19 Şubat 2011 00:51

İşte ‘ileri demokrasi’nin 3 günlük bilançosu

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü nedeniyle haftalar önce başlatılan gözaltı, ev baskını ve tutuklama furyası 15 Şubatın ardından da devam ediyor. Gözaltı ve tutuklamalara ilişkin sadece son 3 gündeki veriler bile tüyler ürpertici. Son üç günde aralarında çoc

İşte ‘ileri demokrasi’nin  3 günlük bilançosu
Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü nedeniyle haftalar önce başlatılan gözaltı, ev baskını ve tutuklama furyası 15 Şubatın ardından da devam ediyor. Gözaltı ve tutuklamalara ilişkin sadece son 3 gündeki veriler bile tüyler ürpertici. Son üç günde aralarında çocukların da bulunduğu yüzü aşkın kişi tutuklandı. Mahkemeler neredeyse karşılarına çıkartılan herkese, sadece polisin verdiği bilgilere göre ceza yağdırırken, son bir haftada yaşananlar AKP’nin ‘ileri demokrasi’sinin ne menem bir şey olduğuna dair de önemli veriler sundu.
İşte sadece son üç günde yaşanan tutuklamaların bilançosu:
Siirt’e gösterilerde gözaltına alınan 3 kişiden ikisi “Örgüt propagandası” yaptıkları’ iddiasıyla tutuklanarak, Siirt E Tipi Cezaevine gönderildi. Ağrı’nın Diyadin İlçesinde önceki gün ilçe merkezinde gözaltına alınan Devrim Kayalı ve Emrah Özden, ‘Örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla tutuklandı. Hakkari’de önceki gün ev baskınlarında gözaltına alınan Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı Murat Çelik ile Servet İhtiyatoğlu ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ iddiası ile tutuklanarak Hakkari Kapalı Cezaevine gönderildi.
İstanbul’da 11 Şubattan itibaren evlere yapılan baskınlarla gözaltına alınan Demokratik Yurtsever Gençlik (DYG) üyesinden 4’ü de ‘örgüt üyesi’ oldukları iddiasıyla dün tutuklandı. İstanbul’da son 3 günde tutuklanan gençlerin sayısı 29’a yükseldi. Adana’da önceki gün gösterilere katıldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 27 kişiden 4’ü tutuklandı. Dörtyol’da da gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı. Cizre’de önceki gün gözaltına alınan 22 kişiden 5’i ‘Görevi başındaki memura direnmek’ suçlamaları ile tutuklanarak Cizre Cezaevine gönderildi. Tutuklananlar arasında çocuklar da var.  Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çıkan olaylarda gözaltına alınan 11 kişiden 8’i tutuklandı. Diyarakır’ın Ergani İlçesinde 2’si çocuk 4 kişi, Bismil ilçesinde 1 çocuk, Urfa’nın Suruç ilçesinde de 3 çocuk tutuklandı.  
Manisa’nın Salihli ilçesinde 15 Şubat gösterilerine katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan 2 çocuk ‘Örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla tutuklandı. Van, Hakkari ve Mersin’de tutuklamalar dün de devam etti. Van’da 15 Şubat öncesi Delila Kültür Merkezi ve evlere yapılan baskınla gözaltına alınan 15 kişiden 13’ü tutuklanarak Van M Tipi ve F Tipi cezaevlerine gönderildi.  Hakkari’de gözaltına alınan onlarca kişiden 4’ü de dün örgüt üyesi’ oldukları iddiasıyla tutuklanarak Van F Tipi Cezaevine gönderildi. Hakkari’de hâlâ savcılığa çıkarılmayı bekleyen onlarca kişi var.
Mersin’de önceki gün yapılan gösteride gözaltına alınan 4’ü çocuk 7 kişi de dün tutuklandı. Iğdır’da gözaltına alınan 5 kişiden Adem Er adlı kişi tutuklanarak Iğdır Kapalı Cezaevine gönderildi.
Hakkari’de 15 Şubat öncesi evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan 11 kişiden biri tutuklandı. Diyarbakır’ın birçok mahallesinde yapılan baskınlarda gözaltına alınan onlarca kişi dün gün içinde çeşitli saatlerde mahkemeye çıkarıldı. Bağlar’da 3 gün önce gözaltına alınan R.C (16) ve B.A (16) isimli çocuklar, sevk edildikleri mahkemece tutuklanarak, Diyarbakır E Tipi Cezaevine gönderildi.
Urfa’nın Viranşehir ilçesinde, 15 Şubatta Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişini protesto etmek amacı ile yapılan yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 5 kişiden ikisi tutuklanarak Urfa E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Bitlis merkez ile Güroymak (Norşin), Ahlat (Xelat) Hizan ve Tatvan (Tux) ilçelerinde dün sabah saatlerinde yapılan baskınlarda gözaltına alınan 14 kişiden 9’u da çıkarıldıkları mahkemece ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ iddiası ile tutuklandı.
Van’ın Erciş ilçesinde de gösterilere katıldıkları iddiası ile gözaltına alınan 11 kişiden 3’ü dün tutuklanarak, Van F Tipi Cezaevine gönderildi. Adana’nın Ceyhan ilçesinde önceki gün gözaltına alınan 12 kişiden ikisi çocuk, 3’ü tutuklandı.

19 KİŞİYE 192 YIL HAPİS

Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesinde iki ayrı dosyadan yargılanan 14 kişiye, ‘Yasa dışı örgüt adına suç işlemek’ ve ‘Yasa dışı örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla toplam 118 yıl 5 ay hapis cezası verildi.
Diyarbakır’da 2009’da yapılan üç ayrı gösteriye katıldıkları iddiasıyla Rojin Topdemir, Sinan Çelik, Übeyt Orak, Hüseyin Kocakaya ve Mustafa Kaplan’a toplam 74 yıl hapis cezası verdi.
Şu anda Diyarbakır, Batman, Hakkari, Adıyaman, Bitlis, Tunceli, Van, Adana, Antalya, Antep, İzmir, İstanbul başta olmak üzere gözaltında olan çoğunluğu çocuk yüzlerce kişi de savcılıklara çıkarılmayı bekliyor. Dün de bir çok kentte bütün gün ev baskınları ve gözaltılar devam etti.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zel Dağı’ndaki toplu mezar AİHM yolunda

SONRAKİ HABER

Bir toplu mezar da Çaldıran’da ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...