçilerle birlikte kendi pankartımızla yürüyeceğiz.

Özge: Boykotun olduğunu önceki gün okulda öğrendik. Diğer arkadaşlara haber verdik. 12. sınıflar kapıların açılması için müdürle konuşmuşlar.
Genel olarak çözümü sadece bu sınavın iptal olmasında görmüyorum. Sınavların tamamen kalkması gerekli diye düşünüyorum. Bir günde insanın bilgisinin ölçülmesi çok saçma. Birçok ülkede böyle bir sınav sistemi yok.
Berfu: Okuldaki güvenlik görevlisi alt sınıflara kapıyı açmak istemedi fakat zilin çalması üzerine okuldaki tüm öğrenciler kapıya yüklendi ve toplu halde okuldan çıktık. Boykot alanına gittik. 24 Kasım Anadolu Lisesi dışında birçok liseden arkadaşlar da vardı alanda ve renkli görüntüler oldu.

Mertcan: Daha önce hiçbir eyleme katılmadım. Gelirken okuldan iki tane vuvuzela getirdik. Alanda müziklerle eğlendik, slogan attık. 1 Mayıs’ta işçilerin bayramı vesilesiyle biz de sesimizi duyuracağız. Ayrıca başbakanın konuşmalarında öğrencilere provokatör demesi çok yanlış. Kendisi sınava girip şifreyle karşılaşsaydı ne hissederdi acaba? 1 Mayıs için de okulda duyuru yapacağız.

Kocaeli’de YGS protesto platformu bir sonraki eylemi 1 Mayıs’ta sokağa çıkan işçilerle birlikte yapacak. Kendi pankartını açıp YGS’nin iptaline dair taleplerini dile getirecek olan öğrenciler 1 Mayıs işçi bayramında birlikte sokağa çıkmanın önemli olduğunu düşünüyorlar.

ÖNCEKİ HABER

İşte öyle bir gündür 1 Mayıs…

SONRAKİ HABER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...