27 Nisan 2011 09:58

Öğrenciler söz hakkı istiyor

MAKİNE Mühendisleri Odası (MMO) Öğrenci Üye Kurultayı’nın sonuç bildirgesinde YÖK’ün kaldırılarak, üniversitelerin özerk, demokratik ve bilimsel bir anlayışla yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.“Baskı Altında Geleceksizliğe Doğru Öğrencilik, Mühendislik” başlığıyla 26 Mart’ta A

Öğrenciler söz hakkı istiyor
Paylaş

MAKİNE Mühendisleri Odası (MMO) Öğrenci Üye Kurultayı’nın sonuç bildirgesinde YÖK’ün kaldırılarak, üniversitelerin özerk, demokratik ve bilimsel bir anlayışla yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

“Baskı Altında Geleceksizliğe Doğru Öğrencilik, Mühendislik” başlığıyla 26 Mart’ta Ankara’da 2 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen kurultayın sonuç bildirgesinde, eğitimin her kademesinin eşit ve parasız olması talep edildi.
YÖK’ün üniversiteleri baskı ve kontrol altına alma aracı olma işlevini sürdürdüğü ifade edilen bildirgede, üniversitelerin özerk, demokratik ve bilimsel bir anlayış temelinde yeniden düzenlenmesi için YÖK’ün tüm kurumlarıyla kaldırılması gerektiği vurgulandı. Bildirgede, üniversitelerde öğretim üyeleri, öğrenciler ve üniversite çalışanlarının yönetim ve karar süreçlerine katılmalarının güvence altına alınması gerektiğinin altı çizildi.  

Genel bütçeden eğitime aktarılan payın arttırılması talep edilen bildirgede, üniversite bütçelerinde bilimsel araştırmalara ayrılan payın yükseltilmesi, harç, ikinci öğretim, yaz okulu, transkript, zorunlu bağış gibi paralı uygulamalara son verilmesi istendi.

Bildirgede, “Üniversitelerimizin küreselleşme doğrultusunda sermaye isteklerine göre yeniden yapılandırılmasına son verilmelidir.” denildi.  

Sonuç bildirgesinde Kürt, Ermeni, Alevi gibi farklı milliyet ve inanışlara sahip öğrencilerin maruz kaldıkları inkar ve asimilasyon politikalarına son verilmesi de talep edildi.

Bildirgede, “Savaşa ve silahlanmaya ayrılan bütçe eğitim, sağlık, bilim ve tekniğe ayrılmalıdır. Kürt halkının eşit yurttaşlık hakkı taleplerinden anadilde eğitim hakkı talebi özellikle dikkate alınmalıdır. Üniversiteler ve ilgili dilbilim çevrelerince Türkçe-Kürtçe Teknik Terimler Sözlüğü hazırlanmalıdır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

13 yaşındaki çocuğa bekaret testi Meclis’te

SONRAKİ HABER

TTB’den gazetemize ve Hayat TV’ye teşekkür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa