Nükleer görüşmeleri İstanbul’da devam edecek
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili, Batılı Devlerlerle Kazakistan’da yaptıkları nükleer program müzakerelerine İstanbul’da devam edeceklerini söyledi. İki gün süren görüşmeler sonrası Ankara Otelinde basın açıklaması yapan Said Celili, Batı’nın İran’ı anlamaya başladığını, g&o

Said Celili, Almatı zirvesi öncesi yapılan görüşmelerde İran’a birtakım sözler verildiğini ve bu sözlerin bir nebze de olsa yerine getirildiğini gördüklerini söyledi.
Almatı’da yapılan görüşmelerde genel olarak olumlu sonuçlar çıktığını belirten Celili, 5-6 Nisan tarihleri arasında Almatı’da yeniden heyetlerin bir araya geleceğini söyledi. Önümüzdeki altı ay içinde müzakerelere devam edileceğini ifade eden Said Celili, 18 Martta teknik uzmanların İstanbul’da bir araya geleceklerini vurguladı.
İran’ın her zaman anlaşmaya hazır taraf olduğuna dikkat çeken Said Celili, Batı ülkelerinin dayatmalarına hiçbir zaman boğun eğmeyeceklerinin altını çizdi. Almatı’da yapılan görüşmelerin en büyük özelliğinin Batı ülkelerinin İran’ı az da olsa anlamaya başladığını ve bu yönde bir adım attığını somut olarak gördüklerini ifade eden Celili: “İran müzakerelere hazır. Biz bunu bütün dünyaya bir kez daha ilan ediyoruz.” dedi.
İran’ın kendi halkını koruyacak güce sahip olduğunu ifade eden Said Celili, toplantıda kendilerinin de Batı’nın da kendi tekliflerini sunduğunu söyledi. Bazı ülkelerin İran’ı anlamak istemediğini vurgulayan Celili, İran’ın nükleer çalışmalarına karşı olan ülkelerin bu tutumlarından vazgeçmesi gerektiğini ve İran’ın fikirlerine saygı duyulması gerektiği dile getirdi. Toplantıda İsrail’e de gönderme yapan Celili, “Siyonist rejim kendine çeki düzen vermeli” diye konuştu.
Suriye’de yaşanan olaylara da değinen Celili, bunların son derece üzücü olduğunu ve krizin demokratik yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. Yaşanan olayların terör boyutuna geldiğine dikkat çeken Celili, bu ülkenin iç meselelerine dışarıdan müdahalenin doğru olmayacağını vurguladı.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kazakistan’ın Almatı şehrinde iki gündür devam eden İran ile nükleer müzakere konusunda Tahran’ın cevabını beklediklerini beyan etti.
Görüşmelerde son derece önemli konularda görüş alış verişinde bulunduklarını ifade eden Ashton, yapılan nükleer zirve sonrası İran ile teknik konularda ilerleme sağladıklarını dile getirdi. Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi ülkeler tarafından İran’a sunulan tekliflerin olumlu karşılandığın da değinen Ashton: “Tekliflerimizi İran’a açık olarak sunduk. İran’ın bu tekliflerimizi düşüneceğini umut ediyorum” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et